REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Şeful aviaţiei, demis după accidentul aviatic de pe Siutghiol; se regândeşte sistemul de intervenţie la urgenţe

Şeful aviaţiei, demis după accidentul aviatic de pe Siutghiol; se regândeşte sistemul de intervenţie la urgenţe

Replica API 24 decembrie 2014 | 00:15 166

Patru elicoptere, două aeronave şi un avion, pregătite pentru solicitări de sărbători

Patru elicoptere, două aeronave şi un avion, pregătite pentru solicitări de sărbători

Şeful Aviaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Dorel Gradinaru, a fost demis după accidetul aviatic din Siutghiol. Acesta a fost schimbat din funcţia de Inspector Gneral al Aviaţiei în funcţia de Adjunct la Direcţia Generală Management Operaţional în M.A.I., o direcţie care are în subordine inclusiv Inspectoratul General al Aviaţiei. M.A.I. spune că este vorba de o regândire a structurilor pentru o mai bună organizare şi răspundere în situaţii de urgenţă. Aceasta nu va fi singura schimbare care se va face în sistem a anunţat ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Potrivit unor surse, Corpul de Control verifică în acest moment modul în care M.A.I. a acţionat pentru salvarea elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Ancheta a arătat iniţial că elicopterul nu a avut probleme tehnice.

Generalul de flotilă aeriană Ion Cristinel Reliu a fost desemnat, marţi, la conducerea Inspectoratului General de Aviaţie, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit sursei citate, generalul de flotilă aeriană Ion Cristinel Reliu îl va avea ca adjunct la conducerea Inspectoratului General de Aviaţie pe comandorul Laurenţiu Machedon. Generalul Reliu a fost, în perioada 2011-2014, comandant al Bazei 90 Transport Aerian din Ministerul Apărării Naţionale, ultima funcţie ocupată în cadrul MApN fiind aceea de şef Instrucţie şi doctrină în cadrul Forţelor Aeriene Române. Reliu are la activ peste 3.000 de ore de zbor, fiind instructor de zbor din anul 1999. Grădinaru conducea Inspectoratul General de Aviaţie din mai 2008. În perioada 2005-2008, el a fost detaşat de la MAI la DIICOT, unde a lucrat ca specialist în combaterea terorismului. Aceasta este a treia schimbare din funcţie dispusă după tragedia în care patru oameni au murit în urma prabuşirii unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. Ca urmare a problemelor la intervenţia care a avut loc după prăbuşirea elicopterului, au mai fost eliberaţi din funcţie prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Viorel Jianu. Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, 23 decembrie a.c., că procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi regândite şi că există acordul în acest sens dat de premierul Victor Ponta. Potrivit lui Oprea, aceste proceduri vor fi reanalizate „în regim de urgenţă”, după tragedia în care patru oameni şi-au pierdut viaţa, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. „Am decis, şi am tot sprijinul primului-ministru şi al Guvernului, să regândim tot ceea ce înseamnă proceduri de intervenţie la situaţii de urgenţă, pentru a asigura eficienţă maximă acestui sistem”, a spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Ministerele Transporturilor şi Apărării, incluse în Concepţia Unică de intervenţie la urgenţe

Ministrul Afacerilor Interne a mai declarat că astfel de analize s-au realizat „la nivelul fiecărui judeţ”. „Am dispus reexaminarea în regim de urgenţă a procedurilor Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale tuturor structurilor cu responsabilităţi imediate în astfel de situaţii. În acest sens, la nivelul fiecărui judeţ s-a realizat o analiză a categoriilor de riscuri, în raport de particularităţile acestora şi resursele existente pentru intervenţie imediată”, a precizat ministrul. Vicepremierul a mai spus că toate datele rezultate în urma analizei „vor sta la baza elaborării Concepţiei Unice de Intervenţie a Sistemului Integrat de Acţiune la Situaţii de Urgenţă, pe care, la final, o vom prezenta în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”. Gabriel Oprea a precizat şi că intervenţiile aeriene în situaţii de urgenţă, pe durata în care elicopterele SMURD sunt ţinute la sol, vor fi asigurate de celelalte aparate de zbor ale MAI, respectiv două elicoptere de tip MI 8, două MI 17, două aeronave IAR 316 B şi un avion. La nevoie, a mai spus ministrul, se va putea apela şi la sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.Pentru o colaborare optimă, unitară şi coerentă între instituţii şi, implicit, pentru a fi asigurată logistica necesară intervenţiilor, în Concepţia Unică de Intervenţie a Sistemului Integrat de Acţiune la Situaţii de Urgenţă vor fi incluse, alături de MAI, Ministerul Transporturilor (MT) şi cel al Apărării Naţionale (MApN). Un reprezentant MAI va fi delegat la MT, pentru a asigura legătura dintre reprezentanţii Transporturilor şi structurile Afacerilor Interne pentru situaţii de urgenţă.

Copii cu arsuri grave, transportaţi la spital cu o aeronavă MApN

Doi copii care au suferit arsuri grave în urma unui accident au fost aduşi la Bucureşti cu un avion al Ministerului Apărării Naţionale, echipat medical. Pacienţii au fost asistaţi de o echipă medicală SMURD. „O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează, în această seară (luni -n.r.), începând cu orele 19.00, un zbor umanitar de urgenţă pe ruta Otopeni - Iaşi - Otopeni, pentru salvarea vieţii a doi copii ce au suferit arsuri în urma unui accident”, se arată într-un comunicat de presă al MApN. Misiunea a fost aprobată de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, în urma solicitării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Solicitarea a fost făcută întrucât elicopterele SMURD sunt încă în revizie, la sol, după tragedia aviatică din 15 decembrie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367