REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Șeful CSM: Parlamentul European, sesizat în cazul Grapini

Șeful CSM: Parlamentul European, sesizat în cazul Grapini

Replica API 16 ianuarie 2015 | 22:33 192

Președintele CSM, Marius Tudose, a declarat, joi, că plenul CSM a decis să se sesizeze Parlamentul European cu privire la încălcarea independenței justiției de către Maria Grapini pentru ca cu astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc.

"În urma dezbaterilor, Plenul, cu unanimitate de voturi, a considerat că s-a adus atingere independenței sistemului judiciar, și nu numai, chiar a autorității judecătorești în general. Cu această ocazie, Plenul a găsit necesar să se sesizeze Parlamentul European cu o informare, să fie adusă la cunoștință, în așa fel încât astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc. Cred că ține și de noi, CSM, să încercăm educarea politicienilor pe această cale", a afirmat Tudose.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a precizat miercuri pentru Agerpres că raportul IJ a fost finalizat și că s-a constatat că Maria Grapini prin declarațiile sale a afectat independenta justiției. Raportul a fost dezbătut joi în plenul CSM.

În 28 noiembrie, conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare ca urmare a afirmațiilor europarlamentarului Maria Grapini privind dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

"Ca urmare a afirmațiilor doamnei Grapini Maria, europarlamentar, făcute cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, în cuprinsul căreia a declarat că dorește '... să tragă un semnal de alarmă privind suspiciunile... cu privire la existența procesului politic și cu privire la punerea în pericol a libertății presei...", indicând aspecte procedurale din dosarul denumit ICA, soluționat de către Curtea de Apel București, conducerea CSM (...) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", se arăta în comunicatul CSM de la acea dată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614