REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Șeful Curții de Apel Constanța a decis: avocatul şi procurorul, la acelaşi nivel în sala de judecată

Șeful Curții de Apel Constanța a decis: avocatul şi procurorul, la acelaşi nivel în sala de judecată

Replica API 9 ianuarie 2019 | 00:17 407

Noi reguli pentru procurori și avocați, în sălile de ședințe! Președintele Curții de Apel Constanța, Cristian Marius Epure, a fost numit în funcție începând cu 1 ianuarie a.c.. Cu această ocazie, noul șef a stabilit câteva reguli importante în ceea ce privește așezarea în sala de judecată a procurorilor și a avocaților, dar totodată a decis ca aceștia să nu mai aibă acces la conturile de utilizatori ai aplicației ECRIS.

Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor. Asta a decis șeful Curții de Apel Constanța, Cristian Marius Epure, având la bază Legea 304/2004 privind organizarea de judecată, modificată, promulgată de președintele Klaus Iohannis, în iulie 2018. Concret, apărătorii vor sta la acelaşi nivel cu procurorii, în condiţiile în care, până acum, procurorii beneficiau de o poziţie superioară avocaţilor inculpaţilor, chiar şi în ceea ce priveşte poziţia în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

Potrivit deciziei din 4 ianuarie emisă de Cristian Marius Epure, regula de așezare în sala de judecată a procurorilor și avocaților, la mese/birouri distinct trebuie să fie de aceeași înălțime și, în măsura posibilităților, de aceeași dimensiune/tip/formă așezate direct pe podeaua încăperii, fără utilizarea vreunui accesoriu de tip ”podium”, orientate cu fața spre masa/biroul judecătorilor și spatele spre public, în primul rând de dispunere a audienței, dinspre masa judecătorilor spre latura opusă a încăperii. Se va urmări ca masa avocaților să se situeze în proximitatea spațiului destinat persoanelor private de libertate, pentru a se asigura comunitatea optimă a apărătorilor cu beneficiarii asistenței judiciare. Se va asigura, în mod egal și eficient accesul procurorilor și avocaților la aparatura de înregistrare audio a ședinței de judecată, prin poziționarea microfoanelor conectate la stația de mixare/amplificare din dotarea sălii de ședință. Decizia lui Epure a fost comunicată și Departamentului Financiar și Administrativ al Curții de Apel Constanța pentru reconfigurarea sălilor de judecată, până la 7 ianuarie.

Procurorii nu vor mai obține datele din dosare cu ajutorul aplicației ECRIS

O altă decizie emisă de Epure prevede, începând cu 4 ianuarie, inactivitatea conturilor de utilizatori ai aplicației ECRIS, privind baza de date operaționalizată la nivelul Curții și a instanțelor judecătorești din circumscripția acesteia, în ceea ce privește permisiunea de acces acordată anterior Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de pe lângă Tribunalul Constanța, de pe lângă Tribunalul Tulcea, de pe lângă judecătoriile din circumscripția Curții de Apel Constanța, pe conturi colective sau individuale, cu acces de la terminale situate în sediul instanțelor sau îna fara lor. Decizia a fost comunicată specialistului IT șef din cadul Curții și președinților Tribunalului Constanța și Tulcea în vederea punerii efective în aplicare a deciziei.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe cind procurorii nu vor mai fi magistrati?
5
1
Felicitari ! Era si cazul sa ne vedem fetele de la aceeasi egalitate !
3
1
Tic tac tic tac presedinte nou vom avea.
0
0
Bravo Nea Epure, da cu ei de tavan ca li s-a uracat la cap! Sa traiesti 100 de ani va sa-i chinui!
5
2
In afara de a semna ce draq a facut presedintele tau de ii spui bravo ?
2
0
Vai, vai, vai
0
2
sau fabricat dosare la comanda. vrem pedepse pt abuzurille din justitia romana.
19
6
Bravo, felicitari, dle Presedinte! Mai ramane sa le interziceti luarea dosarului din arhiva, respectiv din instanta pentru studiu si motivarea cailor de atac.
11
7
Sa mai taiem din abuzurile procurorilor
12
3
Tot ce tine de astia e numai limbajul!Cand il cunosti si n ai infractiuni te poti pisa lejer cu bolta si presiune pe ei!
3
1
Sa vedem zise orbu "...Tot noi maharii din parchete suntem peste prostimea din Romania
7
3
Procurorii nu sunt magistrati ci doar avocatul statului dar ei isi cam forteaza norocul sicanand inclusiv judecatori!
14
6
dati consilierilor juridici accesul in barou, nu e nicio diferenta, cat o sa mai tina?
14
6
Este sa stim cu totii ca procurorii nu sunt magistrati, ei nu pot fi pe picior de egalitate statutara cu judecatorul. De aceea, asa cum avocatii au o lege specifica organizarii si functionarii activitatii lor, asa si procurorii trebuie sa aiba o astfel de lege.
17
6
In sfarsit, li se mai taie din fumuri procurorilor. Macar asa, ca imagine, o sa para egali. Sa vedem care va fi faptic situatia!
21
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367