REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu: „Pentru securitatea României, NATO rămâne piatra de temelie”

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu: „Pentru securitatea României, NATO rămâne piatra de temelie”

Replica API 18 iunie 2018 | 00:44 567

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat sâmbătă, 16 iunie 2018, la sesiunea de încheiere a lucrărilor conferinței “Black Sea and Balkans Security Forum”, care s-a desfășurat în perioada 14-16 iunie 2018, la Constanța.

Forumul a fost organizat de către New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța și cu Primăria Municipiului Constanța. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Conferința a reunit oficiali și participanți de nivel înalt din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și de securitate, reprezentanți ai mediului academic, ai sectorului privat, ai societății civile, din România, din comunitatea euro-atlantică și din vecinătatea UE și NATO. Au fost prezenți, de asemenea, înalți oficiali ai UE și ai NATO.

La dezbateri au participat peste 70 de experți în domeniile abordate în cadrul conferinței, provenind din 17 state. Dezbaterile s-au axat pe analiza evoluțiilor în domeniul securității, atât în sens clasic, cât și într-o abordare comprehensivă care include securitatea energetică, securitatea cibernetică, gestionarea amenințărilor hibride, dezvoltarea economică și a infrastructurii.

În prezentarea concluziilor conferinței, intervenția ministrului Teodor Meleșcanu a abordat evoluțiile recente în plan global regional, cu accent pe răspunsurile posibile la problemele de securitate și de dezvoltare economică ale celor două vecinătăți ale României. Șeful diplomației române a subliniat că securitatea înseamnă stabilitate, pace, dezvoltare socială și economică, crearea unor instituții funcționale, eficiente și reziliente, a unor societăți caracterizate de coeziune și inovație. Ministrul Teodor Meleșcanu a afirmat că, “atunci când discutăm despre securitatea Mării Negre și a Balcanilor, pentru România, NATO rămâne piatra de temelie a oricărei arhitecturi”. În acest context, ministrul afacerilor externe a subliniat importanța păstrării unității Alianței și a relației transatlantice, reamintind că, în apropierea summit-ului NATO de la Bruxelles, cuvintele cheie pentru viitor sunt: adaptare, coerență și consolidare.

Șeful diplomației române a subliniat, de asemenea, “rolul crucial” al Uniunii Europene în Balcani, prin prisma proceselor de integrare europeană, și în Vecinătatea Estică, prin angajamentul pentru stabilitate, reforme și creștere economică, exprimat, în principal, prin Parteneriatul Estic. Ministrul român de externe a subliniat că “așa cum arată Strategia Globală de Politică a UE, Uniunea Europeană este un actor global și regional major” și, de aceea, trebuie pus mai clar în evidență rolul UE în regiunea Mării Negre.

Ministrul Teodor Meleșcanu a identificat cel puțin trei dimensiuni prin care Uniunea Europeană poate aduce o contribuție semnificativă în procesele de cooperare regională: UE este facilitator al unei cooperări mai dinamice la Marea Neagră, contributor la proiecte sectoriale pragmatice și motor pentru convenirea unei agende maritime comune a statelor riverane, în viitorul apropiat, care poate aduce beneficii concrete cetățenilor din regiune, prin implementarea unei economii albastre.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Dan Neculăescu a evocat importanța strategică a regiunii Mării Negre și a evidențiat implicațiile riscurilor din aceasta regiune pentru securitatea euro-atlantică. În context, Dan Neculăescu a subliniat necesitatea continuării întăririi apărării colective pe întregul flanc estic al NATO, ca măsură legitimă, proporțională și conformă cu obligațiile internaționale asumate de statele aliate. De asemenea, a arătat că provocările și riscurile existente în regiunea Mării Negre necesită întărirea sprijinului acordat partenerilor estici - Republica Moldova, Georgia și Ucraina. În marja evenimentului, secretarul de stat român a avut convorbiri bilaterale cu consilierul prezidențial georgian Tengiz Pkhaladze, respectiv cu sub-secretarul de stat din MAE polonez, Bartosz Cichocki. În discuția cu Tengiz Pkhaladze, oficialul român a exprimat satisfacția pentru relațiile excelente dintre România și Georgia, reiterând, totodată, sprijinul pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei, precum și pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. În discuția cu Bartosz Cichocki, cei doi oficiali au realizat un schimb de evaluări asupra problemelor de interes comun privind vecinătatea estică, convenind asupra aprofundării cooperării și coordonării în acest sens.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se bat cap in cap.Golanul condamnat si judecat in mai multe cauze,spunea deunazi ca,NATO si UE sunt finantatori ai tampeniei din creierul sau oltenesc ,statul perpendicular.
0
0
Mos Tagartza spune vorbe din boscheti , ca astia de la ALDE boschetari se cheama ... Jegosi , cretini , limbrici ...
1
0
pleaca bai fosila acasa, jigodie
1
0
Ah, de la inaltimea depasita a rusinicii... tale ?
1
1
Rusia te scoate din rahat,,,nu nato.
0
2
Dute acasa si lasa un profesionist sa se ocupe de problemele externe tu esti depasit si asa si facut destul rau in trecut
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218