REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Şeful Direcţiei de Film: "Republica va fi un fel de cinematograf pentru asistaţii social"

Şeful Direcţiei de Film: "Republica va fi un fel de cinematograf pentru asistaţii social"

Replica API 19 noiembrie 2013 | 00:00 211

Cinematograful se transformă în Centru Cultural Multifuncţional pentru Tineret

Cinematograful se transformă în Centru Cultural Multifuncţional pentru Tineret

Punct principal de atracţie în anii comunismului şi locaţie care crea cozi interminabile şi în anii 1990, cinematograful Republica tronează ca o veritabilă ruină în mijlocul oraşului Constanţa. Dificil de spus dacă există vreun constănţean trecuţi de prima tinereţe care să nu fi fost măcar o dată la cinematograful care se mândrea cu săli pline până la refuz şi pelicule de ultimă oră, de multe ori înaintea celor din Bucureşti. După clasicul proces românesc de privatizare, adică eşuat, a urmat o perioadă de distrugere continuă pentru cinematograful Republica, astăzi reprezentând o pată cenuşie nu doar pe bulevardul Ferdinand, ci şi pe domeniul cinematografiei autohtone.

Interesele politice, care primează de cele mai multe ori, în dauna intereselor cetăţenilor, au făcut ca cinematograful să fie plasat de la o autoritate la alta. Astăzi, legenda oraşului beneficiază de autorizaţia de construcţie, prin care se intenţionează (pentru a câta oară?) reabilitarea, extinderea şi transformarea cinematografului Republica în "Centru Cultural Multifuncţional pentru Tineret", preluând şi numele regretatului actor constănţean, Jean Constantin. De la câteva luni, la 12 luni, de la un an la doi ani şi tot aşa sunt estimate finalizările lucrărilor de reabilitare. În primăvara acestui an, Republica a primit autorizaţia de construcţie, iar costurile erau iniţial estimate la peste şase milioane de lei.

Planuri de reabilitare

Până una-alta, de grija pentru acest obiectiv legendar s-a ales, literalmente, praful şi pulberea, dar şi ceea ce ne caracterizează de fel: proiectele pe hârtie. În ciuda evidenţei, centrul cultural va deveni o realitate, dacă dăm crezare autorităţilor locale. Directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, din cadrul Consiliului Judeţean, Varsami Dan Cojocaru, este încrezător în şansele de resuscitare a fostei glorii a Constanţei şi promite un centru competitiv şi profesionist: "Proiectul a fost demarat în primăvarară şi, din ceea ce ştiu, reabilitarea şi transformarea cinematografului Republica în centru cultural multifuncţional, intitulat şi Jean Constantin, va dura aproximativ doi ani. Vorbim de o înviere a cinematografului Republica, pentru că, până la urmă, pentru asta a fost el conceput. Centrul multifuncţional presupune şi diverse workshop-uri care vor fi organizate acolo. Republica va fi un fel de cinematograf pentru asistaţii social (râde). Ştiţi cum e, un om cu salariu mic, de 800 de lei, care merge la cinematograf îşi poate asigura doar biletul, dar dacă mai merge şi cu copilul, el mai cere un suc, o acadea, un pantof, orice şi presupune costuri suplimentare. Aşadar, costurile sunt adaptate masei cetăţenilor oraşului Constanţa, se va adresa celor cu venituri modeste. Vor fi aproximativ 800 de locuri şi, pe lângă cinematograf, oamenii vor beneficia şi de alte facilităţi. Sigur, vorbim şi de locuri de muncă, cei care lucrează acolo la reabilitare, apoi cei care vor lucra la centrul cultural, vor fi nişte oportunităţi pentru oameni cu experienţă în domeniu. Până la urmă, ştiţi cum e, până acum se făcea gălăgie că nu se reabilitează, acum se face gălăgie că se lucrează şi deranjăm în zonă, blocul de vizavi, aşa e la noi, dar în concluzie va fi un lucru bun, în beneficiul constănţenilor", a declarat Cojocaru.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367