REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Şeful ISJ, Răducu Popescu, către directori: "Nu vindem nimic în şcoală!"

Şeful ISJ, Răducu Popescu, către directori: "Nu vindem nimic în şcoală!"

Replica API 6 noiembrie 2013 | 00:00 212

În teorie, învăţământul este gratuit pentru toată lumea

În teorie, învăţământul este gratuit pentru toată lumea

Excluderea automatelor de cafea din şcoli, concursurile pe clase, vizitele învăţătorilor şi profesorilor la domiciliul elevilor, centrele de excelenţă pentru profesori - au fost câteva dintre temele pe care Răducu Popescu, şeful ISJ Constanţa, a dorit să le abordeze în cadrul şedinţei de lucru organizate marţi, 5 noiembrie, la Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria".

Răducu Popescu i- a rugat, în repetate rânduri, pe directorii instituţiilor şcolare din Constanţa să îşi dezvolte un plan propriu de conducere a insituţiei, care să se potrivească şcolilor şi liceelor pe care le conduc: "Am o rugăminte: să revedeţi planul dumneavoastră managerial şi să le adaptaţi în funcţie de fiecare şcoală. Ţin foarte mult ca acţiunile dumneavoastră în şcoală să urmărească acel plan", o strategie care să vizeze "cunoaşterea" potenţialului cadrelor didactice pe care le conduc, prin evaluări şi grafice de inspecţie efectuate asupra fiecăruia dintre ei; activitatea pe sfere de interes etc.

Fără automate de cafea în şcoli!

De asemenea, fiecare director trebuie să fie la curent cu rezultatele obţinute de elevi în anii trecuţi, procentul absenteismului şi al performanţei, efectuând analize în acest sens. "Nu vindem nimic în şcoală", mai spune Răducu Popescu. Şeful ISJ s-a referit la reviste de specialitate sau la orice alt obiect pe care profesorii încearcă să îl vândă elevilor: "Vrem să eliminăm gestul prin care un elev plăteşte profesorul pentru ceva. Învăţământul este gratuit pentru toată lumea", a adăugat inspectorul şcolar general, încurajând astfel părinţii să le procure singuri materiale didactice odraslelor lor, din librării. O altă "problemă" sesizată în timpul şedinţei a fost excluderea din insituţiile de învăţământ a automatelor de cafea, a energizantelor sau chiar şi a băuturilor carbogazoase, luându-se deja măsuri în această privinţă, printr-un proiect împreună cu Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, care presupune verificarea tuturor grădiniţelor şi şcolilor în privinţa aprovizionării cu alimente. De asemenea, vizitele pe care cadrele didactice le efectuau pe vremuri la domiciliile elevilor ar putea reveni printre atribuţiile profesorilor, acestea contribuind la dezvoltarea unei mai bune comunicări între părinţi, profesori şi elevi. Concursurile pe clase sunt şi ele încurajate, fiind o bună modalitate de a spori competiţia între elevi. Dar şi profesorii vor fi răsplătiţi pentru eforturile depuse până acum , organizându-se astfel centre de excelenţă pentru aceştia, numai dacă doresc să-şi înscrie CV-urile într-o astfel de competiţie între profesori. Şeful ISJ insistă pe comunicarea dintre profesori şi elevi, cadre didactice şi părinţi, dar şi comunicarea între directorii instituţiilor şcolare constănţene, de aceea, a propus organizarea de videoconferinţe care se vor ţine pe Skype, facilitând cu mult interacţiunea dintre ISJ Constanţa şi fiecare instituţie în parte. Şedinţa a fost un bun prilej pentru Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân", pentru Şcoala Postliceală "Henri Coandă" şi pentru Casa Corpului Didactic din Constanţa de a-şi prezenta programele de management educaţional. De asemenea, s-a propus organizarea de momente festive cu ocazia Zilei Dobrogei (14 noiembrie 2013), când se sărbătoresc 135 de ani de la revenirea Dobrogei, sau sărbătorirea a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, ce va avea loc anul viitor.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614