REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Şeful NATO cere transparenţă în scandalul de spionaj în care sunt implicate Danemarca şi SUA

Şeful NATO cere transparenţă în scandalul de spionaj în care sunt implicate Danemarca şi SUA

Replica API 4 iunie 2021 | 00:00 810

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri o investigaţie asupra scandalului de spionaj în care sunt implicate Danemarca şi SUA, după ce o anchetă de presă a relevat că autorităţile daneze au ajutat Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA să intercepteze telefoanelor unor responsabili politici din Europa, ale căror ţări sunt la rândul lor membri ai Alianţei Nord-Atlantice, relatează DPA, citată de Agerpres.

Jens Stoltenberg

"Ţările implicate în acest caz sunt aliaţi în NATO. Trebuie să punem pe masă toate faptele şi să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat", a spus Stoltenberg pentru postul public danez de radio DR.

El a declarat că acest caz pune Danemarca într-o lumină proastă, dar că încrederea în cadrul NATO rămâne intactă.

Jurnalişti de investigaţie de la radioteleviziunea daneză DR, precum şi de la media germane ca NDR, WDR şi Sueddeutsche Zeitung au dezvăluit duminică faptul că NSA ar fi interceptat telefoanele unor politicieni de vârf cu ajutorul unui software creat de serviciul secret al armatei daneze (FE).

Ancheta s-a bazat pe surse anonime şi pe analize interne ale FE din perioada 2012-2014.

Cancelarul german Angela Merkel, care ar fi fost unul dintre politicienii spionaţi, şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut de asemenea explicaţii din partea guvernului de la Copenhaga.

Premierul danez Mette Frederiksen a afirmat că nu a existat o supraveghere sistematică a aliaţilor. Ea şi-a exprimat convingerea că relaţiile Danemarcei cu Germania şi Franţa, de exemplu, nu au fost afectate.

Washingtonul a avut la rândul său un ton conciliant. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus miercuri că au fost rezolvate multe lucruri de la acest incident din 2014.

"SUA şi-au revizuit fundamental abordarea în privinţa supravegherii în străinătate. Preşedintele (Barack) Obama a emis atunci o directivă care a schimbat abordarea noastră în mod semnificativ", a afirmat ea.

"Vom continua să lucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri europeni pentru a aborda orice chestiuni prin canalele corespunzătoare de securitate naţională", a adăugat Jen Psaki.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102