rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Şeful Romalimenta: Unii dintre fermierii care declară pesta porcină îşi „mărită“ animalele samsarilor; situaţia trebuie anunţată la CSAT

O parte dintre fermierii care declară pesta porcină africană şi trebuie să sacrifice zeci de mii de porci vând ilegal animale către samsarii de porci, care încasează şi despăgubirile oferite de autorităţi, iar această situaţie trebuie anunţată la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), deoarece este o problemă de siguranţă naţională, a declarat vineri pentru AGERPRES preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Părerea mea sinceră, şi aş anunţa CSAT în chestiunea asta, pentru că e o problemă de siguranţă naţională, este că o parte din cei care declară pesta porcină africană şi ar trebui să-şi sacrifice mii, zeci de mii de porci, o parte dintre porci sunt ‘măritaţi' către aceşti negustori, samsari de porci, care au apărut peste noapte în România, ei iau şi despăgubirile şi banii de la aceşti oameni", a afirmat Sorin Minea.

Reprezentantul patronatelor din industria alimentară consideră că acordarea de către autorităţi de despăgubiri pentru porci neînregistraţi este "o crimă".

"Îmi permit să spun un lucru: în România creşterea porcului e complet necontrolată, potrivit oricărei legi. Legea pe care a dat-o Daea, aia cu 5%, care e mult diminuată faţă de chestia reală, acel ordin de ministru e în vigoare de 10 ani. Trebuia să-l mai avem o dată? De ce n-a fost respectat? Despăgubiri pentru animale neînregistrate în caz de pestă porcină e o crimă. Târguri de animale deschise în continuare? Târguri de tradiţionale fără trasabilitate? Este o crimă ceea ce se întâmplă acum. Şi nu pot să mă stăpânesc să nu bănuiesc, pentru că la un moment dat a şi apărut o fermă care sacrifica porci într-o veselie şi cineva a venit şi a spus că cei care cărau porcii să-i îngroape furau pulpele porcilor şi le duceau acasă", a subliniat Sorin Minea.

Preşedintele Romalimenta a menţionat că după apariţia pestei porcine africane s-a descoperit că numărul porcilor din gospodării era mult mai mare decât cel prezentat oficial anterior de statistică.

"În România, conform datelor statistice, acum un an de zile existau aproximativ 4,1 - 4,2 milioane de porci, în ferme industriale, pe pepiniera lor, şi aproximativ 1 - 1,1 milioane de porci în gospodăriile populaţiei. Definirea gospodăriei populaţiei e pur românească. În clipa în care a apărut pesta porcină şi s-a intrat în curţile populaţiei, s-au descoperit în curţile populaţiei de vreo trei ori mai mulţi porci decât erau declaraţi, deci porci neînregistraţi. La ora actuală, după datele statistice care din păcate nu se mai comunică, avem în curţile populaţiei peste 4 milioane de porci, şi în ferme sub 3 milioane de porci", a susţinut Sorin Minea.

Reprezentantul patronatelor din industria alimentară a apreciat că toate grătarele care oferă carne preparată pentru consum la marginea şoselelor folosesc carne de porc achiziţionată ilegal.

"Eu nu am înţeles niciodată prin ‘curtea populaţiei' decât pe cel care are un număr limitat de porc, pe care îi mănâncă el cu toate neamurile lui. Aşa spune legea, n-are voie să vândă, să sacrifice, n-are voie să facă reproducţie. Nu eu am făcut legea. Dar vorbesc de cel care are zeci sau sute de porci, pe persoană fizică, că aşa se face în România, în curte, pe câmpii, pe pajişti, unde apucă şi el, că e om de afaceri, care nu face decât să satisfacă piaţa gri-neagră din România şi să distrugă preţul în România. Tot ce mâncaţi de la grataragiii de pe drum şi toate astea este porc ‘la negru', a menţionat Sorin Minea.

Şeful Romalimenta a susţinut că modul în care autorităţile au gestionat pesta porcină a avut ca efect punerea la frigider a pestei porcine africane.

"Când a apărut pesta s-au întâmplat două chestiuni: toată lumea a început să-şi taie porcii într-o veselie, iar statul roman, în loc să îi ia pe ăştia, să îi aresteze, să îi amendeze, să nu facă lucruri rele, le-a dat despăgubiri. Toată carnea aia de porc a stat în frigidere, şi, spre cunoştinţa tuturor, virusul pestei porcine africane rezistă cam un an de zile pe sol, deci afară, iar în frigider bănuiesc că rezistă câteva zeci de ani. Deci practic pesta porcină a fost pusă în frigider şi reîmpărţită. Pe mine m-a mirat şi nu am înţeles niciodată de unde au apărut porcii din curtea populaţiei. În România nu există reproducţie la porc, e iluzorie, mă îndoiesc profund că ei cumpără purcei din Olanda sau Danemarca, dar totuşi au sute de porci", a mai spus Minea.

Acesta i-a acuzat pe cei care nu au oprit pesta porcină africană că pun în pericol exportul către UE din întreaga industrie alimentară românească, inclusiv producţia de cereale.

"Unde s-a ajuns? România intră pe punctul 3 (punctul 3 al Anexei Deciziei UE din 2014 privind măsurile intra-comunitare de combatere a pestei porcine, n.r.). După punctul 3 mai este un singur punct, punctul 4. Punctul 3 însemna că din zona roşie, zona roşie fiind 10 kilometri în jurul focarului, nu poate să iasă animale vii sau carne de la animale vii. Dacă se baga în lege ceea ce era şi pe vremea lui Ceauşescu - zona de 10 kilometri în jurul marilor ferme, acele ferme nu intrau în zona roşie şi puteau să-şi comercializeze porcii către industrie. Deoarece n-au fost atenţi la această treabă, au intrat în zona roşie şi au protestat că nu au voie să-şi vândă porcii. Deci n-au ştiut să preîntâmpine această lege, iar statul român n-a respectat legea. Zona 3 înseamnă că toată România este considerată roşie, şi o asociaţie profesională a cerut şi a fost mândră de ceea ce a făcut. Pentru că în clipa aceea înseamnă că din România nu mai poate să iasă niciun gram nu de porc şi de carne de porc, dar nici preparate, pentru că toţi fiind în zona roşie, avem suspiciune de pestă porcină africană. Înseamnă pierderea completă a pieţei europene, deja am pierdut-o pe trei sferturi", a avertizat Sorin Minea.

Nu în ultimul rând, reprezentantul patronatelor din industria alimentară a subliniat că producţia românească de cereale poate ajunge în poziţia de a nu mai fi acceptată la export în UE.

"După zona 3 urmează zona 4. În clipa în care eşti în zona 4, niciun produs agroindustrial nu mai iese din zonă. În cazul unei pestei porcine, nici porumbul nu mai iese din România, pentru că se foloseşte la furaje. Aici este ticăloşia celor care n-au oprit pesta porcină, că nu i-au avertizat şi pe producătorii de cereale. (...) Dacă în clipa următoare toată comunitatea europeană poate să intre în România, pentru că embargoul e doar de la noi la ei, nu şi de la ei la noi, piaţa românească va fi distrusă în totalitate. Ori aici era rolul Guvernului, un Guvern responsabil, că e acela care a plecat sau acela care a venit, habar nu am, dar dacă crede că datorită populismului poate distruge absolut orice urmă de economie a României, deci toată producţia agricolă, nu numai carnea de porc, aici este inconştienţă dusă dincolo de absolut orice limită", a încheiat Sorin Minea.

Sorin Minea a participat de-a şaptea ediţie a Romanian Food & Agribusiness Conference. AGERPRES

sâmbătă, 16 noiembrie 2019637
Comentarii

02Mmmda(16 noi 05:56)
L-au prostit pe unchiul daea. El nu era cu porcu doar cu oaia. Noi ca fraierii Europei... Tot asa.
mai mult...Economic
14 iul 00:00EconomicACAROM: Producția de autoturisme din România a scăzut în iunie 2020 cu 19,13%

În luna iunie 2020, au fost produse în România un număr de 35.121 de autoturisme, în scădere cu 19,13% față de...260

14 iul 00:00EconomicFondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 64,6 miliarde de lei, în creştere cu 21%268
14 iul 00:00EconomicElectrica Furnizare, oferte cu până la 15% mai mici faţă de preţul reglementat291
14 iul 00:00EconomicRomânii sprijină relansarea comerţului local în perioada post-izolare

Aproape două treimi (63%) dintre românii care au ieşit la cumpărături în perioada post-izolare declară că...261

14 iul 00:00EconomicPrimul contract de împrumut în România finanţat prin programul UE pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială264
14 iul 00:00EconomicCoronavirusul va creşte datoriile companiilor cu 1.000 de miliarde de dolari262
13 iul 00:00EconomicPreţul spot al energiei pe bursă a scăzut cu 20% în iunie 2020, faţă de anul precedent

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 146,7 lei pe MWh...407

13 iul 00:00EconomicFlorin Cîțu: Ne împrumutăm pentru a acoperi deficitul bugetar lăsat de PSD441
13 iul 00:00EconomicActivele fondurilor de pensii facultative au trecut de 2,56 miliarde de lei, la 29 mai 2020391
13 iul 00:00EconomicOficial grec: Prezentarea unui test COVID-19 negativ ar putea fi obligatorie şi pentru turiştii care vin cu chartere

Autorităţile elene discută posibilitatea introducerii obligativităţii prezentării unui test COVID-19 negativ şi...406

13 iul 00:00EconomicBCE anunţă că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate în anticamera zonei euro418
13 iul 00:00EconomicAbatorul de la Guetersloh, Germania, nu va mai utiliza muncitori subcontractori411
Vremea
24°23.6° - 24° marţi, 14 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 40%
Vânt: 4.36 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 iul 00:00SportFotbal - Reacția UEFA după decizia TAS în cazul Manchester City

"Respectăm principiile fair-play-ului financiar", a reacţionat UEFA după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de...451

14 iul 00:00SportRapidul are încă un patron: Un afacerist a preluat 48% din acţiuni

Omul de afaceri Liviu Goncea a preluat 48% din acţiunile clubului de fotbal FC Rapid din Liga a II-a, informează,...560

14 iul 00:00SportVictorie deosebit de importantă pentru CFR Cluj: a câștigat meciul cu Gaz Metan, scor 2-0, și este la un punct de liderul U Craiova

Formaţia CFR Cluj a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Gaz Metan Mediaş, în etapa a VI-a a...338

14 iul 00:00SportBaschet masculin: Dinamo Ştiinţa Bucureşti şi BCM U Argeş Piteşti au antrenori noi

Echipele masculine de baschet Dinamo Ştiinţa Bucureşti şi BCM U FC Argeş Piteşti au anunţat, luni, că au noi...303

Local
14 iul 00:00LocalInfrastructură pietonală și rutieră, în curs de reabilitare în mai multe zone din oraș

Intervențiile asupra zonei destinate circulației pietonilor progresează pe bulevardul Mamaia, tronsonul delimitat de...500

14 iul 00:00LocalITM Constanța, controale pe LITORAL

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța în perioada 26.06.2020 – 01.09.2020 desfasoara ” Campania Națională...455

14 iul 16:59LocalAu pus în PERICOL circulația pe DRUMURILE PUBLICE

569

14 iul 00:00LocalZeci de autoturisme parcate pe ’dos’ ridicate de locali. Cât costă recuperarea

Primăria Constanța informează că polițiștii locali au fost ocupați în cursul săptămânii trecute, cu ridicarea...711

14 iul 22:11LocalBEȚI la VOLAN și MAȘINI FURATE, la CONSTANȚA!

Inconștiență la volan! Mai mulți șoferi au fost depistați la volan, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau...1365

14 iul 22:12LocalConstănțeni CONDAMNAȚI pentru PROXENETISM, TRAFIC de DROGURI și de MINORI

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat la data de 10 iulie a.c., un bărbat, de...1648

14 iul 16:59LocalTânăr condamnat pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, la data de 12 iulie...1275

14 iul 16:58LocalALARMANT! Peste 20 de accidente GRAVE, în numai 6 luni!

Polițiștii rutieri și cei de ordine publică au acționat, în perioada 10 – 12 iulie a.c., pe raza întregului...518

14 iul 16:58LocalPieton LOVIT de mașină în dreptul Liceului Internațional

728

Politică
Interviuri
8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....2998

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

Bogdan Bola, șeful Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, a oferit un interviu cotidianului Replica din...11013

25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

4838

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...6452

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...4665

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

5945

Monden
14 iul 00:00MondenA slăbit 45 de kilograme într-un an! Jessica Simpson poartă acum blugi mărimea 34

Este vorba despre Jessica Simpson, o artistă care s-a tot confruntat cu probleme de greutate în trecut, trecând de la...390

14 iul 00:00MondenTom Hanks petrece vacanţa în Grecia! E pe o insulă unde poți găsi cazare la 75 de lei pe noapte

Tom Hanks a fost în atenţia presei în fiecare zi începând cu luna martie, de când a dezvăluit că a fost infectat...395

14 iul 00:00MondenNepotul lui Elvis Presley a murit la vârsta de 27 de ani

344

Mapamond
14 iul 00:00MapamondCoronavirus: Alte aproape 60.000 de contaminări în 24 de ore în SUA

Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus, au înregistrat duminică 59.747 de noi contaminări...252

14 iul 00:00MapamondFrancezul suspectat că a molestat sexual peste 300 de minore a murit în urma tentativei de sinucidere

Un francez în vârstă de 65 de ani, încarcerat de luna trecută la Jakarta pentru că ar fi abuzat sexual peste 300...300

14 iul 00:00MapamondChina: Accidentul în care au murit 21 de persoane a fost provocat deliberat de şoferul autobuzului, anunţă poliţia

278

14 iul 00:00MapamondSUA: Incendiu spectaculos la bordul unei nave militare în California

O explozie urmată de un incendiu spectaculos a rănit duminică cel puţin 21 de persoane la bordul unei nave militare...271

14 iul 00:00MapamondAmnesty: Multe guverne nu reuşesc să asigure protecţia adecvată pentru personalul medical în lupta împotriva COVID-19

Multe guverne nu reuşesc să asigure protecţia adecvată pentru angajaţii din sănătate aflaţi în prima linie în...258

14 iul 19:08MapamondCoronavirus: Bulgaria redeschide cluburile de noapte

821

Sănătate
14 iul 00:00SănătateBoala Lyme și ce pericole are mușcătura de căpușă

În sezonul cald, mușcătura de căpușă poate crea multe neplăceri, așa că este extrem de important să cunoaștem...289

14 iul 00:00SănătateDe ce este uleiul de peste benefic pentru sănătatea creierului

Uleiul de peste, care este disponibil sub formă unor suplimente nutritive, este considerat una dintre cele mai bune...294

14 iul 00:00SănătateCe efecte adverse pot avea antidepresivele, anxioliticele și stabilizatoarele de dispoziție

284

14 iul 18:25SănătateTotul despre anemie la adulți și la copii: cauze, simptome, tratament

Anemia este o problema frecvent întâlnită, atât la adulți, cât și la copii. Din acest articol aflăm informații...298

14 iul 18:16SănătatePancreatita cronică: cauze, simptome, tratament, diferența față de forma acută

Pancreatităa cronică reprezintă inflamația pancreasului, fiind o afecțiune care nu se vindecă și care nu se...308

14 iul 00:00SănătateNeurocisticercoza (infecție cu tenie): simptome, tratament și complicații

281

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT