REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Şeful Secţiei de Chirurgie Plastică nu duce lipsă de cliente: toate vor sâni şi buze mari

Şeful Secţiei de Chirurgie Plastică nu duce lipsă de cliente: toate vor sâni şi buze mari

Replica API 3 decembrie 2015 | 20:47 3783

Orice intervenție reprezintă un risc

Orice intervenție reprezintă un risc

În luna iunie 2015, medicii specialişti din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au efectuat prima intervenţie de reconstrucţie mamară. Șeful Secţiei de Chirurgie Plastică, dr. Bogdan Caraban, precizează că pacientele care au optat pentru această intervenţie nu au avut parte de surprize neplăcute: „Rezultatele au fost bune şi ne-au încurajat să mergem mai departe”.

Întrebat cât de solicitate mai sunt şi operaţiile de implant mamar, Bogdan Caraban a declarat, pentru „Replica”: „Conform trendului naţional, piaţa de chirurgie estetică este în creştere. Aşa că asta se întâmplă şi la Constanţa. Majoritatea pacientelor solicită implant mamar şi mărire de buze. Cam astea sunt cele mai căutate intervenţii”. Referitor la riscurile la care se supun doamnele şi domnişoarele care optează pentru mărirea sânilor sau a buzelor, medicul subliniază importanţa cunoaşterii acestora:

„Bineînţeles. Orice intervenţie chirurgicală reprezintă un risc. Noi acţionăm asupra unui organism viu care acţionează cum îşi doreşte el. Dar ideea este că la nivel mondial, nu neapărat la Constanţa, experienţa de implant mamar este foarte bogată. S-au pus foarte multe implante mamare în lume. Şi eu personal am o experienţă bogată în ceea ce priveşte implantul mamar. Practic, a devenit o intervenţie de rutină. Având în vedere că pacientele sunt tinere, fără probleme preexistente, riscurile sunt minore vizavi de implantul mamar. Iar vizavi de mărirea de buze este o intervenţie care se face fără anestezie, fără riscuri deosebite datorită faptului că folosim acid hialuronic.

Cel puţin în clinica mea se foloseşte numai acid hialuronic de foarte bună calitate, ceea ce face complicaţiile să tindă către zero. Este o procedură absolut de rutină. Nu necesită nici un fel de îngrijire specială”. Majoritatea femeilor societăţii actuale româneşti au o viziune distorsionată asupra idealului de frumuseţe şi sunt tot mai multe dintre ele care se înfometează de dragul siluetei şi stau cu orele în sala de forţă, impunându-şi să slăbească într-un timp cât mai scurt. Dar pentru că rezultatele spectaculoase nu sunt un ţel realist şi mai importantă e sănătatea pacientelor, medicul Bogdan Caraban menţionează că selecţia acestora este foarte importantă:

„Selecţia pacientului este foarte importantă şi orice chirurg plastician care se respectă nu face medicină comercială, şi nici eu nu fac lucrul ăsta în sensul că eu recomand întotdeauna pacientelor numai ce au nevoie. Dacă eu consider că nu au nevoie de una dintre intervenţiile pe care le solicită, le spun să meargă în altă parte decât să obţinem nişte rezultate care să nu fie conforme cu standardele specialităţii noastre”.

Aceste criterii de selecție se fac ținând cont atât de fizicul, cât și de psihicul persoanei în cauză: „Se fac consultații preoperatorii foarte riguroase. Evaluăm paciente și din punct de vedere psihologic pentru că e foarte important să știm dacă are niște așteptări reale sau nu de la această intervenție chirurgicală. Noi putem să facem o mărire de sâni, putem să facem sânii să arate mai bine dar nu putem să schimbăm viața unui om așa cum se așteaptă unele dintre paciente să își poată schimba viața radical.

Adică să se mărite și să aibă copii în următorii doi ani de zile”, spune Caraban. Acesta subliniază de asemenea importanța unei analize psihologice riguroase în funcție de care se decide dacă o pacientă poate fi considerată candidată pentru o intervenție chirurgicală sau alta: „Desigur. Ăsta este unul din lucrurile care trebuie făcute la orice pacient de chirurgie estetică. Indiferent de intervenție. Fiecare are o viziune vizavi de ceea ce se va întâmpla și atunci trebuie să se știe foarte clar ce se poate obține pentru că nu ne jucăm cu o bucățică de plastelină pe care o modelăm cum vrem noi și apoi o remodelăm dacă nu ne convine.

Și trebuie să înțeleagă foarte clar ce rezultate poate să aștepte pentru că discutăm de o situație preexistentă. Pornim de la o imagine și atunci facem exact ce este posibil. Nu avem cum să modificăm anumite lucruri”. Întrucât standardele de frumusețe sunt tot mai ridicate în societatea actuală, iar femeile sunt preocupate de acest aspect, ele apelează din ce în ce mai des la intervenții precum liposucția: „Lipoaspirația este, după implantul mamar, cea mai cerută intervenție chirurgicală. Și aici avem niște lucruri pe care pacienta trebuie să le știe foarte clar.

Și anume, că noi nu ne adresăm cazurilor de obezități. Noi ne adresăm depunerilor localizate de grăsime. Obezitatea se tratează altfel. Pacienții obezi nu sunt candidați pentru lipoaspirație. Noi, în clinică, practicăm un tip mai special de liposucție, și anume lipoaspirația cu laser care reprezintă cam vârful mondial în ceea ce înseamnă această intervenție la momentul actual. Rezultatele sunt foarte bune iar complicațiile postoperatorii și recuperarea sunt minime”, spune șeful Secției de Chirurgie Plastică.

În ceea ce privește perioada de recuperare în cazul unei liposucții, medicul precizează că variază între 24-48 de ore. Iar în cazul de implant mamar, Bogdan Caraban menționează: „Eu personal recomand ca pacientele să își reia viața normală imediat după intervenția chirurgicală. Eu chiar în ziua externării le recomand să meargă la plimbare, să iasă la o cafea pentru că este foarte important să fie angrenate în tot felul de activități sociale. Le este însă interzis condusul pentru șapte zile, nu pentru că nu pot să conducă ci pentru că în trafic se pot întâmpla multiple incidente.

Iar vindecarea chirurgicală se produce la 14 zile postoperatorii”. Dacă vorbim despre reconstrucția mamară, trebuie luat în calcul că riscurile sunt diferite iar situația este una cu mult mai deosebită cu cât implică majore modificări la nivel fizic și psihic. Pentru că o femeie care a trecut printr-o mastectomie (extirpare a glandei mamare), cu greu mai poate suporta și o intervenție de reconstrucție mamară. Șeful Secției de Chirurgie Plastică a declarat faptul că: „Acolo discutăm de paciente care au suferit deja o intervenție chirurgicală, paciente cu multiple probleme de sănătate, care au făcut și radioterapie. Și atunci este o discuție foarte lungă vizavi de recuperare și de predicția rezultatelor”.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614