REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, este noul premier desemnat

Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, este noul premier desemnat

Replica API 6 februarie 2012 | 00:00 207

Şeful SIE a fost desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu în această seară. Istoric de profesie, Ungureanu a fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, de unde a fost dat afară. Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

În cursul zilei de astăzi am avut consultări cu toate partidele parlamentare pentru formarea unui nou guvern. Încă din luna decembrie am avut discuţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. În decembrie ar fi fost foarte greu să avem o majoritate parlamentară sigură, în ianuarie a fost vacanţă parlamentară, iar apoi obiectivul a fost trecerea întâlnirii cu FMI. Era extrem de important să facem această evaluare. Vă aduceţi aminte că la un moment dat am făcut o declaraţie politică că am cerut Fondului să nu-şi amâne misiunea de evaluare. Este o operaţiune firească pentru un guvern în timp de criză. E vorba de nevoia de a încerca credibilizarea Guvernului. Azi s-au descris două abordări: formaţiunile din actuala Coaliţie au optat pentru menţinerea Coaliţiei şi pentru desemnarea unui premier şi abordarea PSD-PNL-PC prin cei trei lideri care au solicitat demisia Guvernului, demisia preşedintelui, alegeri anticipate. Vreau să înţelegeţi un lucru fundamental: orice instabilitate a României generează dificultăţi legate de finanţarea statului român: finanţarea creditelor scadente şi doi. finanţarea deficitului. Mi s-a părut imposibil împingerea ţării într-o stare de instabiilitate: să mă fac că desemnez guverne, să ştiu că vor cădea şi apoi să dizolv Parlamentul. Vă rog să vă imaginaţi România cu un guvern interimar de cinci luni. Opţiunea mea se îndreaptă spre instalarea IMEDIATĂ a unui nou guvern. Sper că în această seară Coaliţia va decide calendarul. În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier desemnat. Noul guvern va trebui să continue lupta contra corupţiei, în mod nediscriminatoriu. Trebuie continuat trendul de creştere a fondurilor europene, nu mai puţin importantă este transparenţa utilizării resurselor financiare. O prioritate zero la fel de importantă este crearea de locuri de muncă.

CINE E MRU

Mihai Răzvan Ungureanu este premierul desemnat al României, susţin surse politice, citate de REALITATEA.NET şi de întreaga presă. În vârstă de 44 de ani, Ungureanu este în prezent şeful Serviciului de Informaţii Externe şi fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu. Istoric de profesie, absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", Iasi (1992), MRU a urmat studii postuniversitare la Centrul pentru Studii Ebraice din cadrul St. Cross College, Universitatea Oxford, Marea Britanie (1992-1993) şi şi-a susţinut doctoratul în istorie modernă la Universitatea "Al.I. Cuza" (2004). În diplomaţie a debutat ca secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1998-2001), deţinând ulterior funcţiile de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene, cu sediul la Viena (2003-2004). În decembrie 2004 devine ministru al Afacerilor Externe, funcţie pe care o deţine pâna în martie 2007. Revine la Viena în martie 2007 în calitate de coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene până în decembrie 2007, când este numit director al Serviciului de Informaţii Externe.

sursa: Polirom.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614