rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Semnal de alarmă: MOAŞELE, pe cale de DISPARIŢIE?

sursa foto Mayo Clinic News Network

În îngrijirea gravidelor și supravegherea nașterilor și în țara noastră au început să apară meserii „împrumutate” de peste hotare, precum educator prenatal sau doulă. Dar unde sunt moașele? Au început să dispară, semnalează organizații precum Asociația Moașelor Independente și Asociația Moașelor din România!

Sistemul educațional al moașei este în prag de colaps, din cele nouă programe universitare demarate în 2005 doar două mai funcționează, iar din cele 1.000 de moașe licențiate puțin peste jumătate mai lucrează în sistem. Restul... fie s-au reprofilat, fie au plecat peste hotare. Drept pentru care, organizațiile de profil trag un semnal de alarmă și solicită factorilor de răspundere adoptarea legii care să asigure dezvoltarea acestei profesii, așa cum cei și directivele europene.

Printre multele „indicații” date de Uniunea Europeană înainte de aderarea României, una viza și implementarea cadrului legal privind profesia de moașă. În țara noastră, moașa reprezintă o meserie veche. Dar, precum a fost cazul și în alte domenii, nu în cadrul și conform criteriilor stabilite la nivel de UE.

Drept pentru care, înainte de aderare, guvernanții au făcut modificări: în 2004, profesia a fost recunoscută oficial și menționată în nomenclatorul de meserii, iar ulterior au apărut programele universitare pentru instruirea la nivel înalt a moașelor, în nouă instituții de învățământ superior din România.

Așa a fost înființat, în 2005, în cadrul Facultății de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța departamentul pentru moașe. Între timp, însă, a fost desființat. În prezent, după cum precizează reprezentantele Asociației Moașelor Independente și Asociației Moașelor din România, mai funcționează doar două programe universitare și se pare că unul va fi închis în 2019.

Doar 500 de moașe, în toată România. În Spitalul Județean Constanța lucrează 19 moașe!

„Actualmente sistemul educaţional al moaşei din România, este în pragul unui colaps: din 9 programe universitare cu care s-a pornit în 2005 au mai rămas doar două şi se preconizează închiderea încă a unui program (anul viitor). Din cele aproximativ 1000 de moaşe licenţiate doar 591 activează în sistem, restul fie au migrat, fie s-au reprofilat pentru că paradoxal statul care a investit în formarea lor nu le-a creat şi locuri de muncă. Organigramele instituţiilor de profil nu prevăd acest specialist. În acest context este încălcată DE 36/2005CE reactualizată prin DE 55/2013CE dar mai grav este încălcat dreptul femeii de a accesa serviciile moaşei”, trasmit reprezentantele organizațiilor menționate mai sus.

De exemplu, în prezent, în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța lucrează 19 moașe.

Este nevoie de această profesie? Realitatea demonstrează că da!

Pe de o parte, rolul moașelor pare să fie luat, în ceea ce privește suportul moral, emoțional și informativ, de cele care practică meserii „împrumutate” de peste hotare, precum educatorii prenatal, consilierii în alăptare sau doule. Persoane cu pregătire în psihologie, care oferă gravidelor și tinerelor mămici suport din punct de vedere emoțional, dar nu și medical!

Pe de altă parte, moașele pot contribui la reducerea mortalității materno-infantile, la scăderea numărului mamelor minore, a numărului cezarienelor, prin informarea și educarea femeilor pentru o sănătate reproductivă optimă.

Ce lipsește? Cadrul legal pentru a-și desfășura activitatea și locurile de muncă! Deși profesia a fost recunoscută în 2004, nici până în prezent nu au fost realizată Legea privind exercitarea profesiei și normele de aplicare. Mai mult, multe dintre absolventele facultăților de moașe au descoperit, după absolvirea școlii, că nu există suficiente locuri de muncă în spitale pentru ele!

Petiție către politicieni

În prezent, reprezentatele acestei profesii, respectiv Asociației Moașelor Independente și Asociației Moașelor din România au transmis factorilor de decizie solicitarea privind adoptarea Legii exercitării profesiei de moașă și reglementarea și organizarea Colegiului Național al Moașelor din România.

„Domnule Preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor Nicolae Liviu Dragnea, Putem asigura 87% din îngrijirea gravidei, a mamei și a nou născutului (conform OMS). Putem reduce considerabil rata mortalităţii materno-infantile, rata mamelor minore, rata cezarienelor şi a intervenţiilor inutile. Putem asigura informarea şi educarea populaţiei pentru o sănătate reproductivă optimă.

Putem optimiza psihoemoţional parcurgerea etapelor sarcină, naştere şi lehuzie in beneficiul femeii de vârstă fertilă şi implicit a sanătăţii generaţiilor viitoare. Putem crește calitatea îngrijirilor acordate în domeniul sănătății materno-infantile, deteminând o scădere a complicațiilor și a intervențiilor inutile și implicit reducerea costurilor sistemului de sănătate.

Solicităm prin această petiție adoptarea Legii privind exercitarea profesiei de moaşă, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Național al Moaşelor din România pentru implementarea şi dezvoltarea acestei profesii în conformitate cu directivele europene. Moaşa nu este o invenţie a României moderne. Ea a existat dintodeauna peste tot în lume.

În legislația europeană, la care România s-a angajat înca din 2005 să se alinieze, moașa îngrijește, sprijină și monitorizează, într-o manieră globală și autonomă, gravidele sănătoase și nou-născuții sănătoși, începând de la concepția lor, pe perioada sarcinii, la naștere și postpartum, facilitand totodată și integrarea acestora în familie și societate. Moașa se ocupă și de planning-ul familial, de informarea cuplurilor cu probleme de fertilitate, de promovarea unei stări bune de sănătate a femeii/familiei și de educarea sexuală și relațională a tinerilor/adolescenților.

Vă reamintim că România este campioană europeană (în sens negativ) la rata mortalităţii materno-infantile, la rata mamelor adolescente, la rata gravidelor nemonitorizate, la rata cezarienelor.

Suedia şi Anglia s-au confruntat cu o astfel de situaţie acum 200 şi respectiv 100 de ani, situaţie pe care au rezolvat-o numai prin creşterea numărului de moaşe şi încadrarea lor ca furnizor principal de servicii primare în domeniul materno-infantil.

Au trecut 11 ani de la promisiunea României de a dezvolta această profesie şi azi constatăm că autoritatea care reglementează această profesie nu a luat nicio atitudine. Moaşele dispar iar mii de femei şi copii nu beneficiază de îngrijiri calificate.

Ne dorim ca medicina bazata pe dovezi și prevenţia să reprezinte baza pe care se construieşte sistemul de îngrijiri materno-infantile din România”, este mesajul transmis de moașe.

Cei care doresc să se alăture inițiativei moașelor, pot semna petiția online lansată de acestea, https://www.petitieonline.com/semneaz_pentru_adoptarea_legii_p_rivind_exercitarea_profesiei_de_moa_precum_i_infiinarea_organizarea_i_funcionarea_colegiului_naional_al_moaelor_din_romania?a=2.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

FRUSTRARE în rândul MOAȘELOR: „Nu știm ce salarii avem de la 1 martie! Ori ne mutăm la asistente, ori plecăm peste hotare!”

Moașa, veriga lipsă din spitalele românești

sâmbătă, 20 octombrie 20182055
Comentarii

03Mamaie(29 oct 18:53)
fetele dastepte sa face curve nu moaste
13mi se pare normal!(23 oct 13:26)
cine mai sta in romania astazi? doar spagarele aproape de pensie si analfabetele tinere care nu poate sa invete o limba straina si intrate cu medie mica la angajare ,fetele destepte ia calea strainatatii, asta este crudul adevar si trist !
02ERRRTT(21 oct 11:38)
AVEM MOASTE, NE DOAREN PIX
00Lasa Florico(20 oct 17:18)
dispar moasele, apar dulele. O sa feti cu dula langa tine spunandu-ti povesti
mai mult...Sănătate
21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...259

19 noi 01:48SănătateConcurs la Spitalul Medgidia! Iată ce post este disponibil2204
15 noi 17:21SănătateFundaţia Baylor Marea Neagră nu a primit autorizarea privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA726
15 noi 00:06SănătateConstănțenii își pot testa GRATUIT glicemia, în mai multe puncte din oraș

Diabetul reprezintă, din nefericire, una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial. Numai la noi în țară...597

13 noi 21:24SănătateAparatură modernă pentru Neonatologia Spitalului Medgidia760
13 noi 21:27SănătateA FOST REDESCHISĂ SECȚIA DE BALNEOFIZIOTERAPIE DIN CADRUL POLICLINICII 22041
10 noi 00:00SănătateMesaj de condoleanțe

...985

10 noi 21:28SănătateCabinetele stomatologice nu dispar de la parterul blocurilor1852
10 noi 00:09SănătateAlte acuzații ȘOCANTE: după două foarfece, chirurgul de la Spitalul Militar ar fi UITAT și gheme de ațe de sutură în altă pacientă!3934
10 noi 00:11SănătateDOLIU în lumea medicală! A murit un apreciat medic oncolog!

Doliu în lumea medicală. Apreciatul medic oncolog Cristian Davidescu s-a stins din viață, anunțul fiind făcut de...2325

7 noi 00:06SănătateOncologul Meral Gunaldi vine sâmbătă în Constanța pentru a oferi, GRATUIT, a doua opinie medicală!1037
6 noi 00:36SănătateRomânia va avea un Registru Național al Cancerului la Copil. Iată ce informații va cuprinde!700
Vremea
4° - 6.5° miercuri, 21 noiembrie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 9.32 m/s din ENE
Presiune: 1027.59 milibari

Loto
6/493510334248
5/4081318263628
joker161828404320
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 noi 00:00SportRomânia a învins echipa Muntenegru în Liga Naţiunilor

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Muntenegrului cu scorul de 1-0 (1-0), marţi seara, pe Gradski Stadion...582

21 noi 00:00SportFostul antrenor al Simonei Halep, Darren Cahill, are o nouă pasiune: lecţii de tenis online. Ce tarif are

Fostul antrenor de tenis al Simonei Halep, Darren Cahill, nu a renunţat la sportul alb. Deşi a preferat să nu mai...359

21 noi 00:00SportEmoționant: arbitrul Ovidiu Haţegan, consolat de olandezul van Dijk pentru decesul mamei sale

Arbitrul român Ovidiu Haţegan, care a condus partida dintre Germania şi Olanda, terminată la egalitate, 2-2, luni...463

21 noi 00:00SportRomânia s-a calificat spectaculos în turul de elită al Campionatului European Under-19

Selecţionata de juniori a României s-a calificat spectaculos în turul de elită al Campionatului European de fotbal...438

Local
21 noi 01:14LocalLECȚIE de VIAȚĂ! Copiii de la Centrul de plasament „Ovidiu” împart cadouri familiilor sărace din județul Vaslui

Tinerii de la Centrul de Plasament „Ovidiu“ Constanța oferă mereu o lecție despre dragoste și despre fericirea...415

21 noi 01:23LocalNoi medalii în „colecțiile” olimpicilor de la Colegiul „Mircea cel Bătrân”

Elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța s-au remarcat, din nou, la olimpiadele și...432

21 noi 01:22LocalJingle Box – eveniment caritabil la Cambridge School of Constanța

Elevii Liceului Teoretic Educațional Center - Cambridge School of Constanța au lansat la început acestui an școlar,...366

21 noi 00:45LocalACCIDENT TERIBIL LA DACIA! VIDEO

Un teribil accident rutier a avut loc în cursul zilei de marți, 20 noiembrie, în zona Dacia. Un autoturism a intrat...11237

21 noi 01:22LocalCântul tătăresc dobrogean – întâlnire de suflet, dedicată Zilei Dobrogei

Luni, 19 noiembrie a.c., la sala de consiliu a Palatului Copiilor din Constanţa prof. Narciz Amza, susţinută de...565

21 noi 01:21LocalAșezământul de copii și femei abuzate din Techirghiol, aproape de finalizare. Mai este nevoie de puțin AJUTOR!

Așezământul de copii și femei abuzate „Sf. Arsenie” din Techirghiol, proiect social dezvoltat de Biserica „Sf....410

21 noi 01:21LocalUn tânăr a FURAT haine dintr-un magazin din Constanța

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 19 noiembrie a.c., în jurul orei 16:40, au depistat un tânăr,...483

21 noi 01:21LocalȘoferi din Mangalia și Cernavodă, 'arși' de polițiștii rutieri!

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 19 noiembrie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de 32 de...2338

21 noi 01:01LocalACCIDENT RUTIER în sensul giratoriu din Km 4 -5!

Un accident rutier a avut loc în zona magazinului Kaufland din Km 4 -5, chiar în sensul giratoriu. Potrivit oamenilor...4442

21 noi 01:20LocalUn bărbat căutat pentru fapte cu violență în Germania, PRINS la Constanța

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, la data...773

Politică
21 noi 00:00PoliticăAsociația Constanța Altfel atenționează constănțenii: ”Nu achiziționați apartamente noi, înainte...”

Asociația Constanța Alfel trage un semnal de alarmă și atenționează cetățenii care intenționează să facă...1179

21 noi 01:28PoliticăIlan Laufer, ministrul respins de Iohannis, susţine că i se pregăteşte un dosar penal

Ilan Laufer, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltării, respins de preşedintele Iohannis, susţine că are...600

21 noi 01:26PoliticăBăsescu provoacă un scandal internaţional: Dragnea ar fi trucat licitaţia pentru corvete, pentru a câştiga olandezii

Traian Băsescu lansează acuzaţii extrem de grave la adresa lui Liviu Dragnea. Fostul preşedinte susţine că liderul...690

21 noi 23:33PoliticăFăgădău: Căutăm soluţii pentru a transfera CET-ul către constănțeni

Continuă discuţiile pe tema sistemului de termoficare în sistem centralizat de la Constanţa. Primarul Decebal...853

21 noi 00:54PoliticăPrimăria Ovidiu organizează cea de-a doua ediție a Simpozionului Ovidienii

409

21 noi 01:23PoliticăMiniștrii acceptați au depus depus jurământul!

Președintele României a semnat decretul de numire a noilor miniștri. Numele Olguțăi Vasilescu, propusă la...474

21 noi 01:22PoliticăFOTO. Mormane de gunoaie aruncate pe Valea Portului. Primăria a făcut curat!

Primăria Constanța împreună cu firma de salubrizare a întreprins, luni, 19 noiembrie a.c., o amplă acțiune de...295

21 noi 00:55PoliticăProiect de hotărâre inițiat de PMP pentru a denumi „TRIANON” parcul de la Casa de Cultură!

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președinele Claudiu Palaz, a depus în cursul zilei de luni, 19 noiembrie...562

21 noi 01:29PoliticăOrban: 'Papagalul zilei' este Fifor

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat luni seara că "papagalul zilei" este Mihai Fifor, deoarece după ce a...503

21 noi 17:09PoliticăCodrin Ştefănescu, promovat în PSD. DETALII despre Daniel Florea, cel care preia funcţia de secretar general adjunct al partidului

Codrin Ștefănescu a fost promovat pe funcția pentru care a făcut scandal la Congresul PSD din primăvara lui 2017...1698

Monden
21 noi 00:00MondenCu ea se iubește David Guetta! Este cu 25 de ani mai tânără decât celebrul DJ

David Guetta este unul dintre cei ma talentați și apreciați DJ din lume. Deși a trecut printr-o căsnicie care s-a...127

21 noi 00:00MondenRobert de Niro şi Grace Hightower divorţează după 20 de ani de căsnicie

Robert de Niro şi Grace Hightower au decis să divorţeze după o căsnicie de mai bine de 20 de ani. Cei doi actori au...196

21 noi 00:00MondenEl o înlocuiește pe Gabriela Cristea, la „Te iubesc de nu te vezi”? „Te pun în locul meu”

Gabriela Cristea este însărcinată pentru a doua oară și urmează să aducă pe lume încă o fetiță, în...178

21 noi 10:46MondenMara Bănică împlineşte 43 de ani! "Regrete? Zero. Încredere? 120%"

Este o zi foarte importantă în familia Marei Bănică! Cunoscuta jurnalistă împlineşte astăzi 43 de ani, iar ziua...153

21 noi 00:00MondenÎnsărcinată în 5 luni și jumătate, Mirela Vaida s-a retras din proiectul „Mamma Mia”: „Fac o pauză până după naștere!”

Mirela Vaida va aduce pe lume în primăvara anului viitor cel de-al treilea copil. Vedeta se simte bine, are energie,...129

21 noi 00:00MondenLidia Buble, dezvăluire senzațională. Ce ar face cântăreața dacă s-ar întâlni cu Johnny Depp

Chiar dacă nu ratează nicio ocazie pentru a-și arăta iubirea unul pentru altul, Răzvan Simion și Lidia Buble au...146

21 noi 23:20MondenAndreea Bălan, apel disperat pentru o mămică diagnosticată cu o boală rară: „Are mare nevoie de noi!”

Însărcinată pentru a doua oară, Andreea Bălan a făcut un apel disperat pentru ca o tânără mămică...255

21 noi 17:12Monden„Cea mai frumoasă soție”, „Gin Rummy” și „Testosteron” - trei piese pentru toate gusturile, la Teatrul de Stat Constanța

Weekend-ul teatral începe cu o comedie franțuzească. „CEA MAI FRUMOASĂ SOȚIE” (cu titlul original „Madame...270

19 noi 00:00MondenFlorin Busuioc, externat din spital, după ce în urmă cu o săptămână a suferit un infarct pe scenă

Vești bune despre Florin Busuioc. Medicii au decis că acesta este în afara oricărui pericol, astfel că va fi...743

19 noi 00:00MondenCampioni la răzgândiri. Trupa Proconsul a renunțat iar la un recital anunțat pentru unul plătit

Bodo și colegii lui de la Proconsul și-au luat stand la un târg de nunți din Capitală, au bătut palma și pentru...415

Mapamond
21 noi 00:00MapamondUn bebeluș de 8 luni a stat 5 zile în comă, din cauza unui sărut. Avertismentul părinților ei

O fetiță în vârstă de doar 8 luni, din Marea Britanie, a fost la un pas de moarte din cauza unui sărut. Mama...138

21 noi 00:00MapamondUn lift plin cu oameni a căzut în gol 84 de etaje

Șase persoane care luaseră masa la etajul 95 al clădirii Hancock din Chicago au căzut în gol 84 de etaje cu liftul,...151

21 noi 00:00MapamondUn fost gangster danez a fost asasinat după ce a scris o carte despre lumea interlopă

Un fost şef al unei bande de gangsteri din Danemarca a murit marţi, la o zi după ce a fost împuşcat la Copenhaga la...121

21 noi 00:00MapamondAustralia nu va semna acordul ONU privind migraţia

Australia nu va semna acordul ONU privind migraţia pentru că ar însemna să îşi compromită politicile dure în...100

21 noi 00:00MapamondFranţa şi Germania vor construi împreună următoarea generație de avioane de luptă

Franţa şi Germania au ajuns la un acord referitor la următoarele etape ale unui program comun de proiectare a unui...119

21 noi 00:00MapamondMercenarii ruşi din Grupul Wagner, activi în 10 țări ale lumii

Companiile omului de afaceri rus Yevgeny Prigozhin sunt implicate în asigurarea securității sau organizarea de...125

21 noi 01:26MapamondIsraelul refuză pactul ONU privind migrația: Benjamin Netanyahu consideră INACCEPTABILĂ propunerea

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că ţara sa nu va semna Pactul ONU privind migraţia, document...227

21 noi 01:26MapamondUn nou ATENTAT cu cel puțin 50 de morți și peste 70 de răniți zguduie lumea

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise, iar alte 70 rănite, în urma unei explozii provocate în apropierea unui salon...745

20 noi 23:25MapamondVa urma un nou referendum pentru Brexit? Liderul opoziției din Marea Britanie, ieșire surprinzătoare după ce s-a ajuns la un acord cu Bruxellesul

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, a declarat că un al...733

20 noi 23:24MapamondMaroc: 22 de imigranţi sunt daţi dispăruţi în urma unui naufragiu

Un număr de 22 de migranţi sunt daţi dispăruţi după ce ambarcaţiunea în care se aflau a naufragiat în largul...365