rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Semnal de alarmă: MOAŞELE, pe cale de DISPARIŢIE?

sursa foto Mayo Clinic News Network

În îngrijirea gravidelor și supravegherea nașterilor și în țara noastră au început să apară meserii „împrumutate” de peste hotare, precum educator prenatal sau doulă. Dar unde sunt moașele? Au început să dispară, semnalează organizații precum Asociația Moașelor Independente și Asociația Moașelor din România!

Sistemul educațional al moașei este în prag de colaps, din cele nouă programe universitare demarate în 2005 doar două mai funcționează, iar din cele 1.000 de moașe licențiate puțin peste jumătate mai lucrează în sistem. Restul... fie s-au reprofilat, fie au plecat peste hotare. Drept pentru care, organizațiile de profil trag un semnal de alarmă și solicită factorilor de răspundere adoptarea legii care să asigure dezvoltarea acestei profesii, așa cum cei și directivele europene.

Printre multele „indicații” date de Uniunea Europeană înainte de aderarea României, una viza și implementarea cadrului legal privind profesia de moașă. În țara noastră, moașa reprezintă o meserie veche. Dar, precum a fost cazul și în alte domenii, nu în cadrul și conform criteriilor stabilite la nivel de UE.

Drept pentru care, înainte de aderare, guvernanții au făcut modificări: în 2004, profesia a fost recunoscută oficial și menționată în nomenclatorul de meserii, iar ulterior au apărut programele universitare pentru instruirea la nivel înalt a moașelor, în nouă instituții de învățământ superior din România.

Așa a fost înființat, în 2005, în cadrul Facultății de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța departamentul pentru moașe. Între timp, însă, a fost desființat. În prezent, după cum precizează reprezentantele Asociației Moașelor Independente și Asociației Moașelor din România, mai funcționează doar două programe universitare și se pare că unul va fi închis în 2019.

Doar 500 de moașe, în toată România. În Spitalul Județean Constanța lucrează 19 moașe!

„Actualmente sistemul educaţional al moaşei din România, este în pragul unui colaps: din 9 programe universitare cu care s-a pornit în 2005 au mai rămas doar două şi se preconizează închiderea încă a unui program (anul viitor). Din cele aproximativ 1000 de moaşe licenţiate doar 591 activează în sistem, restul fie au migrat, fie s-au reprofilat pentru că paradoxal statul care a investit în formarea lor nu le-a creat şi locuri de muncă. Organigramele instituţiilor de profil nu prevăd acest specialist. În acest context este încălcată DE 36/2005CE reactualizată prin DE 55/2013CE dar mai grav este încălcat dreptul femeii de a accesa serviciile moaşei”, trasmit reprezentantele organizațiilor menționate mai sus.

De exemplu, în prezent, în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța lucrează 19 moașe.

Este nevoie de această profesie? Realitatea demonstrează că da!

Pe de o parte, rolul moașelor pare să fie luat, în ceea ce privește suportul moral, emoțional și informativ, de cele care practică meserii „împrumutate” de peste hotare, precum educatorii prenatal, consilierii în alăptare sau doule. Persoane cu pregătire în psihologie, care oferă gravidelor și tinerelor mămici suport din punct de vedere emoțional, dar nu și medical!

Pe de altă parte, moașele pot contribui la reducerea mortalității materno-infantile, la scăderea numărului mamelor minore, a numărului cezarienelor, prin informarea și educarea femeilor pentru o sănătate reproductivă optimă.

Ce lipsește? Cadrul legal pentru a-și desfășura activitatea și locurile de muncă! Deși profesia a fost recunoscută în 2004, nici până în prezent nu au fost realizată Legea privind exercitarea profesiei și normele de aplicare. Mai mult, multe dintre absolventele facultăților de moașe au descoperit, după absolvirea școlii, că nu există suficiente locuri de muncă în spitale pentru ele!

Petiție către politicieni

În prezent, reprezentatele acestei profesii, respectiv Asociației Moașelor Independente și Asociației Moașelor din România au transmis factorilor de decizie solicitarea privind adoptarea Legii exercitării profesiei de moașă și reglementarea și organizarea Colegiului Național al Moașelor din România.

„Domnule Preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor Nicolae Liviu Dragnea, Putem asigura 87% din îngrijirea gravidei, a mamei și a nou născutului (conform OMS). Putem reduce considerabil rata mortalităţii materno-infantile, rata mamelor minore, rata cezarienelor şi a intervenţiilor inutile. Putem asigura informarea şi educarea populaţiei pentru o sănătate reproductivă optimă.

Putem optimiza psihoemoţional parcurgerea etapelor sarcină, naştere şi lehuzie in beneficiul femeii de vârstă fertilă şi implicit a sanătăţii generaţiilor viitoare. Putem crește calitatea îngrijirilor acordate în domeniul sănătății materno-infantile, deteminând o scădere a complicațiilor și a intervențiilor inutile și implicit reducerea costurilor sistemului de sănătate.

Solicităm prin această petiție adoptarea Legii privind exercitarea profesiei de moaşă, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Național al Moaşelor din România pentru implementarea şi dezvoltarea acestei profesii în conformitate cu directivele europene. Moaşa nu este o invenţie a României moderne. Ea a existat dintodeauna peste tot în lume.

În legislația europeană, la care România s-a angajat înca din 2005 să se alinieze, moașa îngrijește, sprijină și monitorizează, într-o manieră globală și autonomă, gravidele sănătoase și nou-născuții sănătoși, începând de la concepția lor, pe perioada sarcinii, la naștere și postpartum, facilitand totodată și integrarea acestora în familie și societate. Moașa se ocupă și de planning-ul familial, de informarea cuplurilor cu probleme de fertilitate, de promovarea unei stări bune de sănătate a femeii/familiei și de educarea sexuală și relațională a tinerilor/adolescenților.

Vă reamintim că România este campioană europeană (în sens negativ) la rata mortalităţii materno-infantile, la rata mamelor adolescente, la rata gravidelor nemonitorizate, la rata cezarienelor.

Suedia şi Anglia s-au confruntat cu o astfel de situaţie acum 200 şi respectiv 100 de ani, situaţie pe care au rezolvat-o numai prin creşterea numărului de moaşe şi încadrarea lor ca furnizor principal de servicii primare în domeniul materno-infantil.

Au trecut 11 ani de la promisiunea României de a dezvolta această profesie şi azi constatăm că autoritatea care reglementează această profesie nu a luat nicio atitudine. Moaşele dispar iar mii de femei şi copii nu beneficiază de îngrijiri calificate.

Ne dorim ca medicina bazata pe dovezi și prevenţia să reprezinte baza pe care se construieşte sistemul de îngrijiri materno-infantile din România”, este mesajul transmis de moașe.

Cei care doresc să se alăture inițiativei moașelor, pot semna petiția online lansată de acestea, https://www.petitieonline.com/semneaz_pentru_adoptarea_legii_p_rivind_exercitarea_profesiei_de_moa_precum_i_infiinarea_organizarea_i_funcionarea_colegiului_naional_al_moaelor_din_romania?a=2.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

FRUSTRARE în rândul MOAȘELOR: „Nu știm ce salarii avem de la 1 martie! Ori ne mutăm la asistente, ori plecăm peste hotare!”

Moașa, veriga lipsă din spitalele românești

sâmbătă, 20 octombrie 20182172
Comentarii

03Mamaie(29 oct 18:53)
fetele dastepte sa face curve nu moaste
13mi se pare normal!(23 oct 13:26)
cine mai sta in romania astazi? doar spagarele aproape de pensie si analfabetele tinere care nu poate sa invete o limba straina si intrate cu medie mica la angajare ,fetele destepte ia calea strainatatii, asta este crudul adevar si trist !
02ERRRTT(21 oct 11:38)
AVEM MOASTE, NE DOAREN PIX
00Lasa Florico(20 oct 17:18)
dispar moasele, apar dulele. O sa feti cu dula langa tine spunandu-ti povesti
mai mult...Sănătate
15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...425

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!3693
13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa1082
12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...917

10 iun 00:17SănătateApel către Colegiul Medicilor pentru găsirea de anesteziști pentru Spitalul Județean Tulcea422
9 iun 23:09SănătatePacienți cu tumori maligne, operați la Spitalul Județean Constanța de prof. dr. Irinel Popescu1903
8 iun 03:24SănătateSecţiile de Neurologie şi Chirurgie Plastică, din cadrul Spitalului Judeţean, renovate!

Managerul spitalului Judeţean, Cătălin Grasa, a anunţat, în cadrul ueni conferinţe de presă, faptul că de...732

8 iun 03:41SănătateUn nou medic la Spitalul Orășenesc Hârșova710
8 iun 03:19SănătateManagerul Spitalului Județean, precizări cu privire la mâncarea servită pacienților!1802
8 iun 04:38SănătateDotări de 10.000 de euro pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Medgidia

Organizația „Salvați Copiii” cu sprijinul Atlas Translogistics dotează secția de neonatologie din cadrul...959

8 iun 04:40SănătateLICITAȚIE PUBLICĂ pentru CABINETE MEDICALE în Constanța!1006
7 iun 01:48SănătateMamografii GRATUITE pentru femeile din Medgidia3172
Vremea
25.4°20.5° - 25.4° luni, 17 iunie 2019
câțiva noriUmiditate: 52%
Vânt: 5.46 m/s din E
Presiune: 1011.95 milibari

Loto
6/4982230344142
5/404112231379
joker41027363712
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 iun 00:00SportDaniela Hantuchova, despre Simona Halep: „Este cea mai dură adversară”

Daniela Hantuchova (36 de ani) a fost prezentă la Sports Festival Cluj și a lăudat-o pe Simona Halep (27 de ani,...344

17 iun 00:00SportRomânia U21 - Croația U21. Croații sunt plini de ei înaintea confruntării cu „tricolorii": „Românii nu sunt fericiți să dea ochii cu noi"

Selecționerul Nenad Gračan și doi internaționali vorbesc despre obiectivele de la EURO 2019. Toți se gândesc cel...523

17 iun 00:00SportPaul Pogba și-a anunțat plecarea de la Manchester United

Paul Pogba (26 de ani) a anunțat că vrea să plece de la Manchester United, după trei ani de la revenirea sa pe Old...285

17 iun 00:00SportCristi Chivu e dorit de Eusebio di Francesco la Sampdoria. Fostul căpitan al naționalei României ar fi antrenor secund

Cristian Chivu (38 de ani), fostul căpitanul al naționalei României, e dorit de Eusebio de Francesco în staff la...250

Local
17 iun 00:40LocalDosare penale. Băuţi la volan şi fără permis

Mai mulţi indivizi s-au ales cu dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier! La data de 15 iunie a.c., în...464

17 iun 00:41LocalFestivalul Peștelui, un eveniment de amploare la Năvodari

Pasionații de pescuit și de preparate din pește s-au putut delecta cu cele mai proaspete produse, la Festivalul...1358

17 iun 00:46LocalZece militari în rezervă și retragere din Constanța, DECORAȚI de Ministerul Apărării Bulgaria

Sâmbătă,15 iunie a.c., zece militari în rezervă și retragere au fost decorați de către reprezentanții...646

17 iun 00:32LocalACCIDENT la Tuzla. Pieton LOVIT DE MAȘINĂ pe trecere!

Polițiștii și cadrele medicale de la Serviciului de Ambulanță Județean Constanța au fost solicitați să...3749

17 iun 00:45LocalSpectacol cu „Emoții și Idei”, sub penița reputatului chirurg Octavian Unc

Momente pline de emoții, în cursul după amiezii de sâmbătă, 15 iunie a.c., la Muzeul de Artă Constanța, unde s-a...931

17 iun 00:29LocalCARAMBOL pe drumul spre Lazu. Mașini FĂCUTE PRAF și un copil rănit!

Un teribil accident a avut loc, în seara zilei de sâmbătă, 15 iunie a.c., în jurul orei 20.20, în care au fost...12434

17 iun 00:28LocalȘEZLONGURI până-n buza apei! Oamenii sunt nemulțumiți!

Temperaturile ridicate din acest sfârșit de săptămână i-a scos pe oameni din casă, iar pe turiști i-a determinat...4976

17 iun 00:30LocalDETALII INCREDIBILE. ACCIDENT MORTAL PE A4: a oprit să ajute și a fost lovit de un autobuz!

Un teribil accident rutier a avut loc, sâmbătă după-amiază, 15 iunie a.c., pe autostrada A4, Constanța – Ovidiu....5985

17 iun 00:44LocalUn bărbat condamnat la 4 ani de închisoare, prins de polițiștii constănțeni

Polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au depistat la data de 14 iunie a.c., în jurul orei 22.30, un...643

17 iun 00:43LocalACCIDENT GRAV PE AUTOSTRADA SOARELUI. O PERSOANĂ A DECEDAT

Tragedie! Un accident rutier grav a avut loc, sâmbătă, 15 iunie a.c., în jurul orei 7:48, pe Autostrada A2...7547

Politică
17 iun 00:48PoliticăMinistrul Justiţiei vrea schimări la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: 'Niciodată nu am vorbit despre desfiinţare'

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, doreşte să opereze anumite schimbări în modul în care funcţionează Secţia...437

17 iun 00:48PoliticăProtest la Palatul Cotroceni cu circa 50 de persoane care cer eliberarea lui Dragnea din închisoare

În jur de 50 de oameni protestează, duminică, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, ei...669

17 iun 00:47PoliticăViorica Dăncilă, mesaj de felicitare şi de susţinere pentru premierul Moldovei; Maia Sandu, invitată la Bucureşti

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în...323

17 iun 00:47PoliticăDeputatul Raeţchi anunţă depunerea la Parlament a unui pachet legislativ pentru natalitate

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi anunţă, printr-un comunicat că a depus la Parlament un pachet legislativ pentru...435

17 iun 00:42PoliticăSenatorul Ion Popa, despre liberali: Mulți dintre ei nu au depășit perioda de garanție în PNL

Senatorul ALDE, Ion Popa, atac la adresa PNL, prin intermediul unei fotografii transmisă presei cu delegaţia pNL la...428

17 iun 00:24PoliticăConsilierii judeţeni, convocaţi în şedinţă. Vezi ordinea de zi!

În conformitate cu dispoziţiile art. 94 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 215/2001 a Administraţiei Publice Locale,...813

17 iun 00:58PoliticăDumitru Caragheorghe este președintele USR, organizaţia municipală Constanţa

Vineri, 14.06.2019, Uniunea Salvați România (U.S.R.) - filiala locală (municipală) Constanța a organizat alegeri...1212

17 iun 00:45PoliticăDan Barna, DEZVĂLUIRI în stilul Kovesi - Lucruri NEȘTIUTE despre liderul USR

Invitat la emisiunea Marius Tucă Show, liderul USR Dan Barna a dezvăluit lucruri neștiute despre el și familia sa. A...969

17 iun 00:44PoliticăAnaliză Financial Times: Klaus Iohannis, președintele Consiliului European?

Președintele Klaus Iohannis ar putea ocupa funcția de președinte al Consiliului European. Această afirmație este...542

17 iun 00:38PoliticăPNL îi susţine pe locuitorii din Palazu Mare care NU vor un bloc de 10 etaje în zona lor!

reședintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, împreună cu un grup de consilieri liberali, a participat...1359

Monden
17 iun 00:00MondenIoana Ginghină și Alexandru Papadopol divorțează săptămâna viitoare. Detalii despre partaj

Alexandru Papadopol și Ioana Ginghină urmează să divorțeze săptămâna viitoare, iar actorul ar vrea să-i facă...246

17 iun 00:00MondenAndra, ajutată de Fuego şi de Raoul să ajungă mare vedetă

Paul Surugiu – Fuego (42 de ani), Andra (32 de ani) şi Raoul (40 de ani) au în comun oraşul natal, Turda, dar şi o...226

17 iun 00:00MondenAnamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, din nou nași de botez. Ce ținută sexy a purtat impresara la eveniment

Anamaria Prodan și soțul ei, Laurențiu Reghecampf, au devenit părinții spirituali ai unui băiețel sâmbătă, 15...246

17 iun 00:00MondenLaura Cosoi a reușit să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii

Laura Cosoi a publicat un mesaj pe rețelele de socializare unde a recunoscut faptul că î timpul sarcinii a pus...199

17 iun 00:00MondenAşa arată Keanu Reeves în realitate

Actorul Keanu Reeves, binecunoscut pentru rolul său din “Matrix”, este de nerecunoscut în realitate. Umblă...301

17 iun 00:00MondenDaniel Craig, lovit de blestemul James Bond

De multă vreme circulă zvonul că actorii care joacă în seria de filme cu James Bond sunt urmăriţi de un blestem!...235

17 iun 17:12MondenUn „iepuraș” Playboy riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui doctor

Fostul „iepuraș” Playboy Kelsey Turner (26 de ani) și iubitul ei Jon Logan Kennison (27 de ani) riscă pedeapsa cu...262

17 iun 00:00MondenGabriela Spanic şi Edith Gonzalez, născute în aceeaşi zi, lovite de aceeaşi dramă

Cele mai îndrăgite actriţe de telenovele, una originară din Venezuela, iar celaltă, din Mexic, s-au născut în...253

17 iun 00:00MondenActorul Alain Delon, spitalizat din cauza unor migrene

Actorul Alain Delon, în vârstă de 83 de ani, a fost internat vineri în Spitalul american din Neuilly, o suburbie a...187

17 iun 00:00MondenLui Jacob Anderson îi pare rău că sfârşitul ''Game of Thrones'' a provocat reacţii diferite

Lui Jacob Anderson (Grey Worm) îi pare rău că sfârşitul "Game of Thrones" a provocat reacţii atât de diferite...175

Mapamond
17 iun 00:00MapamondCurtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat deciziile din 7-9 iunie; Dodon confirmă încheierea crizei politice

Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a anulat sâmbătă hotărârile luate în zilele de 7-9 iunie,...178

17 iun 00:00MapamondNou protest la Hong Kong pentru retragerea completă a controversatului proiect de lege privind extrădarea

Mii de cetăţeni din Hong Kong au participat duminică la un marş cerând retragerea completă a unui controversat...179

17 iun 00:00MapamondLa patru ani după scena istorică a scării rulante, Trump revine marţi la campania electorală

Donald Trump îşi începe marţi campania pentru obţinerea unui al doilea mandat care să-i permită să conducă...175

17 iun 00:00MapamondSoţia premierului israelian, Sara Netanyahu, recunoscută vinovată pentru utilizarea necorespunzător a fondurilor publice

Soţia premierului israelian, Sara Netanyahu, a fost recunoscută vinovată duminică pentru a fi folosit...196

17 iun 00:00MapamondCandidatul CDU pentru postul de primar în Goerlitz, de origine română, îl înfruntă în turul doi pe candidatul AfD

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru postul de primar al oraşului german Goerlitz, landul Saxonia,...180

17 iun 00:00MapamondDonald Trump acuză The New York Times de ''trădare'' după publicarea unui articol

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat sâmbătă The New York Times de comiterea unui "act virtual de trădare"...180

17 iun 00:00MapamondSUA: Aeroportul newyorkez Newark, închis după ce un avion al companiei United a ieşit de pe pistă

Aerportul Newark, unul din cele trei care deservesc metropola New York, a fost închis sâmbătă temporar după ce un...172

17 iun 00:00MapamondOfiţer de poliţie înjunghiat şi deposedat de armă în prefectura Osaka, unde urmează să aibă loc un summit G20

Un ofiţer de poliţie a fost înjunghiat şi pistolul său a fost furat duminică într-un oraş din Prefectura Osaka...176

17 iun 00:00MapamondRusia: Un fulger a dezactivat pilotul automat al avionului aterizat de urgenţă pe Şeremetievo, afirmă anchetatorii

Accidentul aviatic în care a fost implicat un avion Suhoi Superjet 100 al companiei ruse Aeroflot la începutul lunii...178

17 iun 00:00MapamondG20 va implementa un nou cadru pentru a stopa poluarea cu plastic a mărilor şi oceanelor

Miniştrii mediului din G20 (grupul ţărilor dezvoltate economic) au căzut de acord, duminică, să adopte un nou...173