REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Semnal de alarmă: peste o sută de incendii în patru luni, la Constanţa

Semnal de alarmă: peste o sută de incendii în patru luni, la Constanţa

Replica API 8 mai 2014 | 00:00 190

Sfaturi de la ISU Dobrogea

Sfaturi de la ISU Dobrogea

Din analiza statistică a incendiilor produse la nivelul judeţului Constanţa, în primele patru luni ale anului 2014, reiese că, din cele 155 de incendii, 84 dintre acestea au fost la gospodăriile populaţiei, adică 54 % din totalul lor. Pentru evitarea producerii incendiilor în locuinţe, imobile, spaţii comune de locuit, se impune respectarea unor măsuri pe care fiecare cetăţean trebuie să le aibă în vedere.

De aceea, specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa atrag atenţia cetăţenilor cu câteva sfaturi utile, care ar putea fi salvatoare de bunuri şi de vieţi. Ca atare, la instalaţiile electrice improvizate trebuie să nu utilizaţi siguranţe electrice improvizate pentru că prezintă un pericol de incendiu, să evitaţi să folosiţi conductoare electrice neizolate, ştechere sau prize defecte, este interzisă suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea concomitentă a mai multor receptoare electrice, iar pentru remedierea defecţiunilor la instalaţiile electrice, apelaţi numai la persoane autorizate. Cât despre fumat, nu trebuie să aruncaţi la întâmplare resturile de la ţigări şi în nici un caz înainte de a fi stinse complet, încercaţi să aveţi propriul loc pentru fumat chiar şi în casa sau gospodăria proprie şi nu uitaţi că fumatul este interzis în încăperile în care sunt depozitate materiale combustibile sau lichide inflamabile, nu uitaţi să stingeţi ţigările consumate. De asemenea, fiţi atenţi la fierul de călcat, acesta se aşează numai pe suport incombustibil, aparatele cu degajare de căldură nu se amplasează pe materiale combustibile sau în imediata apropiere a acestora. La achiziţionarea unei veioze sau lustre, verificaţi mai întâi dacă are abajurul din material incombustibil, apoi alegeţi design-ul acesteia. Nu lăsaţi la îndemâna copiilor surse de foc, nu le permiteţi să se joace cu chibriturile sau cu jarul din sobă, explicaţi copiilor care este pericolul dacă se joacă cu focul - pierderea vieţii, arsuri, distrugeri de bunuri etc, nu vă lăsaţi copiii încuiaţi în casă, având la îndemână surse de foc sau mijloace de încălzire în funcţiune. Trebuie să se verifice etanşeitatea racordării buteliei cu GPL la aragaz cu emulsie de apă şi săpun, şi în nici un caz cu flacără, este interzisă utilizarea buteliilor artizanale şi transvazarea GPL-ului din buteliile omologate în butelii artizanale. Nu amplasaţi buteliile în imediata apropiere a sistemelor de încălzire din locuinţă (sobe cu sau fără acumulare de căldură) pe durata exploatării. Dacă veţi constata că sunt scăpări de gaze, nu manevraţi echipamente electrice sau surse de foc în locuinţă, ci aerisiţi spaţiul în care sunt amplasate butelia cu GPL şi aragazul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369