REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Semne ascunse ale sindromului ovarelor polichistice

Semne ascunse ale sindromului ovarelor polichistice

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 1035

Dezechilibrul hormonal care stă la baza sindromului de ovar polichistic le face pe femeile afectate să simtă multe neplăceri. Tocmai de aceea, este important să recunoaștem din timp semnele „ascunse” ale acestui sindrom, pentru a nu se ajunge, în timp, la infertilitate sau la alte probleme de sănătate.

Iată care sunt semnele și simptomele sindromului ovarelor polichistice pe care orice femeie trebuie să le știe.

Menstruația este neregulată

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice au niveluri mai mari decât cele considerate normale de hormoni sexuali masculini (cel mai cunoscut dintre aceștia fiind testosteronul), iar acest lucru poate să încetinească activitatea ovarelor și, de asemenea, să afecteze ovulația.

Când ovulația este inhibată, menstruația, care vine la aproape două săptămâni după ovulație, va întârzia și ea, iar în unele cazuri, menstruația nu va mai apărea deloc. În cazul femeilor cu ciclul menstrual neregulat și care suferă de sindromul ovarelor polichistice, menstruațiile sunt de cele mai multe ori neregulate încă de la început. În cazul altor femei, menstruațiile devin neregulate de-a lungul timpului, după mai mulți ani, scrie doc.ro.

Probleme la capitolul fertilitate

Sindromul ovarelor polichistice este cea mai comună cauză a infertilității la femei. Concepția este îngreunată dintr-o varietate de motive. În primul rând, femeia nu are ovulație în mod regulat, așa că poate fi dificil de detectat când este perioada cea mai fertilă a ei, iar testele de ovulație sunt adesea ineficiente. Totodată, deoarece menstruațiile sunt neregulate, există mai puține perioade de fertilitate. Femeile care au sindromul de ovar polichistic au dificultăți și în ceea ce privește calitatea ovulelor, din cauza inflamației și a modificărilor hormonale din interiorul ovarelor.

Părul crește în zone nedorite

O abundență de hormoni sexuali masculini poate avea drept rezultat ceea ce se numește hirsutism, când părul crește în exces pe zonele în care, de regulă, bărbații au par, inclusiv pe față, piept, abdomen, spate, degetele mari de la mâini sau degetele de la picioare. Acest păr este, de cele mai multe ori, des, așa că îndepărtarea lui poate fi o adevărată provocare și o sursă majoră de stres. Se estimează că până la 90% dintre femeile cu hirsutism au sindromul de ovar polichistic. E recomandat ca părul să fie epilat cu ceară sau cu epilatorul de smuls, pentru a-i slăbi rădăcina și a-l rări în timp.

Acnee și alte probleme ale pielii

Nivelurile ridicate de hormoni masculini, care cresc producția de sebum, pot duce la o altă gamă de probleme, de această dată concentrate la nivelul pielii, printre care se numără mătreața și acneea. Cele două semne ale acneei care au legătură cu sindromul ovarelor polichistice sunt:

atunci când acneea este de-a lungul maxilarului (linia mandibulei) și este rezistență la tratament;

sau atunci când acneea revine după ce pacienta a luat medicamente puternice, precum isotretinoina.

Pentru controlul acestor simptome, se recomandă discuția cu medicul specialist, care va face recomandările necesare.

Celelalte două simptome comune de la nivelul pielii - acanthosis nigricans și acrocordonul (numit și polip fibroepitelial) - sunt legate de rezistență la insulină.

Creșterea în greutate (grăsimea se depune în zona abdomenului)

Femeile cu simptome ale sindromului ovarelor polichistice tind să ia în greutate cu ușurință, iar scăderea în greutate poate fi deosebit de grea în cazul lor. Acest lucru se datorează rezistenței la insulină și la leptină, doi dintre factorii centrali implicați în sindromul de ovare polichistice.

Rezistență la insulină face ca organismul să stocheze grăsimea mult mai rapid, iar rezistența la leptina îți face creierul să creadă că ești pe „setările” de înfometare, afectându-ți semnalele responsabile de senzația de foame și de cea de sațietate. Odată ce apare rezistență la insulină, grăsimea se depune cu ușurință în jurul abdomenului, iar acest tip de grăsime este cel mai riscant când vine vorba de sănătatea inimii tale, spun specialiștii.

Se recomandă o alimentație bazată pe legume și fructe proaspete, semințe, cereale integrale și carne slabă (pui, pește, curcan) și se evită pe cât posibil alimentele foarte procesate (mezeluri, dulciuri din comerț), produsele de fast-food (burgerii, cartofii prăjiți etc.) și băuturile acidulate și îndulcite. De asemenea, este indicată efectuarea regulată a exercițiilor fizice moderate, cel puțin 30 de minute de cinci ori pe săptămână, care ajută la păstrarea unei greutăți corespunzătoare și la arderea grăsimilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920