REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SEMNE că începe CRIZA ALIMENTARĂ: Prețul orezului a EXPLODAT

SEMNE că începe CRIZA ALIMENTARĂ: Prețul orezului a EXPLODAT

Replica API 9 aprilie 2020 | 00:00 1613

Apar primele semne ale crizei alimentare prognozate de specialiști. Prețul orezului, un aliment de bază în Asia, a atins maximele ultimilor 7 ani din cauza epidemiei de coronavirus. Și în România au existat avertismente privind o posibilă criză alimentară care va avea loc după finalizarea epidemiei de coronavirus. Pe de o parte importatorii se grăbesc să înmagazineze cerealele iar exportatorii reduc livrările, relatează CNBC, conform Mediafax.

Potrivit Asociației Exportatorilor de Orez din Thailanda, prețul orezului etalon a crescut cu 12% în perioada 25 martie - 1 aprilie. Prețurile orezului sunt acum cele mai ridicate de la sfârșitul lunii aprilie 2013, potrivit datelor Reuters.

Creșterea prețurilor este urmarea cererii mai mari de orez thailandez, după ce India și Vietnam, ceilalți exportatori majori, și-au limitat livrările de produse alimentare strategice din cauza COVID-19. Asia produce 90% din oferta mondială de orez și consumă aceeași cantitate.

În India, comercianții de orez au încetat să semneze noi contracte de export, deoarece deficitul de forță de muncă și perturbările logistice împiedică livrarea contractelor existente, a raportat Reuters, citând oficiali din industrie. Între timp, guvernul vietnamez a oprit exportul.

Prețurile orezului au început să crească la sfârșitul anului 2019, din cauza unei secete severe în Thailanda și a unei cereri puternice din partea importatorilor asiatici și africani. Thailanda este al doilea mare exportator din lume după India și înaintea Vietnamului.

Creșteri a înregistrat și prețul grâului, cu aproximativ 15% în a doua jumătate a lunii martie, din cauza cumpărăturilor pe fondul panicii consumatorilor și blocajelor din America de Nord și Europa.

Prețurile la orez și grâu vor rămâne la un nivel ridicat în săptămânile următoare, a declarat Fitch Solutions într-o notă.

Analiștii spun că statele nu pot fi acuzate că își asigură securitatea alimentară în această perioadă, dar ar trebui să fie conștiente de faptul că există suficiente cereale în depozite pentru a hrăni lumea mai mult de patru luni. Dar aceste cantități nu sunt de folos dacă țările impun restricții comerciale, scrie stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am 5 kg acasa, imi ajunge pentru 50 de ciorbe.
0
0
deci acum la casele de marcat o sa vedem cosuri,carucioare pline cu pachete de orez,ca lumea se panicheaza repede la stiri de astea.
0
0
Asteptam sa explodeze mamaliga
0
0
muie asia!
1
0
Numai panicare timpite la Replica si Rtv!Daca vreau sa-mi creasca tensiunea pe astea 2 intru!
1
0
Dupa titlu"pretul orezului a explodat",am vrezut ca s-a dublat cel putin dar in articol scrieti ca a crescut cu 12%.Cine a scris titlul asta ar trebui sa isi faca testul COVID 19,cine stie poate si frica asta exagerata o fi un semn pentru cei care au virusul in stare latenta.
4
0
Bine mai istericilor! Altceva?
4
0
De un an nu ploua serios. Plantele se usuca pe camp. Statul a intervenit subventionand agricultura pentru a reduce pretul alimentelor. Acum pretul va ajunge acolo unde este locul lui .
3
0
Cu siguranta vor creste preturile la toate alimentele !
0
2
orez, fasolea e de baza cu ...ciolan !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920