rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Semnele si simptomele unui anevrism, pe care nu trebuie sa le ignori

Orice afecțiune care determină slăbirea pereților arterelor poate provoca un anevrism. Cele mai frecvente cauze sunt ateroscleroza și hipertensiunea arterială, rănile profunde și infecțiile. Însă, este posibil să te naști cu slăbiciune la unul dintre pereții arterelor.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este anevrismul

Anevrismul este, potrivit definiției, o "umflătură" / o dilatație anormală a peretelui unui vas de sânge. Un anevrism se poate diseca spontan, provocand hemoragii interne și un posibil deces. De aceea, medicii vor să atragă atenția despre natura anevrismelor și să ajute populația să facă diferența dintre un anevrism și o migrenă, de exemplu, atunci cand acesta este localizat la nivel cerebral. Sau între o durere abdominală obișnuintă și una persistentă și pulsatila ombilicală, dacă vorbim de anevrismul de aortă abdominală.

Anevrismele pot apărea în orice vas de sânge, dar de obicei se formează în abdomenul sau în porțiunile toracice ale aortei - principalul vas de sânge care transportă sângele din inimă - sau în arterele care hrănesc creierul ori chiar în cord, la nivelul unuia dintre pereții acestuia.

Anevrismele cerebrale sunt grave, în timp ce cele din alte zone, cum ar fi gamba, pot fi mai puțin periculoase.

Cea mai gravă amenințare a unui anevrism este că se va rupe și va provoca un accident vascular cerebral sau sângerare masivă, care poate pune viața în pericol. Un anevrism mare vă poate afecta circulația și duce la formarea de cheaguri de sânge.

Este important să fie diagnosticat, tratat din timp și monitorizat. Anevrismele au adesea simptome ușoare sau deloc, așa că examenele de rutină pot ajuta medicul să verifice semnele de avertizare. Alteori, acestea sunt depistate întâmplător, în cadrul examenelor de rutină imagistice.

Care sunt tipurile de anevrism?

În funcție de localizarea lor, există câteva tipuri de anevrisme:

Anevrism aortic

După cum sugerează și numele, acest tip este localizat în aortă. Poate fi legată de întărirea arterelor, cunoscută și sub numele de ateroscleroză. Poate fi o afecțiune moștenită sau o complicație a hipertensiunii arteriale sau a fumatului.

Anevrism cerebral

Apare în peretele unui vas de sânge din creier. Fumatul crește riscul dezvoltării sau agravării acestuia. Anevrismele cerebrale au două forme, conform Fundației Brain Aneurysm (BAF):

Anevrism sacular - Este cel mai frecvent tip, se prezintă sub forma unui sac care se dezvoltă pe secțiunea „y” a arterei, precum și pe gâtul și tulpina care se formează.

Anevrism fuziform - Acest tip de anevrism este mai puțin obișnuit și are o „excavație” egală a peretelui arterei pe toate părțile fără tulpină. Este, de asemenea, tipul de anevrism care se rupe rar.

Anevrismul arterei poplitee

Unul dintre cele mai frecvente anevrisme vasculare periferice îl reprezintă o slăbiciune a peretelui arterei care furnizează sânge către articulația genunchiului, gambei și coapsei.

Anevrismul ventricular

Este o umflătură în peretele inimii, iar un atac de cord în antecedente ar fi cea mai frecventă cauză. În cazuri rare, o leziune toracică gravă poate duce și la anevrismul ventricular.

Cum se poate depista un anevrism?

Pentru a se depista și diagnostica un anevrism, medicul va face o anamneză țintită, dacă un alt membru al familiei a avut unul. Însă de multe ori nu se ridică suspiciunea prezenței acestuia în timpul unei consultații obișnuite. El poate fi depistat în cadrul unor consultații de tipul:

Auscultare cardiacă

Verificarea tensiunii arteriale

Eco doppler al arterelor carotide

Palparea abdominală și identificarea unei mase de țesut pulsatil

Depistarea în spatele genunchiului de anevrisme poplitee

Ecocardiograma

Dacă medicul suspectează că aveți un anevrism în aortă, artera principală a organismului, este posibil să recomande un examen eco-doppler. Acesta este nedureros și poate identifica și măsura un anevrism. Dacă se consideră că ar fi localizat în piept, s-ar putea să vi se recomande o scanare CT toracică.

Dacă medicul este îngrijorat că aveți unul pe creier, este posibil să vă faceți o scanare CT sau un test invaziv numit angiografie, prin care o substanță de contrast este injectată într-o arteră a unui braț sau a unui picior și ajunge la creier.

Un RMN poate verifica, de asemenea, aorta sau vasele de sânge din creier. Medicul va afla dimensiunea, tipul și locația anevrismului, pentru a determina găsirea celui mai bun tratament.

Anevrismul toracic

Cea mai frecventă cauză a unui anevrism de aortă toracică este întărirea arterelor - în ateroscleroză. Această afecțiune este mai frecventă la persoanele cu colesterol ridicat, hipertensiune arterială pe termen lung sau care fumează.

Simptomele anevrismului toracic pot include:

Durere în maxilar, gât sau partea superioară a spatelui.

Durere în piept sau spate.

Respirație șuierătoare, tuse sau dificultăți de respirație ca urmare a presiunii asupra traheei (trahee).

Răgușeală ca urmare a presiunii asupra corzilor vocale.

Dificultăți la înghițire din cauza presiunii asupra esofagului.

Un anevrism de aortă toracică reprezintă un risc serios pentru sănătate deoarece, în funcție de localizarea și dimensiunea sa, se poate rupe sau diseca, provocând sângerare internă care pune viața în pericol. Puteți trăi cu un anevrism de aortă toracică și există multe modalități de a preveni despicarea peretelui vasului de sânge care provoacă scurgerea sângelui sau, chiar mai rău, o ruptură a anevrismului.

Unele anevrisme de aortă sunt ereditare sau congenitale, cum ar fi valva aortică bicuspidă, infecții sau afecțiuni inflamatorii. Când este detectat la timp, un anevrism de aortă toracică poate fi adesea reparat prin intervenție chirurgicală sau alte tehnici mai puțin invazive.

Anevrismul de aortă abdominală

Anevrismele de aortă abdominală cresc adesea lent, fără simptome vizibile, ceea ce le face dificil de detectat. Unele anevrisme nu se rup niciodată si rămân mici. Altele cresc în timp, uneori rapid.

Dacă aveți un anevrism de aortă abdominală în creștere, este posibil să observați:

Durere profundă, constantă în zona abdomenului sau în partea laterală a abdomenului (abdomen)

Dureri de spate

Un puls lângă ombilic

Anevrismul cerebral

Medicii descriu durerea pe care o simte un pacient în urma unui anevrism, comparativ cu durerea pe care o simțim când avem o migrena: anevrismul este precum cea mai mare durere de cap pe care ai avut-o vreodată, în toata viața ta.

Aproximativ 25% dintre persoanele care au un anevrism cerebral rupt nu supraviețuiesc în primele 24 de ore. Douăzeci și cinci la sută mor din cauza complicațiilor în decurs de șase luni. În general, aproximativ 40 la sută din cazurile de anevrisme cerebrale care se rup sunt fatale, arată statisticile.

În ultimii ani, totuși, prognosticul în rândul persoanelor cu anevrisme cerebrale nerupte s-a îmbunătățit, conform datelor obținute între anii 2006-2016 și publicate într-un studiu publicat în august 2020 în Journal of NeuroInterventional Surgery 1.

Nu este deloc surprinzător ca o persoana să vină la Camera de Gardă ori la Urgență, chiar dacă are un istoric medical de dureri de cap sau de migrene, și să spună ca se simte de parcă ar fi fost lovit(a) de fulger sau că are o durere de cap care e atât de intensă, încât nu poate sta în picioare. Anevrismul este această durere de cap severă, care iese din tipare.

Cum își poate da seama o persoană care suferă de migrene cum "arată" un anevrism

Persoanele cu migrene au, uneori, o aură (tulburări vizuale) și totodată au rutine și anumite lucruri pe care le fac pentru ca ajuta la ameliorarea durerii de cap - de exemplu, faptul ca stau într-o cameră întunecoasă, in liniste, și își iau medicamentele. Dar dacă aceste lucruri nu ajută, ar putea fi vorba de un anevrism. Acesta este o durere de cap unică și, intr-adevar, principalul simptom este că persoana simte că această durere de cap nu este la fel ca nicio altă durere de cap pe care a avut-o vreodată în viața sa.

Pe scurt, dacă ai antecedente medicale legate de migrene și rutinele tale de tratament nu te ajută, este vital să ceri imediat asistență medicală.

Semnele și simptomele unui anevrism cerebral

Potrivit medicilor, cele mai intalnite semne și simptome ale unui anevrism (ruptura unui vas de sange) sunt:

o pleoapă căzută;

vedere încețoșată sau când persoana vede dublu;

confuzie;

pierderea constientei;

greață și vărsături;

crize/atac de apoplexie;

sensibilitate la lumină;

durere de cap extrem de severă, subită.

Un anevrism care nu s-a rupt poate produce următoarele simptome:

o pupilă dilatată;

modificarea vederii sau vedere dublă;

amorțire pe o parte a feței;

durere deasupra unui ochi și durere în spatele unui ochi.

Cum este tratat un anevrism?

Singura modalitate de a trata un anevrism este repararea acestuia printr-o intervenție chirurgicală sau o procedură endovasculară. Uneori, intervenția chirurgicală nu este posibilă sau poate reprezenta mai mult pericol decât anevrismul. Monitorizarea atentă și medicația pot fi cele mai bune în acest caz.

Pentru anevrismele inoperabile, vi se pot prescrie medicamente pentru a vă scădea tensiunea arterială sau pentru a ușura forța bătăilor inimii. Șansele tale să se spargă vor scădea.

Chiar și pentru un anevrism operabil, medicul dumneavoastră poate încerca mai întâi medicamente și o abordare de așteptare, monitorizând creșterea acestuia.

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă medicul dumneavoastră constată că anevrismul a devenit suficient de mare pentru a fi periculos. Un chirurg o poate trata prin introducerea unui clip care întrerupe fluxul de sânge în zona afectată. În unele cazuri, anevrismul poate fi îndepărtat. Acea secțiune de arteră poate fi înlocuită cu o grefă sintetică.

Prevenirea anevrismelor

Pentru a preveni un anevrism sau pentru a împiedica agravarea anevrismului, procedați în felul următor:

Nu fumați și nu folosiți produse din tutun. Renunțați la fumat și evitați fumatul pasiv. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța, discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamente și terapii care vă pot ajuta. De altfel, fumatul este un factor de risc pentru toate tipurile de anevrisme. Fumatul poate crește, de asemenea, riscul de recidivă după ce a fost tratat un anevrism. Un studiu publicat în Journal of Neurosurgery a constatat că dintr-un grup de persoane care au fost tratate cu repararea anevrismului endovascular (EVAR), foștii și actualii fumători au avut o rată de recurență de 23,6, iar cei care nu au fumat niciodată au avut o rată de recurență de 17,2% 2.

Adoptați o dietă sănătoasă. Concentrați-vă pe consumul unei varietăți de fructe și legume, cereale integrale, carne de pasăre, pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Evitați grăsimile saturate și trans și limitați sarea.

Ține tensiunea arterială și colesterolul sub control. Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris medicamente, luați-le conform instrucțiunilor.

Faceți exerciții fizice regulate. Încercați să obțineți cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă moderată. Dacă nu ați fost activ, începeți încet și continuați. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce tipuri de activități sunt potrivite pentru dvs.

Medicii ne sfătuiesc să sunăm la 112 dacă dezvoltăm o durere de cap extremă si subită ori la nivel toracic sau abdominal sau dacă cineva din preajma noastră își pierde conștiența sau dacă are o criză/un atac de apoplexie.

sâmbătă, 25 iunie 2022524
GANDUL.RO
Gheorghe Dincă, dezvăluiri înfiorătoare din penitenciar: 'Am violat-o pe Alexandra! Am legat-o de pat și...'
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 aug 00:11SănătateCDC nu mai recomandă persoanelor nevaccinate să intre în carantină după expunerea la Covid-19

Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a precizat că nu mai recomandă persoanelor nevaccinate să...1042

13 aug 00:00SănătateFructul cu gust şi textură asemănătoare fripturii de porc care reduce riscul de AVC şi infarct308
13 aug 00:00SănătateVaccinul anti-HPV ar putea preveni cancerul cervical la femeile cu celule precanceroase, arată ultimele studii237
13 aug 00:00SănătateSucul care întărește inima, subțiază talia și previne constipația

Este vedeta verii, este delicios, plin de apă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Profitați de acest...383

13 aug 00:00SănătateCât timp trebuie să fierbi cafeaua la ibric pentru a avea aroma perfectă389
13 aug 00:00SănătateStudiu: Coronavirusuri înrudite cu SARS infectează anual circa 66.000 de persoane în Asia de Sud-Est257
13 aug 00:00SănătateDe ce este bypassul aortocoronarian o operație salvatoare de viață

Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene...272

13 aug 00:00SănătateStudiul care dă peste cap tot ce se știa despre depresie: De ce sunt antidepresivele ineficiente310
13 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 297 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă250
13 aug 00:12SănătateCercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer 'foarte promiţător'

Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului...517

13 aug 00:17SănătateMinisterul Sănătăţii: Peste 6.400 de cazuri noi de COVID-19569
13 aug 00:18SănătateMotivul pentru care oamenii dorm mai prost în ultima vreme. Pierdem 40 de ore de somn anual382
Vremea
26.5°26.5° - 26.8° duminică, 14 august 2022
ConstanțaUmiditate: 60%
Vânt: 3.11 m/s
Presiune: 1006 milibari

Loto
6/4910286301133
5/401124382340
joker591622431
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 aug 00:00SportSimona Halep s-a calificat în finala turneului de tenis de la Toronto

Simona Halep (30 de ani, 15 WTA) a învins-o în semifinalele turneului de tenis de la Toronto pe americanca Jessica...241

14 aug 23:20SportDavid Popovici este campion european: a stabilit un nou record mondial la 100 m liber, la CE de la Roma

David Popovici a devenit și campion european după ce a evoluat, sâmbătă, în finala probei de 100 m liber din...188

14 aug 23:29SportCanotaj: Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane europene la Munchen, în proba de dublu vâsle

Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice la Tokyo, au câştigat medaliile de aur,...264

14 aug 23:29SportDuel șoc la Cincinnati: Serena Williams - Emma Răducanu. Care va fi adversara Simonei Halep

Simona Halep, locul 15 WTA, şi Sorana Cîrstea, locul 38 mondial, şi-au aflat adversarele din primul tur la...548

Local
13 aug 12:39LocalCine se va ocupa de spectacolul de lumini de Ziua Marinei, la Constanța!

În weekendul prelungit cu ocazia Zilei Marinei, Constanța va beneficia și de un spectacol de lumini, culoare și...829

13 aug 00:03LocalImagini șocante de la accidentul din Ovidiu: A zburat cu mașina peste sensul giratoriu și a luat foc! Video

Un accident rutier a avut loc în cursul dimineții de vineri, 12 august a.c., în jurul orei 04:30, la ieșire de pe...5444

13 aug 21:03LocalFocuri de artificii vor aprinde cerul Constanței, de Ziua Marinei!

601

13 aug 19:31LocalScandalul dintre două familii din Henri Coandă a continuat cu bătăi și la instanță!

Două familii din Henri Coandă au ajuns în instanță, pe motiv că nu... se mai suportă, între ele fiind frecvente...1153

13 aug 21:00LocalTrei indivizi s-au supărat pe umbrelele de pe plajă, la Vama Veche! Video

Trei tineri care au ales să vină pe litoral au decis să arate cât de ”șmecheri” sunt ei, prin acțiuni...1852

13 aug 21:03LocalPeste 250 de pompieri, pregătiți să intervină, pe durata weekendului prelungit de Sfânta Maria

Peste 250 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța,...332

12 aug 00:04LocalVergil Chițac a luat stațiunea Mamaia la pas: Săptămâna viitoare mai am jumătate!

Primarul orașului Constanța, Vergil Chițac, în cursul zilei de vineri, 12 august a.c., a organizat o conferință de...5941

13 aug 21:03LocalCFR Călători modifică temporar mersul trenurilor

CFR Călători a anunţat vineri că modifică temporar mersul trenurilor. Cei care au cumpărat bilete pentru perioada...626

13 aug 21:04LocalJale în sudul litoralului! Rută ocolitoare pentru evitarea aglomerației

975

Politică
13 aug 00:00PoliticăPredoiu: Foarte multe din amendamentele primite s-au regăsit în proiectele de modificare a legilor Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că foarte multe din amendamentele primite şi examinate...291

13 aug 00:00PoliticăDănuț Pop, președinte PER: 'Mugur Isărescu ne ia la misto și pune BNR într-o lumină neprofesionistă'

Dănuț Pop, președintele Partidului Ecologist Român, critică angajarea la Banca Națională a celebrei astroloage...315

13 aug 00:00PoliticăPremierul, de Ziua Tineretului: Este nevoie de solidaritate între generaţii pentru a depăşi dificultăţile

259

13 aug 00:00PoliticăPSD propune 'stabilirea prețurilor la un nivel decent' în domeniul energiei

PSD transmite că nu susține diminuarea schemei de compensare a prețurilor și susține că soluția corectă este...286

13 aug 00:00PoliticăVicepreşedintele PMP: În timp ce românii o duc din ce în ce mai rău, coaliţia îşi atribuie o mare victorie

În timp ce valoarea coşului zilnic a crescut cu aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut,...337

13 aug 00:00PoliticăMarcel Ciolacu anunță schimbări în domeniul energiei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că la nivelul Guvernului, dar şi al partidului pe care îl conduce se...350

13 aug 00:00PoliticăCseke Attila: Aproape 95% dintre proiectele depuse pe cele trei apeluri prin PNRR sunt eligibile

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, în cadrul unei...258

13 aug 23:16PoliticăMarcel Ciolacu: Când va fi cazul unei remanieri, nu o ţine nimeni secretă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat, vineri, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând...333

13 aug 00:08PoliticăProiectul rectificării bugetare, pus în dezbatere publică. Ce instituții primesc mai mulți bani

567

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3554

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2820

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4995

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5345

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4165

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8434

Monden
13 aug 00:00MondenMetallica şi Mariah Carey, capete de afiş ale Global Citizen Festival, dedicat combaterii sărăciei

Metallica, Mariah Carey, Rosalia şi Jonas Brothers se vor reuni anul acesta la New York pentru Global Citizen Festival,...267

13 aug 00:00MondenElton John ar putea avea un viitor artistic în metavers după încheierea ultimului său turneu

Elton John ar putea continua să cânte în metavers mult timp după ce va renunţa la turnee, relatează miercuri...276

13 aug 00:00MondenDistribuţia spectacolului 'Grease the Musical' din West End dedică întregul sezon Oliviei Newton-John

279

13 aug 00:00MondenCătălin Scărlătescu a slăbit incredibil de mult! Uite cât de mari au putut să-i rămână hainele

Cătălin Scărlătescu, 50 de ani, este cunoscut pentru lupta îndelungată cu kilogramele în plus. Simpaticul chef a...413

13 aug 00:00MondenBritney Spears și-a abandonat copiii? Nu au mai vorbit de aproape jumătate de an

Viața de familie a solistei Britney Spears pare să fie un haos total, în continuare, în ciuda unei aparențe...429

13 aug 00:00MondenTommy Lee, cu penisul la vedere pe internet! Vedeta și-a îngrozit fanii

Se știe că Tommy Lee Jones este un personaj extrem de controversat și de-a lungul timpului au existat numeroase...619

13 aug 01:28MondenBasistul trupei The Pogues, Darryl Hunt, a murit la 72 de ani

Basistul trupei The Pogues, Darryl Hunt, a murit la vârsta de 72 de ani, a anunţat marţi formaţia britanică de punk...249

13 aug 00:07MondenCiutacu anunță public că Dragnea nu are ce căuta la el la emisiune

Jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat, pe Facebook, după ce, într-o emisiune, fostul lider social-democrat Liviu...757

13 aug 00:13MondenFlorin Salam, în stare gravă la spital, manelistul, internat și trecut pe oxigen!

3583

Mapamond
13 aug 00:12MapamondTensiune în creștere în R. Moldova: Chișinăul impune o măsură umilitoare pentru oficialii din Transnistria

Conducerea Republicii Moldova i-a obligat pe liderii transnistreni să anunțe Chișinăul despre deplasările lor în...796

13 aug 00:12MapamondUn bărbat înarmat a atacat un sediu FBI la 3 zile după perchezițiile de la reședința lui Donald Trump

Un bărbat înarmat și echipat cu vestă antiglonț s-a apropiat de sediul FBI din Ohio. Acesta a fugit după un schimb...535

13 aug 00:13MapamondUn avion Wizz Air aproape că le-a luat capetele turiștilor de pe insula greacă Skiathos

797

13 aug 00:00MapamondCoreea de Nord susţine că a învins pandemia de coronavirus

La trei luni de la prima confirmare a unui focar de coronavirus în Coreea de Nord, autorităţile spun că au învins...288

13 aug 00:00MapamondBen Wallace: Este improbabil ca Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească...280

13 aug 00:12MapamondFostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat regiunile separatiste din estul Ucrainei

O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din...487

13 aug 00:13MapamondDirectorul FBI a fost amenințat cu moartea după percheziția la casa lui Trump

Directorul FBI, Christopher Wray, a revenit miercuri asupra amenințărilor de pe rețelele de socializare la adresa sa...522

13 aug 00:14MapamondUn român a murit în Germania după ce a căzut de la geam în timp ce încerca să-și sperie un coleg

Un român în vârstă de 38 de ani a murit după ce a căzut de la etajul unui bloc din landul german Saxonia-Anhalt,...746

13 aug 00:14MapamondAmbasada Chinei în România: Declarația Ministrului de Externe al Chinei, despre vizita lui Pelosi în Taiwan!

576

Sănătate
13 aug 00:00SănătateDe ce este bypassul aortocoronarian o operație salvatoare de viață

Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene...272

13 aug 00:00SănătateStudiul care dă peste cap tot ce se știa despre depresie: De ce sunt antidepresivele ineficiente

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de un...310

13 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 297 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă

250

13 aug 00:00SănătateSucul care întărește inima, subțiază talia și previne constipația

Este vedeta verii, este delicios, plin de apă și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Profitați de acest...383

13 aug 00:00SănătateCât timp trebuie să fierbi cafeaua la ibric pentru a avea aroma perfectă

Cafeaua la ibric nu se va demoda niciodată, în ciuda tuturor espressoarelor care sunt pe piaţă. Pentru a obţine o...389

13 aug 00:00SănătateStudiu: Coronavirusuri înrudite cu SARS infectează anual circa 66.000 de persoane în Asia de Sud-Est

Aproximativ 66.000 de persoane din Asia de Sud-Est sunt infectate în fiecare an cu coronavirusuri înrudite cu SARS şi...257

13 aug 00:12SănătateCercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer 'foarte promiţător'

Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului...517

13 aug 00:17SănătateMinisterul Sănătăţii: Peste 6.400 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 6.469 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...569

13 aug 00:18SănătateMotivul pentru care oamenii dorm mai prost în ultima vreme. Pierdem 40 de ore de somn anual

382

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT