REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Semnele unui cheag de sânge pe care nu trebuie să le ignori

Semnele unui cheag de sânge pe care nu trebuie să le ignori

Replica API 16 aprilie 2021 | 00:00 1398

Capacitatea de coagulare a sângelui, respectiv de formare de cheaguri de sânge, este esențială pentru organismul uman, deoarece astfel se pot preveni și/sau împiedica hemoragiile. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, în unele situații cheagurile de sânge se pot dezvolta în mod necorespunzător și pot da complicații sau chiar duce la deces.

Sursa foto: Shutterstock

De exemplu, când ne tăiem la deget sau avem o rană deschisă, sângele trebuie să se coaguleze pentru a se opri sângerarea. Acesta este un lucru bun, o acțiune pe care sângele ar trebui să o facă în mod natural. Din păcate, însă, problemele apar atunci când sângele începe să se coaguleze în locuri în care nu ar trebui - în principal, când sângele încă se află în interiorul venelor noastre, scrie doc.ro.

Important: Un tromb este un cheag sanguin care se formează într-un vas de sânge și care rămâne acolo. Un embolism este acel cheag sanguin care circulă de la locul în care s-a format către un alt loc din corp. Trombul sau embolusul poate să rămână într-un vas sanguin și poate bloca circulația sângelui în acea zonă, iar țesuturile respective sunt private de fluxul normal de sânge și de oxigen. Drept rezultat, are loc distrucția (infarctul) sau chiar moartea unor țesuturi (necroza) în acea zonă.

Tipuri de cheaguri de sânge

Un cheag de sânge este, de regulă, un răspuns fizic normal la o leziune sau un traumatism. El formează rapid un "dop" care poate reduce sau care poate chiar să prevină sângerarea.

Un fragment din cheagul de sânge care se desprinde de la locul acelui tromb (adică un cheag de sânge format în vene sau în artere) și care circulă prin fluxul sanguin este numit de experți embolus. Un astfel de embolus este o complicație periculoasă și potențial fatală a trombozei, mai ales dacă acest embolus sau material ajunge la inimă, la plămâni sau la creier. Când se întâmplă, însă, acest lucru, se spune că pacientul a suferit o embolie.

Un cheag sanguin sau un tromb reprezintă o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece împiedică funcția pe care o are vasul de sânge. Efectele pe care un cheag de sânge le au în organism depind, însă, de localizarea acestuia. Când se formează un tromb (cheag de sânge) într-o arteră, cum ar fi una de la inimă sau de la creier, se numește tromboza arterială. Când un cheag de sânge ori tromb se formează în venele profunde de la picior, afecțiunea se numește tromboză venoasă profundă.

Este important să știi cum să recunoști un cheag de sânge, pentru a putea acționa rapid. Mai jos, regăsești câteva dintre simptomele sau semnalele de alarmă principale care sugerează formarea unui cheag de sânge, pe care nu ar trebui să le ignori:

1. Umflarea unui membru

Când unul dintre membrele inferioare începe să se umfle, acesta ar putea fi un semn al unei tromboze venoase profunde. Acest tip de cheag (tromb) poate da curs multor probleme, pentru că oxigenul purtat de sânge nu mai ajunge corespunzător la organe, ceea ce înseamnă că pacientul poate să aibă o circulație deficitară a sângelui care cauzează umflarea mâinilor sau picioarelor.

E adevărat că dimineața te poți trezi cu membrele umflate, ca urmare a retenției de apă, însă dacă acestea nu își revin în cursul zilei la forma normală sau rămân la fel pe parcursul câtorva zile consecutive, e indicat să mergi la medic.

2. Durere sau sensibilitate la unul dintre membre

Pe lângă umflarea membrelor, tromboza venoasă profundă vine la pachet și cu o sensibilitate la nivelul picioarelor sau la nivelul altor membre afectate. Dacă nu există o altă explicație pentru durere, cum ar fi un traumatism, sensibilitatea la durere de la nivelul mâinilor sau picioarelor poate fi un semnal de alarmă ce indică tromboza venoasă profundă. Membrul respectiv poate fi sensibil la atingere și poate să doară.

3. Dungi roșii de-a lungul venelor

Cheagurile de sânge pot să ducă la formarea unor dungi roșii pe suprafața pielii de pe picior, și care pot fi calde la atingere. Aceste dungi sau benzi ar putea să apară de-a lungul venelor și sunt foarte ușor de observat. Când le atingi, acestea se vor simti mai calde decât restul pielii din jur. Dacă aceste "dungi" sunt mai calde și apar pe zona venelor, este important să mergi la medic cât mai repede.

4. Durere în piept și respirație îngreunată

Cheagurile de sânge care se formează în plămâni pot fi fatale, așa că, dacă simți durere în piept, însoțită de dificultate la respirație, ar trebui să mergi la medic și să primești îngrijiri medicale.

Durerea în piept nu trebuie niciodată ignorată, însă când este însoțită de respirație îngreunată, medicul trebuie să te vadă cât mai curând posibil. Cea mai frecventă complicație a trombozei venoase profunde este embolismul pulmonar, care apare atunci când un cheag sau o parte a unui tromb se desprinde și se blochează în plămâni.

5. Tuse inexplicabilă

Tusea adesea însoțește o răceală sau o gripă. Dar când niciuna dintre aceste afecțiuni nu este identificată, tusea inexplicabilă poate fi un semnal precoce al unui cheag de sânge. Cel mai probabil vei avea și alte simptome, pe lângă tuse, cum ar fi dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii sau amețeală.

6. Vărsături sau diaree

Deși aceste două simptome pot fi și un semn al gripei, vei descoperi că ele sunt adeseori mai grave și apar din senin când vine vorba de un cheag de sânge.

Dacă vărsăturile și diareea nu se ameliorează după câteva zile, este important să soliciți asistență medical imediată. Este posibil să ai un cheag de sânge format la nivelul abdomenului, care ar putea fi periculos dacă este lăsat netratat.

7. Dureri de cap cronice

Multe persoane se confruntă cu dureri cronice de cap, dar cele care apar din cauza formării unui cheag de sânge vor fi acute. De fapt, durerile de cap pot fi atât de puternice, încât persoanei îi va fi greu să se concentreze și nu va putea efectua acțiuni simple în rutina de zi cu zi.

Este posibil să descoperi că medicamentele obișnuite nu îți vor ușura durerile de cap. Dacă acest lucru ți se întâmplă, este recomandat să mergi la medic, deoarece aceste dureri pot indica prezența unui cheag de sânge format la cap. Medicul îți poate recomanda un tratament medicamentos sau un remediu pe bază de drojdie de orez roșu și/sau astaxantină.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920