rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Semnele unui cheag de sânge pe care nu trebuie să le ignori

Capacitatea de coagulare a sângelui, respectiv de formare de cheaguri de sânge, este esențială pentru organismul uman, deoarece astfel se pot preveni și/sau împiedica hemoragiile. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, în unele situații cheagurile de sânge se pot dezvolta în mod necorespunzător și pot da complicații sau chiar duce la deces, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

De exemplu, când ne tăiem la deget sau avem o rană deschisă, sângele trebuie să se coaguleze pentru a se opri sângerarea. Acesta este un lucru bun, o acțiune pe care sângele ar trebui să o facă în mod natural. Din păcate, însă, problemele apar atunci când sângele începe să se coaguleze în locuri în care nu ar trebui - în principal, când sângele încă se află în interiorul venelor noastre.

Important: Un tromb este un cheag sanguin care se formează într-un vas de sânge și care rămâne acolo. Un embolism este acel cheag sanguin care circulă de la locul în care s-a format către un alt loc din corp. Trombul sau embolusul poate să rămână într-un vas sanguin și poate bloca circulația sângelui în acea zonă, iar țesuturile respective sunt private de fluxul normal de sânge și de oxigen. Drept rezultat, are loc distrucția (infarctul) sau chiar moartea unor țesuturi (necroza) în acea zonă.

Tipuri de cheaguri de sânge

Un cheag de sânge este, de regulă, un răspuns fizic normal la o leziune sau un traumatism. El formează rapid un "dop" care poate reduce sau care poate chiar să prevină sângerarea.

Un fragment din cheagul de sânge care se desprinde de la locul acelui tromb (adică un cheag de sânge format în vene sau în artere) și care circulă prin fluxul sanguin este numit de experți embolus. Un astfel de embolus este o complicație periculoasă și potențial fatală a trombozei, mai ales dacă acest embolus sau material ajunge la inimă, la plămâni sau la creier. Când se întâmplă, însă, acest lucru, se spune că pacientul a suferit o embolie.

Un cheag sanguin sau un tromb reprezintă o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece împiedică funcția pe care o are vasul de sânge. Efectele pe care un cheag de sânge le au în organism depind, însă, de localizarea acestuia. Când se formează un tromb (cheag de sânge) într-o arteră, cum ar fi una de la inimă sau de la creier, se numește tromboza arterială. Când un cheag de sânge ori tromb se formează în venele profunde de la picior, afecțiunea se numește tromboză venoasă profundă.

Formarea trombilor si boala COVID 19

Problema aparitiei cheagurilor de sange reprezinta un subiect de santate extrem de important mai ales in contextul afectiunii Covid 19.

O prevalență ridicată a tromboembolismului venos a fost raportată în timpul spitalizărilor în unitatatile de "Terapie Intensivă " la pacienții cu boală severă de coronavirus (COVID-19). În cele mai multe cazuri, diagnosticul de embolie pulmonară a fost incidental, deoarece pacienții au fost supuși angiografiei pulmonare cu tomografie computerizată pentru agravarea stării lor respiratorii. O mortalitate mai mare este descrisă și la pacienții cu niveluri ridicate de D-Dimer, sugerând că complicația tromboembolismului venos poate contribui la un prognostic nefavorabil. Chiar dacă, prevalența complicațiilor tromboembolice în timpul spitalizării la Terapie Intensivă pare să fie mare, prevalența embolie pulmonară la internarea în spital pentru COVID-19 este necunoscută și poate fi subestimată.

Vaccinarea şi formarea trombilor

În timp ce vaccinarea este cea mai eficientă intervenție pentru reducerea drastică a bolilor severe și a decesului în urma infecției cu SARS-CoV-2,au fost ridicate unele îngrijorări serioase pentru o reacție adversă neobișnuită la medicamente (ADR), inclusiv indusă de vaccin, respectiv trombocitopeniea trombotică imună (VITT) cu trombocite scăzute concomitent, precum și sindrom de sangerare capilară. De fapt, siguranța generală a vaccinului este evidențiată de frecvența scăzută a ADR având în vedere că în Marea Britanie, la începutul lunii iunie, au fost injectate 40 de milioane de primele doze și 29 de milioane de a doua doză; cu toate acestea, au fost raportate 390 de evenimente trombotice, cu număr scăzut de trombocite cu prezența anticorpilor anti-factor-4 plachetar (PF4), indicând o reacție anormală de coagulare. asociată cu o afecțiune preexistentă de trombocitopenie datorată mielodisplaziei. Prin urmare, în conformitate cu modelul extrem de complex al răspunsului imun la SARS-CoV-2, o recomandare sensibilă pare să fie evitarea vaccinării la pacienții cu trombocitopenie și/sau pacienții mielodisplazici sau cel puțin menținerea acestora sub un control foarte strict.

La reuniunea sa din 20 aprilie 2021, comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat că la informațiile despre produs pentru vaccinul COVID-19 Janssen ar trebui adăugat un avertisment despre cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute.

PRAC a remarcat că cheagurile de sânge au apărut mai ales în locuri neobișnuite, cum ar fi în vene ale creierului (tromboza sinusurilor venoase cerebrale, CVST) și abdomen (tromboză a venei splanhnice) și în artere, împreună cu niveluri scăzute de trombocite și uneori sângerări. Cazurile analizate au fost foarte asemănătoare cu cazurile care au apărut cu vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, Vaxzevria.

Toate cazurile au apărut la persoane sub 60 de ani în decurs de trei săptămâni de la vaccinare, majoritatea la femei. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, factorii de risc specifici nu au fost confirmați.

Profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care vor face vaccinul ar trebui să fie conștienți de posibilitatea ca cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite să apară în decurs de trei săptămâni de la vaccinare.

O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite sanguine scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină numită trombocitopenie indusă de heparină, asadar, daca ati suferit vreodata un asemenea sindrom trebuie sa va adresati medicului dvs. inainte de a face vaccinarea si eventual sa o efectuati in cadrul unei internari.

Recunoașterea semnelor cheagurilor de sânge și a valorilor trombocitelor scăzute și tratându-le precoce, mediciii îi pot ajuta pe cei afectați în recuperarea lor și pot evita complicațiile. Tromboza în combinație cu trombocitopenia necesită un management clinic specializat. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să consulte specialiști (de exemplu, hematologi, specialiști în coagulare) pentru a diagnostica și trata această afecțiune.

Riscul de a avea acest efect secundar este foarte scăzut, dar persoanele care vor face vaccinul ar trebui să fie totuși conștienți de simptome, astfel încât să poată primi un tratament medical prompt pentru a ajuta la recuperare și pentru a evita complicațiile.

Daca aveti sau ati suferit de un episod de tromboza, medicii va vor recoamnda o serie de analize inainte de a face vaccinul- numarul de trombocite, nivelul D dimeri, anti PF4, Elisa IgG pentru a cuantifica riscul formarii de trombi.

Pacientii trebuie să solicite asistență medicală de urgență dacă prezintă oricare dintre următoarele simptome în cele trei săptămâni după vaccinarea cu vaccinul COVID-19 Janssen sau AstraZeneca, Vaxzevria:

dificultăți de respirație

dureri în piept

umflarea picioarelor

durere abdominală persistentă

simptome neurologice, cum ar fi dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată

aparitia de pete mici de sânge sub piele in alte zone decat locul injectării.

Discutați cu medicul dumneavoastră sau contactați autoritățile naționale de sănătate competente dacă aveți întrebări despre vaccinare.

Este important asadar să știi cum să recunoști un cheag de sânge, pentru a putea acționa rapid. Mai jos, regăsești câteva dintre simptomele sau semnalele de alarmă principale care sugerează formarea unui cheag de sânge, pe care nu ar trebui să le ignori:

1. Umflarea unui membru

Când unul dintre membrele inferioare începe să se umfle, acesta ar putea fi un semn al unei tromboze venoase profunde. Acest tip de cheag (tromb) poate da curs multor probleme, pentru că oxigenul purtat de sânge nu mai ajunge corespunzător la organe, ceea ce înseamnă că pacientul poate să aibă o circulație deficitară a sângelui care cauzează umflarea mâinilor sau picioarelor.

E adevărat că dimineața te poți trezi cu membrele umflate, ca urmare a retenției de apă, însă dacă acestea nu își revin în cursul zilei la forma normală sau rămân la fel pe parcursul câtorva zile consecutive, e indicat să mergi la medic.

2. Durere sau sensibilitate la unul dintre membre

Pe lângă umflarea membrelor, tromboza venoasă profundă vine la pachet și cu o sensibilitate la nivelul picioarelor sau la nivelul altor membre afectate. Dacă nu există o altă explicație pentru durere, cum ar fi un traumatism, sensibilitatea la durere de la nivelul mâinilor sau picioarelor poate fi un semnal de alarmă ce indică tromboza venoasă profundă. Membrul respectiv poate fi sensibil la atingere și poate să doară.

3. Dungi roșii de-a lungul venelor

Cheagurile de sânge pot să ducă la formarea unor dungi roșii pe suprafața pielii de pe picior, și care pot fi calde la atingere. Aceste dungi sau benzi ar putea să apară de-a lungul venelor și sunt foarte ușor de observat. Când le atingi, acestea se vor simti mai calde decât restul pielii din jur. Dacă aceste "dungi" sunt mai calde și apar pe zona venelor, este important să mergi la medic cât mai repede.

4. Durere în piept și respirație îngreunată

Cheagurile de sânge care se formează în plămâni pot fi fatale, așa că, dacă simți durere în piept, însoțită de dificultate la respirație, ar trebui să mergi la medic și să primești îngrijiri medicale.

Durerea în piept nu trebuie niciodată ignorată, însă când este însoțită de respirație îngreunată, medicul trebuie să te vadă cât mai curând posibil. Cea mai frecventă complicație a trombozei venoase profunde este embolismul pulmonar, care apare atunci când un cheag sau o parte a unui tromb se desprinde și se blochează în plămâni.

5. Tuse inexplicabilă

Tusea adesea însoțește o răceală sau o gripă. Dar când niciuna dintre aceste afecțiuni nu este identificată, tusea inexplicabilă poate fi un semnal precoce al unui cheag de sânge. Cel mai probabil vei avea și alte simptome, pe lângă tuse, cum ar fi dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii sau amețeală.

6. Vărsături sau diaree

Deși aceste două simptome pot fi și un semn al gripei, vei descoperi că ele sunt adeseori mai grave și apar din senin când vine vorba de un cheag de sânge.

Dacă vărsăturile și diareea nu se ameliorează după câteva zile, este important să soliciți asistență medical imediată. Este posibil să ai un cheag de sânge format la nivelul abdomenului, care ar putea fi periculos dacă este lăsat netratat.

7. Dureri de cap cronice

Multe persoane se confruntă cu dureri cronice de cap, dar cele care apar din cauza formării unui cheag de sânge vor fi acute. De fapt, durerile de cap pot fi atât de puternice, încât persoanei îi va fi greu să se concentreze și nu va putea efectua acțiuni simple în rutina de zi cu zi.

Este posibil să descoperi că medicamentele obișnuite nu îți vor ușura durerile de cap. Dacă acest lucru ți se întâmplă, este recomandat să mergi la medic, deoarece aceste dureri pot indica prezența unui cheag de sânge format la cap. Medicul îți poate recomanda un tratament medicamentos sau un remediu pe bază de drojdie de orez roșu și/sau astaxantină.

miercuri, 26 ianuarie 2022562
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Replica te ajută să câștigi 10 invitații duble la NEVERSEA!
GANDUL.RO
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 mai 14:42SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....178

21 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri171
21 mai 00:00SănătateConsumul de cereale integrale poate reduce factorii de risc cardiovascular180
21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...198

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este203
21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'207
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...185

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani185
21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei174
21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...172

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional200
21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă190
Vremea
26.4°18.7° - 26.4° sâmbătă, 21 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 68%
Vânt: 5.08 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 23:44SportFotbal: TAS a respins cererea CSA Steaua privind suspendarea barajului de promovare în Liga I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua privind...370

21 mai 23:43SportReal Madrid, contract de 360 de milioane de euro pentru exploatarea stadionului

Real Madrid a încheiat un contract de 360 de milioane de euro cu fondul de investiţii Sixth Street şi compania...374

21 mai 23:44SportScandal la finala Cupei României! Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a câştigat, joi seară, pentru prima dată Cupa României, învingând în finală,...895

21 mai 23:45SportImnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă. Totul s-a întâmplat sub privirile...564

Local
21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...334

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...401

21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112

495

21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...498

21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și...331

21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...403

21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

O femeie a mers în instanță, solicitând un ordin de protecție pe numele concubinului său, George Cătălin...957

21 mai 00:05LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian!

RAJA S.A. va executa lucrări de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, din...342

21 mai 00:06LocalZip Escort susține ”maratonul nisipului” 2022

343

Politică
21 mai 00:00PoliticăCiucă: Firmele în continuă extindere, poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară activitatea

Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...205

21 mai 00:04PoliticăPrefectul Capitalei refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire ilegale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...444

21 mai 00:04PoliticăMinistrul Bogdan Aurescu respinge ferm acuzațiile Rusiei

387

21 mai 00:04PoliticăPlanul de combatere a cancerului va fi lansat în Parlament

Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...333

21 mai 00:05PoliticăLocuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...306

21 mai 00:05PoliticăSalariaţii şi foştii salariaţi - acces online la datele proprii din Revisal

670

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4197

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3395

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3530

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1672

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1937

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3175

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2407

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6185

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11478

Monden
21 mai 00:00MondenDouă filme britanice îşi dispută afişele sălilor de cinema nord-americane

Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...177

21 mai 00:00MondenCannes 2022: Rithy Panh, preşedintele juriului TikTok, a demisionat

Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...169

21 mai 00:00Monden'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

179

21 mai 00:00MondenAl doilea sezon al serialului 'Squid Game', lansat la sfârşitul anului 2023 sau în 2024

Al doilea sezon al serialului "Squid Game" ("Jocul calamarului"), cea mai de succes producţie din istoria platformei...194

21 mai 00:00MondenAcademia Americană de Film restabileşte criteriile de dinaintea pandemiei pentru filmele care aspiră la Oscar

Academia Americană de Film a decis să restabilească criteriile pentru filmele care intră în cursa premiilor Oscar...178

21 mai 00:00MondenSissi inspiră din nou cineaştii: Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi...196

21 mai 00:00MondenKirill Serebrennikov a condamnat războiul din Ucraina cu prilejul premierei la Cannes a filmului său ''Tchaikovsky's wife'

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...189

21 mai 19:27MondenCântăreţul Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară

Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...352

21 mai 13:49MondenA murit celebrul compozitor Vangelis

929

Mapamond
21 mai 00:00MapamondMarea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței pe fondul răspândirii în Europa

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...176

21 mai 00:00MapamondParchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de...182

21 mai 19:29MapamondRusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

439

21 mai 00:00MapamondGermania: O persoană a fost rănită prin împuşcare într-o şcoală la Bremerhaven

O persoană a fost rănită joi prin împuşcare într-o şcoală din centrul oraşului Bremerhaven, în nordul...189

21 mai 19:28MapamondUn tribunal din Kiev a decis arestarea lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a...632

21 mai 00:00MapamondOMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinez anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...193

21 mai 19:46MapamondVladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere pe 3 iunie

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...671

21 mai 01:14MapamondMacron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la...458

21 mai 19:47MapamondÎn Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

474

Sănătate
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...185

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani

Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...185

21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei

174

21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...198

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii...203

21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Variola maimuței este o zoonoză silvatică cu infecții umane incidentale care apar de obicei în zonele împădurite...207

21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...172

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...200

21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

190

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT