REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Vin., 29 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6501
19.5° Constanța Vineri, 29 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6501

Senat: Absenţa unui vicepreşedinte de la întrunirile Comitetului director al ICR, analizată miercuri în comisiile de resort

Senat: Absenţa unui vicepreşedinte de la întrunirile Comitetului director al ICR, analizată miercuri în comisiile de resort

Victor ROTARU 20 septembrie 2023 | 00:00 144

Comisiile de cultură şi de politică externă ale Senatului se reunesc pentru a analiza sesizarea preşedintelui Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, care atrage atenţia că vicepreşedintele ICR Mirel Taloş absentează de la întrunirile Comitetului Director, generând "disfuncţionalităţi" ale instituţiei.

Senat: Absenta unui vicepresedinte de la intrunirile Comitetului director al ICR, analizata miercuri in comisiile de resort

Preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, Vlad Pufu, a explicat că senatorii comisiilor de resort "vor dezbate aspectele sesizate şi, dacă acestea se confirmă, avizul comisiilor poate fi retras prin vot".

Şedinţa se va desfăşura începând cu ora 14,00, potrivit site-ului Senatului.

"Domnul Gheorghe Mirel Taloş, unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai ICR, a absentat la toate cele 31 de întruniri din anul 2022 ale Comitetului director, organul care asigură conducerea executivă a activităţii curente a Institutului, deşi participarea la şedinţele Comitetului Director este singura atribuţie expresă prevăzută de lege pentru funcţia de vicepreşedinte (...) Domnul Taloş a fost prezent pentru scurte intervale de timp pe perioada a trei şedinţe din cele 24 care au avut loc în 2023", afirmă preşedintele Institutul Cultural Român, Liviu Jicman, în sesizarea transmisă Senatului pe 22 august.

Liviu Jicman atrage atenţia în sesizarea transmisă Senatului că "numeroşi angajaţi ai ICR au semnalat, în repetate rânduri, că domnul Gheorghe Mirel Taloş nu poate fi găsit la birou, în timpul programului de lucru, în vederea unor discuţii legate de activitatea curentă a ICR" şi că în perioada 16-21 august 2023 şi-a luat concediu fără plată, deşi îşi asumase, "prin semnătură, că îl înlocuieşte pe domnul vicepreşedintele Attila Iuliu Weinberger pe durata concediului de odihnă".

"Domnul vicepreşedinte Taloş, în calitatea sa de demnitar cu rang de secretar de stat, care se bucura de toate privilegiile aferente funcţiei, inclusiv cabinetul demnitarului, nu este încadrat pe baza unui contract individual de muncă ce poate fi suspendat prin decizia ordonatorului principal de credite, ci îndeplineşte această demnitate prin Hotărâre a Senatului României. Având în vedere că absenţa domnului vicepreşedinte Taloş de la activitatea Comitetului director goleşte practic de conţinut exercitarea acestei demnităţi publice şi generează, în aprecierea noastră, disfuncţionalităţi în funcţionarea instituţiei şi o stare legitimă de nemulţumire în rândul angajaţilor ICR, va rog sp analizaţi aspectele menţionate şi să dispuneţi în considerentul prerogativelor legale ale Senatului României privind asigurarea controlului parlamentar asupra ICR", şi-a încheiat Jicman sesizarea adresată Senatului.

Potrivit Legii 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ICR, conducerea operativă a Institutului este asigurată de un preşedinte, cu rang de ministru, ajutat de 2 vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului permanent al Senatului, cu respectarea procedurilor. În urma audierii candidaţilor în cele doua comisii permanente (cultură şi politică externă), se va întocmi un aviz comun consultativ, motivat, care va fi prezentat în şedinţa plenului Senatului, potrivit agerpres.ro.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Taiati pensiile speciale la magistrati si judecatori, reduceti salariile de 20.000 lei si pensionati-i la 65 de ani. Sunt niste profitori ordinari care judeca stramb si iti trantesc o sentinta prin care maresc nedreptatea facuta de institutiile statului. De asa dreptate sa aveti si voi parte toata viata. Dupa ce ca muncim noi ca sa va imbuibati voi, mai va bateti joc cu sentintele pe care ni la dati. Sunteti inamovibili nu ?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516