REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Senat: Amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure

Senat: Amenzi sau închisoare pentru cei care fură lemne sau puieţi din pădure

Replica API 4 iunie 2020 | 00:00 1059

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite - de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani - pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Totodată, constituie infracţiune "furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional".

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

"Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş", se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează "valorificarea ca lemn fasonat", măsură ce va fi realizată etapizat şi "permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia".

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 - Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si pentru cei care fura lemn cu vagoanele ce pedeapsa propuneti??? Ii dati afara de pe planeta?
1
0
Dupa ce ati JEFUIT si RAS de pe SUPRAFATA PAMNTULUI MII de HECTARE DE PADURE !!Si nimeni nu a fost gasit VINOVAT !!cu DRUJBA lui DUMNEZEU !!Acum veniti cu ABUREALA si legi de 2 bani , pe care nu le RESPECTA NIMENI !!MIZERABIL PARLAMENT !! !!
1
0
Cerem pedepse aspre pentru acesti nemernici.
5
0
Ar trebui inchisi pe viata.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218