REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Senat: Moţiunea simplă împotriva ministrului Vela, adoptată

Senat: Moţiunea simplă împotriva ministrului Vela, adoptată

Replica API 27 mai 2020 | 00:00 916

Senatul a adoptat, marţi, moţiunea simplă "Democraţia românească în derivă. Cu vela ruptă, în timp de pandemie", depusă de social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela.

Au fost 65 de voturi 'pentru', 25 - 'împotrivă' şi au fost înregistrate 5 abţineri, scrie Agerpres.

Social-democraţii au solicitat demisia ministrului de Interne, motivând că prin ordonanţele militare emise a fost luat "un lung şir de decizii contradictorii" şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, acesta le-a anulat. Potrivit PSD, structurile coordonate de Marcel Vela "nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS (...), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus".

În replică, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat că toate măsurile din perioada pandemiei cu noul coronavirus, deşi restrictive, au fost corecte şi au fost luate pentru a proteja sănătatea populaţiei.

"Am pornit de la acelaşi start cu ţări precum Spania, Italia, Franţa, Belgia sau Marea Britanie, care astăzi înregistrează cifre tragice comparativ cu cele din România", a spus el, subliniind că orice demers care conduce spre mai puţine persoane infectate, mai puţine decese sau spre mai multe persoane vindecate este un câştig pentru toată lumea, indiferent că este de 'stânga' sau de 'dreapta'.

Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a reproşat ministrului de Interne "proasta" pregătire prealabilă a măsurilor de combatere a crizei pandemice, susţinând că Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis ştiau de aceasta încă din luna decembrie a anului trecut. El i-a cerut ministrului Vela să explice care este baza juridică pentru 'Operaţiunea sparanghelul' - când mulţi români au plecat recent la muncă în Germania -, susţinând că acest lucru nu putea fi posibil fără un ordin şi fără încălcarea ordonanţelor militare.

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a apreciat că moţiunea simplă a PSD reprezintă "o colecţie de populisme". "Groparii sănătăţii acuză Guvernul care a gestionat cu succes cea mai gravă criză sanitară din istoria recentă a României că nu şi-a făcut datoria", a declarat Pauliuc în plenul Senatului.

La rândul său, senatorul USR Florina Presadă, al cărei grup parlamentar a spus că se va abţine de la vot, a declarat că moţiunea este "un spectacol de teatru prost, regizat de PSD şi jucat de nişte actori mediocri de la PNL".

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a afirmat că "Executivul şi Ministerul de Interne s-au închis în propriile birouri şi au pierdut treptat, dar semnificativ susţinerea atât de necesară pentru gestionarea crizei".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218