REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Senat: Pensie de urmaş pentru cadrele medicale decedate în urma Covid-19

Senat: Pensie de urmaş pentru cadrele medicale decedate în urma Covid-19

Replica API 9 aprilie 2020 | 00:00 1157

Senatul a adoptat în unanimitate, în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă care prevede acordarea unei pensii de urmaş copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu noul coronavirus.

Senatorii s-au exprimat, într-o şedinţă desfăşurată prin mijloace electronice, prin 130 de voturi pentru.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a condus reuniunea din sala de plen, unde a fost asistat de secretarii de şedinţă, George Dircă şi Marian Pavel, ceilalţi parlamentari lucrând de la distanţă.

Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19, "la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie".

"Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister", se arată în propunerea legislativă adoptată miercuri de Senat, scrie Agerpres.

De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

"În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii", se mai arată în proiect.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Ovidiu Orţan a subliniat că speranţa iniţiatorilor este ca acest proiect să nu aibă beneficiari.

"Naţiunea se află în război biologic cu un inamic nevăzut şi cu un potenţial letal.(...) Acest proiect propune un pact social între naţiune şi personalul din sistemul sanitar. Ideologia pactului este: cu orice preţ îngrijiţi-ne părinţii, orice se va întâmpla, vă vom îngriji copiii!", a spus Orţan la dezbaterea proiectului.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, s-a pronunţat în favoarea propunerii legislative, evidenţiind că "niciun efort nu este prea mic pentru a motiva personalul medical şi pentru a-i arăta întregul suport al societăţii pentru menirea lor".

Senatorul USR Adrian Wiener consideră că proiectul conferă "un confort psihologic minimal al celor care se găsesc acum în linia întâi. Suntem convinşi că nu e un privilegiu, ci un drept minimal".

Senatorul Laszlo Atilla a menţionat că, "deşi nu au fost luate măsuri din timp pentru a evita problemele cu care ne confruntăm, proiectul vine ca o măsură care mai poate alina suferinţa celor afectaţi".

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cel mai bine e sa nu munceasca niciodata,pensii speciale de 18000 ron,numai prostii muncesc,desteptii stau la pensii speciale.mai exista o tara in lume cu pomanagii securisti ca R???
0
1
Taiati odata pensiile speciale si toate celelalte indemnizatii date aiurea revolutionarilor, deportatilor, sportivilor, etc. Nu o mai lungiti atata. Veti ramane fara electorat. Taiati salariile si pensiile foarte mari. Plafonati tarifele notarilor, avocatilor, arhitectilor, cadastristilor care in prezent pur si simplu ne jefuiesc.
1
1
...sa-i pupati..IN KUR...pe acei eroi...
0
2
Guvernatilor, parca sunteti surzi si orbi : nu vedeti, nu auziti cum electoratul cere de ani de zile anularea tuturor pensiilor speciale, anularea indemnizatiilor revolutionarilor, deportatilor, etc., plafonarea salariilor nete la 5.000 de lei si a pensiilor la 4.000 lei ? Nu reduceti in masa salariile celor care muncesc cinstit. Va pierdeti electoratul si dispareti ca partid politic la fel cum s-a intamplat cu Partidul Democrat. Faceti ce va cer alegatorii.
4
2
Felicitari pt decizie! Macar atat sa facem pt eroii nostri
4
2
Unul a muncit altul ia banii
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920