REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Senat: Scutiri de la plata chiriei pentru spaţiile unde nu se mai desfăşoară activitate pe perioada stării de urgenţă

Senat: Scutiri de la plata chiriei pentru spaţiile unde nu se mai desfăşoară activitate pe perioada stării de urgenţă

Replica API 31 martie 2020 | 00:00 1705

Senatorii au dat vot favorabil, marţi, într-o şedinţă de plen susţinută online, propunerii legislative privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă.

S-au înregistrat 90 de voturi "pentru", 39 'împotrivă' şi o abţinere.

Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la articolul 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate, scrie Agerpres.

Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.

Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată.

Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiator, a motivat necesitatea acestei legi prin situaţia de urgenţă impusă de epidemia de coronavirus.

"Este nevoie să împărţim costurile şi în ceea ce priveşte locaţiunea, respectiv a plăţii chiriilor pentru spaţiile în care persoanele îşi desfăşoară activitatea şi care este întreruptă sau restricţionată ca urmare a măsurilor dispuse de autorităţi. Un exemplu este cel al magazinelor din mall-uri sau din complex comercial în care s-au închis activităţile complexului respectiv. Comerciantul nu îl mai poate folosi în această perioadă, dar, în lipsa unei asemenea propuneri legislative, proprietarul sau locatorul, după caz, facturează chirie. În aceste condiţii, comerciantul plăteşte o folosinţă pe care nu o utilizează. (...) Se produce o îngheţare a contractului de închiriere, urmând a se prelungi în mod corespunzător cu perioada în care locatarul nu poate să uzeze de folosinţa imobilului respectiv. Propunerea este una raţională şi a venit dinspre mediul de afaceri", a declarat Şerban Nicolae.

Senatorul PNL Romulus Bulacu a anunţat că liberalii nu susţin propunerea legislativă, argumentând că nu este necesară o lege atât timp cât în conţinutul contractelor de închiriere sunt prevăzute clauze care prevăd situaţii de forţă majoră.

"De asemenea, PNL consideră că iniţiativa legislativă aduce atingere proprietăţii private, deci proprietarilor, ceea ce ne determină inclusiv să discutăm de o situaţie de neconstituţionalitate", a motivat el.

Senatorul USR Ramona Dinu a susţinut că demersul legislativ este unul neconstituţional.

"Legiuitorul dispune pentru încălcarea dreptului de proprietate privată şi libertăţii economice, prin faptul că aduce propuneri, facilităţi de suspendare a plăţii chiriei nu doar pentru perioada stării de urgenţă, ci şi pentru următoarele 90 de zile. USR susţine instituirea unor asemenea facilităţi doar în cazuri justificate de starea de urgenţă, doar pentru cei care au fost afectaţi', a spus Ramona Dinu.

Proiectul a fost susţinut de senatorul Pro România Adrian Ţuţuianu, care îl consideră util atât pentru că, pe de o parte, elimină tendinţa unor posibile comportamente abuzive pe perioada situaţiei de criză, precum şi pentru faptul că unităţile administrativ-teritoriale nu ar fi avut posibilitatea să acorde asemenea facilităţi chiriaşilor de teama intervenţiei Curţii de Conturi, care ar fi putut constata existenţa unor prejudicii.

"Eu cred că este corect ca într-o perioadă de criză să venim cu soluţii de tipul celei pe care noi am stabilit-o în cadrul comisiei, respectiv suspendarea plăţii chiriei, cu acordarea de facilităţi fiscale în acelaşi timp pentru proprietari. Cred că efortul trebuie să fie al tuturor', a completat Ţuţuianu.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a afirmat că 'a apărut foarte clar amprenta ideologică în funcţie de apartenenţa la grupul politic, legat de modul de interpretare de proprietate, de o manieră obiectivă'.

'Dreptul de proprietate nu face parte din categoria drepturilor fundamentale intangibile', a adăugat Corlăţean.

Senatul este prima Cameră sesizată în privinţa propunerii legislative.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
City Mall sunt niste escroci de prima mana, am auzit de la cineva care are spatiu inchiriat acolo. Oamenii sunt extraterestri. Pe langa faptul ca au niste chirii exorbitante ei au si niste obligatii ca sa aduca clientii in Mall. Sa organizeze evenimente etc. Pai tu esti inchis si facturezi chirii in avans si prestari de servicii pe care nu le prestezi. Pai asta inseamna ca facturezi servicii nereale si inseamna ca faci evaziune. City Mall...esti firma fantoma? Eu stiu ca jidanii vor sa scoata bani si din piatra seaca , dar nici chiar asa.
2
0
Vad pe unii care spun ca de ce sa intervina statul...ca exista in contracte forta majora... pai sa vedeti contractul de la City Mall ca nici nu te baga in seama cu forta majora , mall-ul este inchis iar ei factureaza martie in avans si aprilie tot in avans. Si apropo de forta majora pai statul piate sa-ti rechizitioneze si casa daca este nevoie si tu vrei sa nu se bage in contracte economice. Ba sa se bage ...ca sa nu mai abuzeze unii de puterea lor economica
2
0
Masura se justifica in cazul unui moll, pt ca este inchis tot.Dar in cazul spatiilor separate,nu.Multi chiriasi isi pot adapta activitatea la ce se permite acum. Farmacie este greu sa faci,dar magazin alimentar se poate face rapid. Iar atunci toata lumea castiga:chiria merge, afacerea continua adaptata la perioada, cetatenii gasesc ce au nevoie langa casa.Simplu,doar sa vrei!Fara chirie deloc nu se poate.Ok,nu integrala,dar un minim de 25% trebuie achitat,pt ca spatiul ala presupune cheltuieli inerente: impozit, contabilitate.Cine nu este in privat, trancane,cei rupti in cur-latra si se bucura
4
2
E normal intr-o societate normala sa se imparta pierderile intre parti, asa cum se imparte, chiar si disproportionat. si veniturile. Proprietarii de spatii multi stim clar din ce categorie provin ce se gandesc ei ca stai asa acasa si vin banutii. Adica nu mai munceste nimeni in lumea asta iar ei proprietarii incaseaza sinedie niste mii de euro pe luna ca asa prevede contractul. Eu zic ca-i o aberatie si total ne sustenabil, trebuie si ei sa dea stop joc cateva luni, tocmai sa ajute la reluarea activitatilor cand o fi si s-o putea
4
4
Serios???? ....Si proprietarii au dreptul sa spuna si ei ceva?
3
6
prop asigura paza, incalzire, mentenanta la echipamente, instalatii, etc. plateste salarii la cel putin unele categorii de personal. nu ar trebui ca statul sa intervina in contractele private. oricum nu ii tine nimeni in mall legati pe cei cu magazine. ei isi tin locul in mall. dupa criza vine altul si ii ia locul si pierde mai mult pe termen lung.
1
4
pai da ma muie atata timp cat nu functionezi si nu produci si nu consumi in spatiul respectiv de ce sa mai platesti chirie ? si inca ceva sa presupunem ca chiriasul pleaca cui morti tai inchirieaza ala tot cu spatiul gol sta cat timp e corona
3
6
Astia n-au nicio treaba cu realitatea, cum poti sa intervii intre doi agenti economici privati si sa impui ca unul dintre ei sa nu mai plateasca chirie... Astea-s legi de sorginte comunista.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614