REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Senat: Stimulent de risc de 2.000 de lei lunar pentru personalul didactic din învăţământ

Senat: Stimulent de risc de 2.000 de lei lunar pentru personalul didactic din învăţământ

Replica API 22 septembrie 2020 | 00:00 887

Senatul a adoptat luni propunerea legislativă prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar - 1.500 de lei lunar.

S-au înregistrat 85 voturi "pentru", 25 împotrivă şi 13 abţineri, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului SARS-COV 2, a fost iniţiată de parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda.

"Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului", prevede propunerea legislativă amendată în Senat.

Potrivit propunerii legislative, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, guvernul va emite normele de aplicare ale legii, se mai arată în proiectul de act normativ.

Liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, a apreciat că personalul din învăţământ merită ajutorul, "pentru că educă şi cresc oameni".

"Am învăţat în aceste luni că solidaritatea şi respectul pot face diferenţa şi că ei care sunt numiţi eroii zilelor noastre pot şi trebuie să fie recompensaţi. (...) Este un ajutor pe care acest eroi îl merită, pentru că cresc şi educă oameni, dincolo de salarii tăiate sau promisiuni nerespectate. Pentru că azi se vrea ca şcoala să fie un servitor electoral şi un (...) agent de propagandă pentru Guvernul PNL. Repet: România are nevoie de medici buni şi de profesori dedicaţi, dar şi ei, la rândul lor, au nevoie de sprijin şi de recunoştinţă. De aceea, în numele parlamentarilor PSD, le spun 'Mulţumim că faceţi România bine!'", a afirmat Preda la dezbaterea proiectului, în plenul Senatului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Evaziunea la bugetari este foarte mare.La primarie de ex:In 2013 Mazare a datHCL 277 din 11.11.2013 pentru subventii la caldura nevoiasii au primist subventii au depus acele formulare in 2013 nu se cerea masini mai mici sau mai mari de 10 ani pt a beneficia de subventie.Exista documente publicate.Acele formulare nu trebuiau completate,se completau dar nu tot.Pe ultima pagina erau trecute in copie toate documentele pe care le cerea la acea data primaria,adica contractul casei,copie dupa cupon sau adeverinte de venit si asigurarea de la casa.Astea erau documentele cerute primeai 25% subventie.
0
0
tu stii ca evaziunea la bugetari e zero, deci toata evaziunea e la privati uite de exemplu azi hotelierii au declarat ca au avut cu 30 la suta mai putin turisti ca anul trecut desi asta vara nu gaseai un loc de cazare, stii de ce, pentru sunt privati si fac evaziune!!!
2
0
De maine nu o sa mai platim niciun fel de impozit ca sa nu mai aruncati asa usor cu banii dupa ce ca le-ati crescut salariile banii din meditatii nu sunt impozitati mai sari-le si indemizatii sa fie tacamul complet
0
2
poate asa nu mai cer sa le asiguram noi parintii dezinfectant si servetele pt catedra
0
1
Dar vanzatoarele din magazinele mici sau mari dece nu le dati bani in plus ma PSDistilor pt.ca alea sunt in contact direct cu diversi oameni toata ziua? si din luna martie decand s-au inchis scolile profesori au primit salariul intreg sau redus?.
1
0
sa le dau o muie de 2.000 de lei la toti profesorii !
0
1
arunva pesedeua cu bani izmene pe calator ceva de speriat.Ba,banii Nu cresc in pom,banii UE sint ptr investitii,adica fabrici,uzine,drumuri care sa produca bani,sa dea de lucru trintorilor,si de acolo sa platiti voi ce salarii vreti.Trintorii de profesori grasi de stat acasa din februarie mai vor bani ptr rachiu,toale,excursii in tara si strainatate?ue ba,la munca trintorilor!
1
0
Sunt multi care muncesc la lopata sau cu matura pe strazi, in frig si ploaie si nu iau 2000 lei. Cum sa le dai inca 2000 lei pe luna unora care stau acasa de 6 luni si cand vin la scoala au 4 ore pe zi?
1
0
Ce risc cand ei stau mai mult acasa .
1
0
Mai nenorocitilor de unde dati sporurile astea? La privat nu reusim sa platim salarii cat sporurile voastre. Daca nu mai platim taxe de unde pensii si salarii la bugetari?
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102