REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Senatorii care modifică legea 193/2000, faţă în faţă cu societatea civilă: protest amplu în Capitală

Senatorii care modifică legea 193/2000, faţă în faţă cu societatea civilă: protest amplu în Capitală

Replica API 12 aprilie 2014 | 00:00 178

Se ascut săbiile

Se ascut săbiile

După mai mulţi ani de lupte, legea 193/2000, a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013. Practic, consumatorii puteau, în sfârşit, să denunţe clauzele abuzive din contractele cu băncile sau de prestări servicii şi îşi puteau recupera banii, pe care i-au pierdut. Minunata situaţie ar putea fi însă spulberată, întrucât un grup parlamentar şi-a propus modificarea şi completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Astfel, PL-X nr. 672/2013, care "tronează" în Parlamentul României declanşează noi conflicte în instanţe şi nu numai, între consumatori şi, de data aceasta, clasa politică, acuzată că acţionează la comanda băncilor. 18 deputaţi şi senatori, printre care Niculescu Duvăz, Mihai Sturzu sau Constantin Adăscăliţei, au intrat "în gura" Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari din România (ACCBAR), condusă de av. Anamaria Stan, formaţiune care s-a făcut remarcată prin victorii de răsunet în instanţele de judecată, împotriva băncilor, a asociaţiei Asistenţă pentru Consumatori, prezidată de av. Iulian Urban sau a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, condusă de conf. univ. dr. Costel Stanciu şi cărora, după toate probabilităţile, li se vor alătura şi alte formaţiuni.

Culeţu intervine în Parlament

Practic, iniţiatorii bat din bocanci la apelul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi care a făcut un lobby puternic pentru a convinge că este de datoria clientului să dovedească faptul că, la momentul acordării creditului, el a fost încurajat de către angajaţii băncii să semneze contractul chiar dacă anumite clauze i-au fost prezentat diferit faţă de ceea ce scria în contract. Mai mult, clauzele abuzive nu ar mai putea fi eliminate, ci doar "coafate", după chipul şi asemănarea ARB.

Menţionăm că nici un iniţiator sau coiniţiator al modificărilor aduse legii 193/2000 nu a dorit să ofere lămuriri pentru Replica de Constanţa, însă au "tratat" cu aroganţă presa centrală, aşa cum a reuşit pentru economica.net deputatul PSD de Timiş, Cătălin Tiuch: "Ar fi extraordinar dacă spuneţi că nu m-aţi găsit, dau o bere, dau un vin de Recaş, sunt deputat de Recaş, dau un vin de Recaş". Pe de altă parte, opoziţia a luat foc, printre care şi economistul constănţean, preşedintele filialei locale a partidului Forţa Civică, Dănuţ Culeţu, care a declarat pentru Replica de Constanţa că va interveni săptămâna viitoare, în Parlament: "Va face obiectul unei intervenţii, săptămâna viitoare, în Parlament şi acum studiez clauzele vechi şi cele noi. Mie mi se pare total lipsită de coerenţă o asemenea atitudine, să iniţiezi un proiect şi să nu îl susţii. Absolut normal, atunci când iniţiezi un proiect, trebuie argumentat, pe bază de date certe şi informaţii pe care le ai. În situaţia în care nu şi le asumă... nu ştiu, probabil este altceva la mijloc. Voi fi mai clar când vom avea vechea şi noua variantă. Din punct de vedere economic, Guvernul Ponta este o găină fără cap! După părerea mea, nu are nici cea mai mică percepţie asupra a ceea ce se întâmplă în economia reală, dat fiind faptul că nu se gândeşte decât la impozite şi taxe şi cum să acopere golurile din bugetul statului", a declarat Culeţu, pentru "Replica".

Proteste în toată ţara

Ca urmare a propunerii de modificare a grupului parlamentar social-democrat, clienţii care au avut sau au "de furcă" cu băncile se mobilizează pentru o acţiune de protest. Astfel, la iniţiativa av. Anamariei Stan, a demarat un protest simultan, în mai multe oraşe mari din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa, Braşov, Alba Iulia sau Craiova, aşa cum se arată pe pagina de socializare, intitulată "Protest împotriva modificării legii 193/2000, împotriva abuzului legislativ".

Potrivit iniţiatorilor, acţiunea va avea loc pe 28 aprilie a.c., de la ora 18:00, iar protestul din Bucureşti are loc, la aceeaşi oră, în faţa sediului Parlamentului. "Magistraţii abia mai rezistă la presiunile FMI şi ale reprezentanţilor ţării din Parlament", a motivat Stan, acompaniată şi de vicepreşedintele ACCBAR, Loredana Al Ghazi: "Am convingerea că, în afară de doi sau trei iniţiatori, ceilalţi nu au habar pe ce şi-au pus semnătura! Au semnat ca primarul, să aibă şi ei activitate sau convinşi că e bine pentru popor. Diavolul se ascunde în amendamentele bancherilor. Sunt adoptate toate, cu ochii închişi. Pentru că bancherii ştiu mai bine, vin din "practică", nu-i aşa? Dacă legea ajunge la Camera Deputaţilor, e vai de noi, pentru că acolo ne lovim de alţi teleghidaţi şi habarnişti, care votează cum "trebuie". Avem experienţa OUG 50, ştim cum merg lucrurile!", a declarat Al Ghazi, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102