REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Senatorul Banias, pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului

Senatorul Banias, pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului

Replica API 21 decembrie 2010 | 00:00 121

In dosarul UCM Resita,

In dosarul UCM Resita,

Senatorul PDL Mircea Banias a fost pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului, în dosarul Uzinei Constructoare de Maşini de la Reşiţa. Contactat de "Replica" de Constanţa, senatorul Mircea Banias a declarat, ieri: "Am fost la DNA, să văd despre ce este vorba, mi-au spus că sunt învinuit pentru favorizarea infractorului. Nu ştiu care dintre cei din dosarul UCM, pentru că nu îi cunosc, nu i-am văzut în viaţa mea. E aberant, am ajuns să mă justific pentru ceva care nu am făcut", a spus parlamentarul.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus, luni, la cunoştinţă acuzaţiile senatorul PDL Mircea Banias, învinuit în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus, luni, la cunoştinţă acuzaţiile senatorului PDL Mircea Banias, învinuit în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro. Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul Said Baaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, pentru evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. În aceeaşi cauză sunt cercetaţi şi Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiaşi societăţi, pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual. Potrivit DNA, în 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte, în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL Bucureşti, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a şi cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică, suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane euro. Chebuţiu Adrian, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie al SC UCM Reşiţa SA, a acceptat să semneze contractele sus menţionate şi să dispună facturarea acestora pentru prestaţii fictive, iar inculpatul Preda Coriolan-Adrian, în calitate de director executiv al SC UCM Reşiţa SA, a întocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective. În 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de SC Libarom Agri SRL Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia Parchetului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218