REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Senatorul Mihu a preluat doleanţa hotelierilor: vacanţe şcolare corelate cu sezonul estival

Senatorul Mihu a preluat doleanţa hotelierilor: vacanţe şcolare corelate cu sezonul estival

Replica API 6 mai 2019 | 00:00 206

În ședința Senatului de luni, 6 mai, senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare privind o corelare mai strânsă a structurii anului școlar cu obiectivele promovarii turismului românesc.

Senatorul constănțean le cere premierului României și miniștrilor turismului și educației măsuri și strategii pentru o decalare a perioadei de începere a anului școlar.Acesta susține în interpelarea sa că extinderea perioadei de vacanță estivală va sprijini agenții economici din sectorul turistic.

„După cum este cunoscut, în conformitate cu ordinul Ministerului Educației Naționale referitor la structura anului şcolar 2019-2020, reluarea cursurilor școlare este prevăzută pentru luni, 9 septembrie 2019.

Apreciem grija conducerii MEN privind repartizarea cât mai judicioasă a perioadelor de cursuri și vacanță pentru elevi. În același timp, considerăm că ar fi binevenită și oportună evaluarea pe un plan mai larg, social și economic, a implicațiilor unei asemenea măsuri!

Și am în vedere, aici, sectorul turistic românesc, care face eforturi deosebite de revitalizare, în ultima perioadă, grație unor măsuri - binevenite, de altfel - adoptate de Guvern, între care, reducerea la 5% a cotei TVA în domeniu și distribuirea către angajații din sectorul public a voucherelor de vacanță, totul subsumat implementării obiectivelor fixate prin Programul de Guvernare al PSD pentru perioada în curs. Am menționat sectorul turistic pentru că, din păcate, acesta ar putea fi afectat, în mod nemeritat, zic eu, de unele efecte nedorite ale modificărilor în structura anului școlar, anunțate de MEN.

Astfel, potrivit reprezentanților Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), decizia MEN ar periclita în mod semnificativ derularea afacerilor în sectorul turistic, în special cel de pe litoralul Mării Negre, în condițiile în care tur-operatorii din acest important sector economic au încheiat deja contracte în domeniu, luând în considerare data anterioară prevăzută pentru debutul noului an școlar, respectiv 15 septembrie 2019.

Pentru că în ultimii ani perioada de începere a cursurilor s-a dovedit a fi destul de flexibilă propun mai multa flexibilitate și în ceea ce privește interesele agenților economici din turism.Diminuarea vacanței de vară aduce deservicii turismului ce se desfașoară pe litoralul românesc dar și celui montan, cu consecințe implicite asupra economiei naționale.

Menționez, în același timp, faptul că, modificările climatice din ultimii ani, din țara noastră, în contextul mai general al încălzirii la nivel global, au pus în evidență, tot mai pregnant, extinderea evidentă a perioadei de vacanță estivală, cel puțin pentru prima jumătate a lunii septembrie, fapt care, consider, merită o reflecție mai aprofundată din partea autorităților de resort, inclusiv atunci când vine vorba de desfășurarea in condiții corespunzatoare a activităților din unele sectoare economice și sociale, direct influențate, sub o formă sau alta, de structura anului școlar.

Față de cele de mai sus, vă adresez rugămintea de a reconsidera data de începere a anului școlar 2019-2020, în acord cu doleanțele exprimate de reprezentanții cercurilor de afaceri din sectorul turistic, în acord atât cu obiectivele legate de buna desfășurare a procesului de învățământ, cât și cu interesele sociale mai generale, inclusiv în plan economic !" - a transmis senatorul Mihu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe vremea comunismului se facea scoala si sambata si nu era nimeni obosit iar elevii erau mult mai bine pregatiti,nu stiu de ce nu s-ar face si acum.De vineri pana luni uita si copiii ce au invatat,daca invata ceva bineinteles...
1
0
Ce treaba are invatamantul cu turismul.Pentru atragerea turistilor pe litoralul de la noi este treaba exclusiv a operatorilor, ministerului de resort, administratiilor locale...si nu in ultimul rand a preturilor practicate in corelare cu serviciile oferite, la care stim cu totii cum stam. Asa ca d-le senator realitatea bate propunerea facuta.
1
0
Mihule, te-ai ingrasat de la cat TVA ai mancat de la unele firme, cat si de la spaga luata cand erai la Adm Fin. Noi, cei tzepuiti de tine, nu te vom uita !
0
0
ai vreun hotel si vrei sa-ti rotunjesti veniturile in plus? citeste prognoza meteo intai. poate este tornada si nu mai pleaca copiii in vacanta.Un excroc nu se poate gandi la chestiuni serioase.
0
0
ce e iar cu voma asta de comunist spagar de la anaf?
1
0
Puteti sa amanati scoala pana la 1 decembrie, atata timp cat serviciile nu vor fi la nivelul preturilor, nu se va intampla nimic. Cate milioane de romani au fost de paste in Bulgaria? De ce? Ca s-au saturat de voi. Si in BG e scump, dar ii mai amageste cu un all inclusive. Degeaba va da statul tva si impozite mai mici, ca voi, tot pe cioarda sunteti. Voi functionati pe principiul, daca nu-l ard eu, il arde altul.
6
0
esti un excroc,mare hor,cit tva ai mincat cu societatile lui stanca?
2
0
Ati preluat doleanta impreuna cu plicul?De copii va doare-n cot,de cotizantii din turism in schimb,nu puteti dormi de grija lor!Ati nenorocit invatamantul romanesc!
9
1
Sa dam copiii peste cap ca sa vindeti voi 2 mici la coltul strazii ca asta e turismul la malul marii in romania la noi lasati copiii sa invete nu ii mai zapaciti
12
3
Pai copiii faca scoala in functie de cum vor jepcarii astia de hotelieri?
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369