REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Senatorul Moga, în rol de mediator pentru Centrul de Sănătate de la Băneasa

Senatorul Moga, în rol de mediator pentru Centrul de Sănătate de la Băneasa

Replica API 14 ianuarie 2012 | 00:00 130

Viaţa la ţară bate filmul

Viaţa la ţară bate filmul

Blocaj în sănătatea constănţeană! Lovit de birocraţie la superlativ, Centrul de Permanenţă Băneasa funcţionează doar pe hârtie, în realitate situaţia este dramatică. Deşi Ministerul Sănătăţii, care a decis pe 1 aprilie 2011 să pună lacătul pe Centrul de Sănătate Băneasa, a revenit la sentimente mai bune dând OK-ul pentru înfiinţarea Centrului de Permanenţă, acesta ar urma să-şi producă efecte doar de la 1 februarie 2012. Motivul: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa se află în imposibilitatea de a deconta serviciile medicale ce ar urma să fie prestate de către medicii de familie. Cadrele medicale spun că, în prezent, nu există temei legal în baza căruia să fie remuneraţi, iar pentru reglementarea situaţiei se aşteaptă data de 1 februarie a.c. pentru a intra în vigoare noul contract cadru al Casei de Sănătate.

Pentru clarificarea situaţiei, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu s-a întâlnit vineri la Direcţia de Sănătate Publică cu medicii de familie care ar urma să facă gărzi în Centrul de Permanenţă, cu Gelu Iordache, primarul din Băneasa, cu Dumitru Learciu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, dar şi cu senatorul PSD Nicolae Moga, pe post de mediator, cel care a reuşit să convingă ministerul, alături de autorităţile locale, să înfiinţeze o unitate de tratament în zonă şi care vrea să se asigure că lucrurile sunt funcţionale la parametri optimi. "L-am rugat pe domnul director Constantin Dina să fie îngăduitor să ne strângem cu toţii pentru a rezolva problema Centrului de Permanenţă. Noi trebuie să găsim soluţiile ca medicii să-şi practice meseria, iar serviciile să fie decontate. Ca senator, nu mă puteţi acuza că nu merg în teren să vorbesc cu oamenii sau nu mă implic pentru rezolvarea problemelor. Am vrut să creăm oportunităţi pentru localnici să muncească, dar nu vor, iar cei care nu vor plăti pentru consultaţii vor veni la medici ca la muzeu. Calitatea mea este să fac propuneri legislative pentru a modifica ceva din legislaţia actuală. Centrul de Permanenţă acolo nu este o soluţie şi încercăm să înfiinţăm în Băneasa un Centru Multifuncţional", le-a spus celor prezenţi la discuţii senatorul Nicolae Moga. În urma discuţiilor senatorul a aflat atât nemulţumirile medicilor, dar şi motivele pentru care unitatea de tratament din Băneasa nu poate funcţiona. "Nu există temei legal să poată fi plătite serviciile Centrului de Permanenţă de la Casa de Sănătate. Atribuţiile noastre ca instituţie s-au încheiat. Direcţia de Sănătate Publică practic în această discuţie nu ar trebui să fie prezentă", l-a lămurit pe senator dr. Elena Paris, specialistul Direcţiei de Sănătate desemnat să monitorizeze situaţia Centrului de Permanenţă Băneasa, iar Dumitru Learciu, directorul Casei de Sănătate i-a explicat că serviciile medicilor vor putea fi decontate numai după data de 1 februarie.

Realităţi crunte de la ţară: Medicul de la Oltina se plânge de pacienţii băuţi, de la adulţi până la copii de 4-5 ani

De cealaltă parte, medicii s-au plâns că ajung să consulte zilnic peste 40 de pacienţi. "Suntem deranjaţi la orice oră atât noaptea cât şi ziua. Oamenii de la ţară cu patru clase nu sunt capabili să dea un telefon în vederea unei programări. Cu agitaţia modificării Legii Sănătăţii de pe 3 ianuarie suntem efectiv asasinaţi de oameni în mod permanent. Este inadmisibil ca de la 06.00 dimineaţa să fac prima consultaţie, să termin la 14.30 chioară, iar apoi la ora 19.00 să intru în gradă. Oamenii vor pe trei luni reţete pe motiv că nu ştiu ce va urma. E foarte greu de lucrat cu ei, de 14 ani de când îmi desfăşor activitatea la Oltina un singur om am reuşit să-l fac să se lase de băutură. Acolo beau atât bărbaţii cât şi femeile, dar am avut şi copii de 4-5 ani în comă alcoolică, îmbătaţi de părinţi. Prevenţie practic nu prea se poate face. La Târgu Mureş, în studenţie, am fost învăţată că doctorul este o curvă: când vrea pacientul, cum vrea pacientul, unde vrea pacientul, dar ne-am săturat de sistemul de curve. Şoferii de la Ambulanţa, pe vremuri, încărcau 18 ţigani în dubiţe să-i aducă la consultaţii. Practic erau taximetrul ţiganilor din Făurei pentru că şoferilor le era teamă că-i ia la bătaie", s-a plâns medicul de familie de la Oltina. În replică, şeful DSP a spus că: "După ce va intra în vigoare noua Lege a Sănătăţii oameni vor trebui să scoată din buzunar 5 lei pentru coplată şi nu o să mai vină de 20 de ori la medic". Facem precizarea că medicii care vor activa în noul centru au competenţe în acordarea primului ajutor, asistenţă medicală în cazul urgenţelor minore, dar şi în ecografie. Centrul va deservi localităţile Dobromir (Bulgaria), Ostrov, Ion Corvin, Oltina, Băneasa şi Lipniţa doar câteva luni, timp în care se încearcă înfiinţarea Centrului Multifuncţional. Centrul de Permanenţă Băneasa va funcţiona până când Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va reuşi, cu acordul Consiliului Judeţean, să deschidă Centrul Multifuncţional, care va fi prevăzut cu o cameră pentru urgenţe, o cameră pentru Pediatrie şi Medicină Internă. În momentul în care Centrul Multifuncţional va fi inaugurat, activitatea Centrului de Permanenţă va înceta.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218