REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Senatorul Moga transportă cu elicopterul 2.000 de pâini pentru sinistraţii din Delta Dunării

Senatorul Moga transportă cu elicopterul 2.000 de pâini pentru sinistraţii din Delta Dunării

Replica API 20 februarie 2012 | 00:00 92

Intervenţie cu ajutorul Aerodromului Tuzla

Intervenţie cu ajutorul Aerodromului Tuzla

Ninsorile s-au oprit de mai multe zile, dar autorităţile centrale nu reuşesc să scoată ţara de sub nămeţi. Astfel, peste 2000 de pâini vor ajunge în satele izolate din Delta Dunării. Senatorul PSD Nicolae Moga va transporta marţi, 21 februarie a.c., cu un elicopter de la Aerodromul din Tuzla, pâine localnicilor din localităţile Mila 23, Crişan şi Caraorman care au şanse minime să ajungă la Tulcea cu alte mijloace decât cu navele militare ale Armatei, singurele care au primit "undă verde" din partea Căpităniei Tulcea pentru a traversa Dunărea printre sloiurile de gheaţă.

Senatorul Moga spune că de trei săptămâni oamenii din satele respective suferă de foame. "În Deltă sunt trei localităţi blocate. În Mila 23, Crişan şi Caraorman alimentele erau aduse cu ajutorul unui spărgător de gheaţă care acum s-a defectat, iar oamenii mor de foame. Nu au făină, nu au mâncare şi vreau să-i ajut. Le voi duce 2000 de pâini, de la fabrica din oraşul Băneasa, cu un elicopter de la Tuzla. Dacă vremea va permite, transportul este programat pentru marţi", a declarat, pentru "Replica", senatorul Nicolae Moga. Menţionăm că din cauza formării podului de gheaţă s-a blocat aproape total activitatea pe Dunăre. Pe fluviu mai circulă doar navele care pot sparge banchiza. Trecerea peste Dunăre se face doar pentru situaţiile de urgenţă şi atunci cu ajutorul unui împingător sau cu unele spărgătoare de gheaţă, în rest legăturile cu judeţul Tulcea se pot face doar ocolind pe podul de la Vadul Oii sau pe cale aeriană. Pierderile resimţite de armatorii şi operatorii fluviali nu se pot estima în acest moment, dar se aşteaptă a fi de ordinul milioanelor de euro. Menţionăm că platoul din curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta din Tulcea s-a transformat în pistă pentru elicoptere. Acolo aterizează/decolează zilnic elicoptere ale Unităţii Speciale de Aviaţie chemate de ISU pentru a salva vieţile oamenilor din zonele izolate ale Deltei. La ultima misiune de zbor, şi cu paramedici la bord, au fost aduşi la Tulcea un băiat de 12 ani, din Sfântu Gheorghe, cu apendicită acută şi o femeie de 39 de ani, din Crişan, cu fractură de braţ. "În judeţul Tulcea singurele probleme sunt pe braţele Dunării", a declarat prefectul de Tulcea, Vasile Gudu, citat de presa tulceană. Reamintim faptul că senatorul Nicolae Moga a intervenit cu un elicopeter şi în cazul oamenilor aflaţi pe mai multe barje blocate de podurile de gheaţă, pe Dunăre, în zona Ostrov - Cernavodă, cărora le-a aruncat de la circa 1 metru înălţime alimente pe barje, dar şi în cazul sătenilor constănţeni din Abrud şi Haţeg, cărora le-a împărţit peste 100 de pâini.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102