25.7° Constanța Vin., 30 Sept. 2022
Anul XX Nr. 6138
25.7° Constanța Vineri, 30 Septembrie 2022 Anul XX Nr. 6138

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu propune creşterea vârstei de pensionare la militari. Vezi reacţia sindicatelor

Replica API 16 februarie 2019 316

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine că recent, în pregătirea campaniei electorale probabil, la Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative care propun să crească vârsta de pensionare pentru pensionarii militari - iniţiator este senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu, respectiv elimină pensii militare - autori fiind deputații PNL Cristian Buican și Gigel-Sorinel Ştirbu, și senatorii PNL Romulus Bulacu și Florin-Vasile Cîţu.

Iată ce precizează pe această temă Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor:

"Expunere de motive, superficială. Nicio analiză de impact. Niciun studiu comparativ. Nici măcar o influență bugetară calculată. O doză extremă de populism înlocuiește argumentația serioasă și evită o serie de răspunsuri care trebuie date în legătură cu gestionarii sistemelor publice de pensii.

Angajații din sectorul de apărare ordine publică și siguranță publică nu și-au construit singuri acest sistem de pensii. Partide precum PSD și PNL (PDL) au modificat de sute de ori legislația pensiilor, de fiecare dată asigurându-ne că amendamentele adoptate sunt echitabile social și au sustenabilitate economică. După care ne-au certat pentru că nu ar fi fost adevărat.

Magnum BET - Ad.
Magnum BET - Ad.

Militarii, polițiștii, pompierii, angajații penitenciarelor și celelalte categorii din acest sector de activitate au dreptul la o pensie de serviciu echitabilă, care să fie motivantă pentru cei care aleg o carieră militară sau în serviciile de ordine publică. În caz contrar, resursa umană de calitate se va îndrepta către alte domenii. E drept însă că, o astfel de logică pe termen lung, este împotriva populismului imediat al proiectelor sus amintite.

Pensiile militare, deloc speciale, costă mult mai puțin anual decât corupția ori ministere și companii de stat neperformante, dar utile politic. Conform Uniunii Europene pierderile cauzate României de corupție sunt de aproximativ 38 de miliarde de Euro. Conform Casei Nationale de Pensii Publice, pentru pensii militare bugetul total este de sub un 3,45 miliarde Lei (adică 0,7 miliarde Euro).

Comparația ar mai putea continua cu ministere care nu-i clar ce dezvoltă și în ce investesc zeci de miliarde de Euro anual, însă trebuie precizat că pensiile militare, conform aceleiași Case de Pensii, sunt de 3 de ori mai mici decât adevăratele pensii speciale, cele care de regulă au legătură cu sfera de interes politic. E simplu, cifrele pot fi verificate.

Cerem așadar inițiatorilor unor astfel de proiecte împotriva pensionarilor militari să gândească atunci când își pun pe hârtie propunerile. Siguranța națională și ordinea publică, ca și Educația, Sănătatea ori Justiția de altfel, toate costă dacă ne dorim să fie performante și eficiente. Criminalitatea, lipsa de educație și bolile costă însă enorm mai mult. Opțiunea ar trebui să fie clară, dacă mai vrem să avem o țară normală", se arată într-un comunicat de presă.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

Mai si futem, cand prindem cate o curva, ca ma-ta! Din pacate, nu toti soldatii termina in gura sau in cur, unii o fut in pizda si mai caca cate un avorton, ca tine!
1
1
Astia care le stiti pe toate veniti voi si faceti politie aeriana dupa45 de ani sa vedeti daca va rezista organismul!
0
0
Sa stati la munca 35-40 de ani si dupa pensia ! Ti-ai daku de betivi ! Ca numai asta faceti in armata, betii si laba !!!
0
2
Si parlamentari sa aiba dreptul doar la doua mandate, nu pe viata la caldurica
1
2
Asta e o chestie buna, astia se pensioneaza la 45 de ani si traiesc pe spinarea celorlalti. Si nici cu munca nu s au rupt pana la varsta aia. De unde frate?
2
2
Sa vedeti cum este cand va fute prostu' ajuns stapan!
4
0
ciufulitu asta de senator a facut oare stagiu militar
2
3
mai bine ar schimba , forma de angajare in armata!!
4
1
Smenarii o dau in populisme ...
6
3

Politică

LOTO

6/49
71822303312
5/49
13434111825
joker
143338282620