REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

SENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

SENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Replica API 6 noiembrie 2021 | 00:10 4768

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre decidenții din Romania nu pare să fie preocupat de acest lucru. Jocurile politice, strategiile și lupta pentru putere sunt mai importante, așa că, până vom avea un Guvern cu puteri depline mai avem de așteptat. Senatorul Remus Negoi a vorbit despre jocurile de culise în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica. Parlamentarul a comentat și despre strategiile care se fac și se desfac la nivel local și nu exclude posibilitatea ca și aici să se rupă alianța USR-PNL.

Remus Negoi spune că, deja, se știe cum stă treabă, cine cu cine a negociat și ce a negociat. Cu toate acestea, așteaptă cu interes semnalul lui Cîțu.

”Dacă vreți să fiu sarcastic, voi spune că s-a negociat deja, nu mai e nicio surpriză, dar haideți să păstrăm aparențele de necunoaștere și să spunem că încă așteptăm semnalul președintelui PNL, Florin Cîțu. Poziția noastră este cea consecventă pe care am spus-o permanent de-a lungul timpului. Ne dorim o refacere a coaliției de centru-dreapta, o coaliție în care PNL să aibă premierul pentru că așa ni se pare firesc. Asta a fost aritmetica, matematica alegerilor conform numărului de mandate pe care fiecare partid le are în Parlament. Și atunci, pornind de la premisa aceasta, PNL ar trebui să dea premierul și în jurul acestuia să se construiască această coaliție. Ar fi un premier care să facă un Guvern cu puteri depline, un guvern care cu adevărat să construiască ceea ce trebuie construit, realmente”, spune Remus Negoi.

Negoi: Se trage de timp cu învestirea noului Guvern

Cât despre o eventuală alianță PNL-PSD, Negoi a declarat: ”Până la un punct, este firesc să te întâlnești și cu celelalte partide parlamentare. Delegația USR s-a întâlnit cu delegația PNL și au discutat. Existau, măcar declarativ, premise de a reconstrui coaliția de centru-dreapta numai că semnele care au fost date în ultima perioadă și concluziile trase, nu numai în urma întâlnirii dintre PNL și PSD de ieri, și semnele aduse din ultimele luni arătau că de fapt, tragerea aceasta de timp a investirii unui Guvern cu puteri depline era făcută pentru a obișnui opinia publică cu ideea că din cauza situației pe care o traversăm trebuie neaparat să fie niște forțe puternice, la guvernar”, este de părere parlamentarul.

Jumătatea PSD, jumătatea PNL-pentru postul de premier

Parlamentarul și-a prezentat opinia și cu privire la posibiltatea ca, în cazul unei alianței PNL-PSD, România să aibă doi premieri, adică cele două partide să facă cu schimbul, pentru funcția de premier. ”Lăsând ideea aceasta de 2+2 ani la o parte, ei s-au rotit de 30 de ani, ba unii, ba ceilalți. În ultimii 30 de ani am văzut că dezavantajați au fost colegii de la PNL pentru că au fost tratați ca „frațiorii mai mici” nu au avut acces din punct de vedere al timpului la guvernare, dar, au existat colaborări, mai pe față, mai pe dos. Mi-e greu să cred că vom avea un premier prin rotație, dar pentru că nimic nu mă mai miră există, posibilitatea asta măcar dintr-un punct de vedere. Și anume, al împărțirii banilor, a ‘cașcavalului’ care va veni în perioada următoare. Atunci, pentru a nu se supăra niciunul, o parte guvernează și accesează ‘cașcavalul’ și cealaltă jumătate, alții. În zilele astea nu mă mai miră nimic și iau de bune toate declarațiile pe care unii sau alții le fac în spațiul public”, este de părere senatorul.

Dacă vom avea anticipate, AUR ar putea câștiga

Dar dacă și această propunere de premier va fi respinsă în Parlament? Ajungem la anticipate? Negoi refuză această posibilatate, mai ales că, pe lângă PSD, AUR ar avea șanse să câștige.

” Dacă nu se înțeleg partidele pentru învestirea unui Guvern cu puteri depline, atunci, președintele, dacă ar alege să declanșeze alegeri anticipate, ar însemna că prelungește și mai mult criza și ar pune într-o defensivă totală propriul partid. Pentru că românii au văzut ce s-a întâmplat în ultimul timp și nu ar avea decât de pierdut să facă alegeri anticipate. Sondajele vehiculate în ultima vreme câștigătorii probabili din păcate ar fi PSD și AUR. USR-ul rămâne la procentul de 15% cu marjele de rigoare, undeva pe locul 4. Prin criza politică creată se dă cale liberă altora care nici pe departe nu ar trebui să se afle acolo, cum e de exemplu partidul AUR care este o anomalie totală a politicii românești și a vieții sociale. Au atacat medicii din spitale și s-au cățărat pe realitatea politică de acum fără scrupule. Au reușit să urce în sondaje printr-un populism feroce, prin mesaje duse la extreme, prin comportamente, prin minciuni. Când ești politician de la AUR și vii cu toată gloata de colegi în plenul Senatului fără să ai niciun drept, lăsând la o parte colegii senatori care erau acolo care au făcut un spectacol monstrous, vin și cei de la Camera Deputaților făcând toți live-uri pe Facebook fără să aibă niște opțiuni pe care să le dea, amendamente care să ajute sistemul sanitar, care să ajute populația, doar pentru a căpăta niște pixeli politici. Atât. Erau acolo doar să pună presiune pe cei care votează să nu cumva să voteze.

Constanța, în continuare gri, cu nunațe de pământiu

Schimbând registrul, l-am întrebat pe Remus Negoi cum i se pare Constanța, la un an de la preluarea mandatului de către PNL. Concluzia: orașul este gri cu nuanțe de pământiu.

”Constanța este gri cu nuanțe de pământiu pentru că e răscolit tot orașul. În Consiliul Municipal au fost tot felul de frământări de-a lungul timpului. După o perioadă de „lună de miere” de la începutul mandatului au fost tot felul de frământări. În momentul acesta suntem într-o zonă gri. Da, am înțeles că se consultă din nou, după o perioadă de neconsultare, dar sunt unele chestiuni care nu pot fi ținute sub control pentru că există un grup restrâns în jurul primarului care ia decizii fără să îi consulte pe consilierii USR. E important să te gândești că, dacă ești într-o funcție publică și vrei să faci ceva cu adevărat, ai o structură pe care o consulți permanent. E important să se înțeleagă că există un protocol care nu a fost respectat, dar măcar principiile de bază să nu fie aruncate la coșul de gunoi. Dacă ne gândim la instituțiile mari pe care le păstorește Primăria, nu a existat un audit al întregii structuri, nu s-au respectat prerogativele pe care fiecare viceprimar le avea. În momentul acesta e o liniște nefirească. Primarul și-a luat o parte din atribuțiile pe care le avea viceprimarul nostru. Sper că lucrurile se vor așeza”, spune Negoi.

Negoi: Sunt zvonuri că se vrea o alianță PSD-PNL, astfel încât să-l înlocuiască pe vicepreședintele USR

”Dacă la nivel național s-a hotărât că se va face o alianță cu PSD, nu cred că în toate locurile din țară toți se vor alinia și vor schimba macazul, făcând alianță cu PSD. Discuții și zvonuri sunt. Inclusiv la Consiliul Județean am înțeles că sunt zvonuri că se vrea o alianță PSD-PNL, astfel încât să-j înlocuiască pe vicepreședintele USR. Sunt zvonuri și atât. La Primărie au fost probleme de tot felul, dar la Consiliul Județean nu au fost atât de grave încât să explodeze mămăliga și să fie aruncată pe pereți. Eu merg în continuare pe bunul simț politic și pe ceea ce s-a tot aruncat în spațiul public în campanie și nu numai. Vreau să rămânem pe premise de bun simț politic la nivel local și județean”, a mai precizat Negoi.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920