REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sentinţe în baza legii dar IMPOSIBIL de pus în aplicare? Exemplul unui individ care a ÎNJUNGHIAT o hoaţă!

Sentinţe în baza legii dar IMPOSIBIL de pus în aplicare? Exemplul unui individ care a ÎNJUNGHIAT o hoaţă!

Replica API 9 decembrie 2016 | 00:00 301

La limita sărăciei, dar puși să plătească circa 38.000 lei

La limita sărăciei, dar puși să plătească circa 38.000 lei

Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs! Este vorba despre faptul că se toacă banii statutului cu avocaţi din oficiu, şi aici ne referim la, atenţie!, recidivişti, ce nu-şi permit altceva, ceea ce este lesne de înţeles. Să nu mai vorbim despre cheltuielile din anchetă. Însă, la condamnare sunt obligaţi să achite sume măricele către spital, pentru a acoperi îngrijirile medicale ale persoanei vătămate şi chiar către persoana vătămată sau cheltuieli de judecată. Dar, cum infractorul nu şi-a permis nici măcar avocat, de unde va plăti? Va fi executat silit. Şi dacă nu are bunuri? Cine rămâne cu gaura? Dar cine contribuie la bugetul statului? Şi unde mai punem că e o răfuială între doi infractori cu condamnări la activ…

Aspectele legate de minorii care provin din familii dezorganizate şi ajung infractori, la fel şi cele desprinse din sentinţele penale ce obligă la plată persoane fără venituri s-au tot dezbătut, însă ele sunt prezente. Şi, când există ambele în acelaşi dosar, deja putem vorbi despre situaţii de râsul-plânsul. Dar, cum alte soluţii nu există, cel puţin momentan, să-i dăm cu legea actuală înainte. Trecem peste partea cu cheltuielile din achetă, că.., asta e, cercetările necesită a fi făcute. Dar ajungem în instanţă, acolo unde intervin costurile unui avocat din oficiu.

Un caz concret este legat de o speţă care dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Un individ dubios s-a cuplat cu o minoră care se afla în grija DGASPC. Nici ea prea „curată”, având în vedere că este o mai veche „cunoştinţă” a oamenilor legii în materie de furturi. Ebru Ipek Iaşar, în vârstă de 16 ani, este cea în cauză, care a devenit numaidecât iubita lui George Cornei, cunoscut şi el cu antecedente penale. Este vorba despre faptul că a omorât un vecin în bătaie şi a fost condamnat la 4 ani şi 9 luni de închisoare. A fost eliberat condiţionat, cu 378 de zile înainte de termen, însă individul a trecut la viol.

A fost iar condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare, care au fost contopiţi cu pedeapsa rămasă neexecutată din prima condamnare, sentinţa finală fiind de 4 ani de închisoare. Decizia a fost definitivă la data de 29 martie 2011. Crima a avut loc în 2006, când George Cornei a consumat băuturi alcoolice la un birt din Ghindăreşti şi, după ce s-a ameţit bine, a plecat către casă. Pe drum s-a întâlnit cu un vecin, Nicolae Hariton, de 88 ani, pe care l-a oprit pentru a-i spune ceva. Văzându-l că se află în stare avansată de ebrietate, vârstnicul nu l-a băgat în seamă şi a dat să plece. Atunci, Cornei s-a enervat şi l-a bătut până ce l-a lăsat lat. La scurt timp, octogenarul a murit la spital. Criminalul a fost condamnat în martie 2007, dar eliberarea a venit mult prea devreme.

Proaspăt ieşit din puşcărie, în noiembrie 2010, individul a invitat la plimbare o fată de 29 de ani, cu care avea o relaţie de prietenie de peste 15 ani, de unde şi încrederea fetei de a merge în compania lui. Numai că, în apropierea cimitirului din Ghindăreşti, bărbatul a tăbărât pe ea şi a violat-o, femeia ajungând la spital, unde a stat internată mai multe săptămâni. Şi, anul acesta, văzându-se liber precum pasărea cerului şi „combinat” cu minora Ipek, a trecut imediat la violenţă. Pe 27.03.2016, inculpatul a lovit-o cu pumnii şi picioarele şi a înjunghiat-o cu un cuţit în umăr, cauzându-i leziuni ce au necesitat 11 - 12 zile de îngrijiri medicale. Pe 30 martie a fost propus spre arestare şi de atunci e după gratii.

Scandal între doi concubini infractori. Noi plătim, ei îşi văd de „treburi”!

Şi, aşa cum era menţionat mai sus, nici puştoaica nu e vreo uşă de biserică. Poliţiştii de investigaţii criminale au identificat-o la finele lunii martie anul trecut, bănuită de comiterea unui furt din locuinţă. Mai exact, la data de 03.11.2015, prin escaladarea gardului împrejmuitor şi forţarea ferestrei unei case la sol, de pe strada Justiţiei, ar fi pătruns în interior de unde ar fi sustras bunuri (bijuterii) în valoare totală de 20.000 lei.

Cercetările au fost continuate de către poliţişti în vederea recuperării prejudiciului şi documentării întregii activităţi infracţionale a minorei. A fost trimisă în judecată, iar pe 15.07.2016 magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis să-i aplice măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În plus, ea a fost obligată la plata sumei de 30.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material, plus 2.800 de lei cheltuieli judiciare.

Dar ajungem şi la procesul actual, în care George Cornei a fost condamnat pe 7.11.2016 la doi ani de închisoare de către Judecătorie, instanţă ce a cheltuit cu vreo 500 de lei cu avocatul din oficiu şi l-a obligat la plata sumei de 1.800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat, 2.000 lei către partea civilă Iaşar Ebru Ipek, cu titlu de daune morale, şi 898,04 lei către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu titlu de daune materiale. Dar se vor plăti vreodată aceste sume? Că doar e vorba doar de vreo 37.994 de lei. Fără a mai pune la socoteală cheltuielile anterioare ale lui George Cornei. Cum alte soluţii nu sunt şi mai vine şi Crăciunul...

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614