REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Senzația de rece în piept: din ce cauze poate apărea?

Senzația de rece în piept: din ce cauze poate apărea?

Replica API 4 martie 2021 | 00:00 1302

O senzație neplăcută de răceală în piept poate avea mai multe cauze, unele inofensive, altele mai grave. Ce poate indica senzația de rece în piept?

Deși persoanele care se confruntă cu senzația de rece în piept se tem că au o boală gravă, situația nu este mereu aceasta. Răceala și amorțeala în piept pot avea legătură, într-adevăr, și cu o boală coronariană, dar și cu un atac de panică. Mai ales în această perioadă de pandemie, plină de interdicții, de probleme economice și sociale, de stres profesional și personal, multe persoane se pot confrunta cu atacuri de panică, tulburare afectivă sezonieră, anxietate și depresie, scrie doc.ro

Un atac de panică poate da senzația de rece în piept

Unul dintre semnele fizice ale unui atac de panică poate fi o senzație de rece și de furnicături la nivelul pieptului. Aceste episoade bruște de frică se pot confunda cu un atac de cord și pot fi foarte înspăimântătoare, dar e bine de știut că nu pun viața în pericol. Această senzație din piept este de obicei însoțită de alte simptome, cum ar fi ritmul cardiac rapid, dificultăți de respirație și senzație de strânsoare la nivelul gâtului.

Atacurile de panică pot apărea în mod neașteptat în timpul unei stări calme sau anxioase. Deși atacurile de panică sunt o caracteristică definitorie a tulburării de panică, nu este neobișnuit ca indivizii să experimenteze aceste atacuri în contextul altor tulburări psihologice. De exemplu, o persoană cu tulburare de anxietate socială ar putea avea un atac de panică înainte de a susține o prezentare la muncă sau un discurs, iar o persoană cu tulburare obsesiv-compulsivă ar putea avea un atac de panică atunci când este împiedicată să-și efectueze anumite ritualuri cu care s-a obișnuit.

Dacă te-ai confruntat deja cu atacuri de panică, e bine să ceri sfatul medicului de familie. E posibil să fie vorba de stres puternic sau de depresie, caz în care poate fi nevoie de schimbări în stilul de viață sau de ajutorul unui psihoterapeut.

Și anxietatea poate cauza neplăceri la nivelul pieptului

Disconfortul la nivelul pieptului poate fi un semn de anxietate. Simptomele de anxietate sunt rareori aceleași de la o persoană la alta, iar în unele zile, aceeași persoană poate avea simptome diferite. Disconfortul toracic poate lua mai multe forme, de la durere ascuțită, la tensiune toracică, senzație de rece, de înțepătură sau de arsură.

Alte simptome pe care le poate prezenta o persoană anxioasă sunt: ritm cardiac rapid, tensiune musculară, dureri de stomac și de cap, insomnie, neliniște, nervozitate, furie, dificultăți de concentrare. Dacă aceste simptome devin persistente, interferând cu viața de zi cu zi, e indicat să ceri sfatul medicului.

Dacă știi că te confrunți cu anxietatea, poți să încerci și câteva remedii naturale, cum ar fi exerciții fizice (ajută la gestionarea stresului și a grijilor), exerciții de respirație, meditație și unele suplimente naturale pe bază de plante (roiniță, valeriană, passiflora etc.).

Modificările stilului de viață, cum ar fi somnul suficient și evitarea alcoolului, pot, de asemenea, să ajute. În plus, unele cercetări sugerează că și alimentația potrivită poate avea un impact benefic asupra creierului unei persoane are suferă de anxietate. Printre alimentele care pot fi utile în combaterea anxietății se numără somonul, iaurtul, ciocolata neagră, ceaiul verde, ceaiul de muşeţel și curcuma.

Alte cauze ale senzației de rece în piept

Senzația de rece în piept poate apărea și din alte motive, cum ar fi frigul, o răceală obișnuită sau angina pectorală.

Temperaturi scăzute

Când temperaturile sunt extrem de mici și ieșim în aerul rece, în momentul în care inspirăm avem o senzație neplăcută și deranjantă de răcire intensă a căilor respiratorii. Soluția este ca, în caz de temperaturi foarte scăzute, să se poarte un fular peste gură și peste nas, pentru ca aerul inspirat să se încălzească puțin până ajunge în căile respiratorii.

O răceală obișnuită

Când răcim, ne confruntăm cu congestie și cu secreții nazale care se pot prelungi pe mai multe zile. Căile respiratorii inflamate și solicitate devin mai sensibile, astfel încât chiar și aerul din cameră ne poate da o senzație de rece la nivelul foselor nazale sau chiar mai departe, spre piept. Pentru a scăpa mai repede de nasul înfundat și de secreții, se poate folosi ziua un spray nazal cu apă de mare. De asemenea, se pot face inhalații de 5-10 minute seara, înainte de culcare: se stă cu capul aplecat peste un vas cu apă fierbinte în care se pun câteva picături de ulei de eucalipt, pin sau mentă și cu un prosop care să acopere capul și vasul.

Parestezie

Parestezia este o senzație de furnicături care afectează frecvent mâinile, brațele, picioarele, iar uneori și pieptul. Această senzație poate fi temporară, în urma unei presiuni puse pe piept, dar poate fi și un semn de afectare a nervilor sau tulburări ale sistemului nervos central (inclusiv scleroză multiplă).

Angină pectorală

Neplăceri la nivelul pieptului pot apărea și în caz de angină pectorală, un simptom obișnuit al bolii coronariene. Senzația de răceală sau de arsură asociată cu angina se poate extinde și spre spate, maxilar, gât sau brațe, mai ales în cazul vârstnicilor.

Când să ceri sfatul medicului?

Dacă senzația de rece în piept apare de mai multe ori, fără să fi ieșit în frig și fără să ai o răceală, e indicat să ceri sfatul medicului. E bine să fii atent și la alte simptome, deoarece senzațiile neplăcute la nivelul pieptului pot fi asociate și cu probleme de sănătate care pun viața în pericol, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Semnele unui atac de cord includ:

disconfort în piept, adesea o senzație de presiune, strângere sau arsură

dificultăți de respirație

disconfort la nivelul brațului sau al umărului

disconfort la nivelul gâtului, spatelui, maxilarului sau stomacului

greață sau vărsături

amețeală.

Semnele unui accident vascular cerebral includ:

amorțeală bruscă, în special pe o parte a corpului, față, braț sau picior

probleme de a vedea cu unul sau cu ambii ochi

confuzie apărută subit, inclusiv probleme de înțelegere sau de vorbire

pierderea bruscă a echilibrului sau a coordonării, inclusiv probleme de mers

amețeală instalată subit

cefalee bruscă, intensă, fără o cauză identificabilă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920