REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
19.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Serviciile secrete romanesti ar fi stricat relatiile dintre rusii de la ALRO

Serviciile secrete romanesti ar fi stricat relatiile dintre rusii de la ALRO

Replica API 30 octombrie 2010 | 00:00 434

Potrivit presei din Rusia,

Potrivit presei din Rusia,

Săptămâna care s-a încheiat a fost presărată, pe plan intern, de stenograme. Discuţii private, discuţii penale, toate de-a valma, totul culminând cu ALRO. Transcrieri ale conversaţiilor telefonice dintre reprezentanţii ruşi ai companiei ALRO şi personaje sus-puse din România au fost "servite" în presă ca ripostă la stenogramele care îl vizau pe Sorin Ovidiu Vîntu şi nu numai. Cât e adevăr, cât e "broderie" într-un război mare, care ţinteşte Palatul Cotroceni, nu putem comenta, dar este surprinzător că presa din rusia nu menţionează, încă, nici un cuvânt despre acest subiect. Un singur articol din vara acestui an făcea referire, în presa rusă, despre serviciile secrete din România, care ar fi contribuit la ruptura a doi magnaţi ai energiei electrice: Vitaly Machitsky şi Alexander Krasner. În rest, presa rusă a ultimilor ani oferă mai mult date de Curriculum Vitae despre Vitaly Machitsky, şi doar câteva pasaje scurte despre serviciile secrete care ar tulbura apele în cazul afacerilor din România ale magnatului.

Reamintim că presa centrală a prezentat recent stenograme din dosarul "ALRO Slatina" privind achiziţia de energie ieftină. Cauza a fost însă închisă în luna ianuarie 2010 de procurorii DIICOT. În acest dosar au fost interceptaţi mai mulţi oameni politici, afacerişti, dar şi jurnalişti. Printre persoanele interceptate se număra Elena Udrea, Dorin Cocoş, Verestoy Attila, Theodor Stolojan, Bogdan Chirieac, Dan Voiculescu, Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy. În luna noiembrie a anului trecut, fostul procuror DIICOT, Ciprian Nastasiu, a declarat că au existat mandate de monitorizare pentru Dan Voiculescu, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Elena Udrea şi Dorin Cocoş, aceştia fiind suspecţi de săvârşirea anumitor infracţiuni în dosarul ALRO Slatina, privind contracte de vânzare-cumpărare pentru energie ieftină, după cum s-a comentat în presa centrală. Dar, dacă la Bucureşti subiectul ALRO este din nou "fierbinte", disecat şi comentat, surprinzător, din Rusia - nici o veste. Nici un comentariu, chiar dacă ALRO are acţionari ruşi. Din presa rusă aflăm însă cine este Vitaly Mashitsky. Iată în continuare, CV-ul acestuia, aşa cum este reflectat el în presa din Rusia.

Cine este Vitaly Machitsky

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Rosinvestneft, Vitaly Machitsky, s-a născut în 1954. A absolvit Facultatea de Economie a Institutului din Irkutsk, în 1975. În perioada anilor 1980-1989 a ocupat funcţia de director al uneia dintre cele mai mari divizii auto din Irkutsk

(controlul de integrare a producţiei şi tehnologice). Între anii 1989-1990 devine director adjunct al companiei ruso-filandeze Primfecs. Din anul 1991, este numit director general al companiei ruso-britanice "Sibmiks International", care se ocupa de prelucrarea lemnului. "Sibmiks International" devine, curând, un holding, care a "înghiţit" un număr mare de întreprinderi de prelucrare a lemnului din regiunea Irkutsk. În 1992, Machitsky devine preşedinte al SA "Rosinvestnefti" şi fondator al mai multor companii: Rosinvestnefteprodukt, SA Rinvestservis, Baikal-Inturist. În 1997, Machitsky ajunge partener coordonator şi membru al Comisiei Guvernamentale privind Afacerile Externe ale Comunităţii Statelor Independente, iar în luna iunie a fost ales preşedinte al consiliului companiei Petrochemical. În perioada anilor 1991-1997, Machitsky a pus în aplicare, în Moscova, programul de investiţii "Oraşul nou", în cadrul căruia a construit 12 blocuri extra-lux, cu suprafaţa totală de 60.000 de metri pătraţi. Programul a fost apreciat de către fostul primar al Moscovei, Iurie Lujkov, care a menţionat că "Programul "Oraşul nou" este unul fără precedent la scară de investiţii, nivelul şi calitatea produselor". În vara anului 2010, Consiliul de Administraţie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) urma să aprobe suma de 180 de milioane de dolari necesare omului de afaceri Vitaly Mashitsky pentru investiţii în compania românească ALRO. Unul dintre cei mai mare producărori de aluminiu din România, ALRO, a fost achiziţionat de Vitali Machitsky în anul 2002.

Cum evoluează ALRO

Dar în 2007, relatează presa rusă, ALRO a fost puternic afectat de criza financiară, veniturile scăzând cu 23%. Aceasta este, probabil, prima dată când magnatul Vitaly Machitsky se confruntă cu dificultăţi financiare. De precizat, după cum notează presa rusă, că în lupta pentru aluminiul românesc, Machitsky l-a întrecut pe omul de afaceri rus Oleg Deripaska. În 2002, la licitaţie au fost scoase cele mai mari companii de aluminiu din România: ALRO Slatina, Alprom Slatina şi Alum Tulcea. De acestea era interesat şi Oleg Deripaska, dar câştigător a ieşit Machitsky. Toate cele trei uzine au fost preluate de grupul Marco, înfiinţat de Machitsky şi Alexander Krasner. Câţiva ani mai târziu, Machitsky şi Krasner s-au despărţit, iar grupul Marco i-a revenit lui Machitsky. "Nu este exclus ca unul dintre motivele pentru care s-au certat Mashitsky şi Krasner a fost atenţia sporită a serviciilor secrete româneşti asupra activităţii grupului Marco. Autorităţile române au devenit îngrijorate de faptul că magnaţii ruşi nu doar au cumpărat cele mai mari întreprinderi metalurgice din ţară, dar şi că deţin controlul asupra livrărilor de gaze din Rusia. Vitaly Macchitskiy a urmărit să obţină contracte avantajoase pe termen lung pentru energia electrică, folosind statutul ALRO de consumator principal, pentru a vinde ulterior energia electrică pe o piaţă liberalizată, cu un profit enorm. Rezultatul acestei scheme era dependenţa şi mai mare a unităţilor economice româneşti de o organizaţie externă", scrie presa din Rusia. (sursa: http://www.marker.ru)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367