REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Serviciul de distribuire a taloanelor de pensie, inclus în sfera serviciului poştal universal pentru nu mai fi purtător de TVA

Serviciul de distribuire a taloanelor de pensie, inclus în sfera serviciului poştal universal pentru nu mai fi purtător de TVA

Replica API 24 ianuarie 2018 | 00:00 640

Menţinerea TVA în tariful de 2,15 lei pentru fiecare talon de pensie distribuit la domiciliu de către Poşta Română va conduce la acumularea de pierderi pentru operatorul poştal naţional, întrucât acesta nu va mai putea susţine din punct de vedere financiar furnizarea serviciului, se arată în Nota de fundamentare a unui Proiect de Ordonanţă, publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), scrie Agerpres.

Conform documentului, la nivelul exerciţiului financiar 2017, pierderile acumulate de Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) se ridicau la valoarea de 8,424 milioane de lei şi reprezentau TVA de plată către bugetul de stat.

"În momentul stabilirii tarifului de 2,15 lei/talon distribuit au fost avute în vedere costurile de furnizare a serviciului poştal, ca serviciu inclus în sfera serviciului universal. Tarifele pentru serviciile incluse în sfera serviciului universal nu sunt purtătoare de TVA. Începând cu 1 ianuarie 2017, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor legislative privind serviciile poştale având ca obiect trimiterile în număr mare, distribuirea taloanelor de plată a pensiilor devine serviciu poştal purtător de TVA, fără ca în bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale să fie prevăzute sumele reprezentând taxa pe valoarea adaugată aferentă serviciului de distribuire a taloanelor. Includerea TVA în tariful de 2,15 lei/talon conduce la acumularea de pierderi de către Compania Naţională 'Poşta Română' SA (CNPR) care se ridică la nivelul exerciţiului financiar 2017 la suma de 8.424 mii lei, reprezentând TVA de plată către bugetul de stat. Menţinerea actualului cadru de reglementare va deteriora semnificativ şi nejustificat rezultatele financiare ale CNPR şi va conduce la sistarea serviciului de distribuire a acestor taloane", se notează documentul citat.

În acest context, în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menţionează faptul că serviciul de distribuţie a taloanelor de pensie la domiciliu trebuie inclus în sfera serviciului universal, pentru ca tariful de 2,15 lei/talon distribuit să nu mai fie purtător de TVA.

"Extinderea sferei serviciului universal cu acest serviciu de ordin social permite clarificarea regimul fiscal al sumelor încasate cu titlu de tarif pentru furnizarea acestui serviciu în sensul că tariful stabilit este nepurtător de TVA, respectând regimul juridic al tarifelor aferente serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal", se arată în actul normativ.

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, distribuirea la domiciliul beneficiarilor de drepturi de protecţie socială care au optat pentru plata drepturilor în cont curent sau în cont de card a taloanelor de plată care atestă plata respectivelor drepturi de protecţie socială, a devenit un serviciu poştal având ca obiect trimiteri în număr mare, cu consecinţa că tariful stabilit prin legile bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat este purtător de TVA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614