REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sesizări la Poliţie, de la constănţenii scandalizaţi că proprietarii de câini periculoşi îi plimbă fără botniţă

Sesizări la Poliţie, de la constănţenii scandalizaţi că proprietarii de câini periculoşi îi plimbă fără botniţă

Replica API 19 iunie 2014 | 00:00 273

Amenzile sunt usturătoare şi se poate face şi închisoare

Amenzile sunt usturătoare şi se poate face şi închisoare

Constănţenii susţin că nu se simt în siguranţă atunci când se află în parcurile din municipiu întrucât câinii periculoşi sunt plimbaţi de către stăpâni fără botniţă sau chiar fără lesă, o tragedie putându-se întâmpla oricând. În urma sesizărilor, oamenii legii au luat măsuri, fiind demarată o acţiune în acest sens. Menţionăm că amenzile sunt usturătoare!

Miercuri, la orele prânzului, chiar la ieşire din parcul de la Gară, un tânăr îşi plimba câinele agale, fără botniţă, chiar dacă face parte din categoria câinilor periculoşi. Nu a schiţat nici cel mai mic gest atunci când a trecut pe lângă un copilaş, firesc fiind să strângă un pic lesa dat fiind faptul că animalul avea prea mare libertate de mişcare. Şi acesta nu este un caz singular. Oamenii care locuiesc în Tomis Nord, şi nu numai, susţin că în Parcul Tăbăcărie, aceşti câini sunt întâlniţi destul de des, motiv pentru care au sunat la Poliţie. "Am primit mai multe sesizări cum că în Parcul Tăbăcărie stăpânii îşi plimbă câinii periculoşi fără a le pune botniţă sau fără a fi ţinuţi în lesă, motiv pentru care am demarat mai multe acţiuni. Poliţiştii vor patrula prin parcuri pentru a sancţiona aceste fapte", au declarat, pentru "Replica", reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Menţionăm că proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din categoria de faţă trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Mai exact, accesul câinilor, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. În cazul în care nu sunt respectate aceste aspecte, legea este încălcată, iar sancţiunile se ridică până la 750 de lei. Totodată, dresajul şi antrenamentul câinilor sunt permise numai în centre speciale sau în alte locuri autorizate, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orăşeneşti. Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Importul sau comercializarea câinilor din respectivele rase constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani şi confiscarea acestora. Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. De asemenea, câinii trebuie să fie înregistraţi şi identificaţi prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată. Vorbim despre câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102