REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sezonul estival 2012 a bătut recordul la persoanele decedate prin înec

Sezonul estival 2012 a bătut recordul la persoanele decedate prin înec

Replica API 11 septembrie 2012 | 00:00 109

8.107 solicitări în patru luni, la Ambulanţă

8.107 solicitări în patru luni, la Ambulanţă

Patru luni de muncă înnebunitoare şi curse contra cronometru pentru salvarea vieţilor omeneşti. Aceasta a fost vara prin care au trecut ambulanţierii. La finele sezonului estival, potrivit bilanţului SAJ, solicitările au fost în număr de 8.107, printre care foarte multe cazuri grave. De asemenea, persoanele decedate prin înec au bătut recordul pe litoralul constănţean.

Aglomeraţia sezonului estival a început să se "stingă". Potrivit bilanţului Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, de la data de 1 mai şi până la 31 august, serviciile medicale au fost asigurate şi turiştilor, în acest sens fiind pregătit şi detaşat personal medical pentru a asigura funcţionarea a trei substaţii sezoniere, în Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, iar echipajele au fost de tip B2, cu ambulanţieri şi asistenţi medicali, precum şi echipaje formate din ambulanţieri şi medici, pentru consultaţii la domiciliu. "În afară de cele trei substaţii sezoniere, au mai asigurat asistenţă medicală, din substaţiile noastre permanente, precum Mangalia, pentru turiştii din Mangalia şi staţiunile învecinate. De asemenea, în Constanţa am răspuns pentru staţiunea Mamaia şi Năvodari. În Constanţa am avut desemnate echipaje de tip B2, pentru fiecare tură, şi am acordat asistenţă medicală pentru consultaţii de urgenţă la domiciliu, cu ambulanţieri şi medici", a declarat, pentru "Replica", dr. Ionuţ Cealera, directorul medical din cadrul SAJ Constanţa. În total, au fost detaşaţi, pentru întregul litoral, 32 de asistenţi medicali şi 16 ambulanţieri, 5 ambulanţe de tip B2, şi 2 ambulanţe pentru asistenţă medicală la domiciliu, cât şi medici. În ceea ce priveşte solicitările, din pricina turiştilor veniţi la mare în număr foarte mare, Ambulanţa s-a confruntat cu una dintre cele mai încărcate veri, în cele patru luni dând curs la 8.107 de solicitări, dintre care urgenţe de gradul 0 şi 1 au fost 2.903, iar de gradul 2 - 5104, în timp ce ambulanţele pentru consultaţii la domiciliu au răspuns la 127 de cazuri. În privinţa accidentelor rutiere, ambulanţierii au fost solicitaţi să intervină la 346 de astfel de cazuri, la care s-au adăugat accidente provocate de factori de mediu - 1.865 şi 133 de insolaţii. Accidentele de submersie au fost prezente pe litoralul nostru, în număr de 44, dintre care 29 de persoane au fost salvate şi 15 au decedat. De asemenea, s-au înregistrat şi stopuri cardio-respiratorii, incluzându-le şi pe cele provocate prin accidentele prin submersie, dar şi de natură traumatică şi medicală, 79 la număr, 34 de pacienţi fiind resuscitaţi şi 45 decedaţi. La nivelul politraumatismelor, s-au înregistrat 1.421 de cazuri, acestea incluzând şi accidentele rutiere, dar şi accidentele casnice. Însă, pe lângă cazurile grave, ambulanţierii au răspuns şi la afecţiuni precum colici, dispnee, afecţiuni cardiovasculare, toate acestea însumând 3.326 de solicitări. Cât despre bolile infecţioase, febre şi boli diareice acute, au constat în 1.024 de cazuri. "Sezonul curent a fost mai lung decât anul trecut, au fost mai multe solicitări. De menţionat este faptul că foarte multe solicitări au fost în staţiunea Eforie Nord, iar faţă de ceilalţi ani ne-am confruntat cu un număr mai mare de înecaţi, adică accidentele prin submersie. Numărul mare de solicitări s-a simţit ca urmare al numărului mai mare de turişti pe litoral", a declarat dr. Ionuţ Cealera.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367