REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Sezonul estival 2017, în bilanţ la Prefectură: mii de controale, trafic aglomerat, nici un accident de muncă?!

Sezonul estival 2017, în bilanţ la Prefectură: mii de controale, trafic aglomerat, nici un accident de muncă?!

Replica API 28 septembrie 2017 | 00:00 273

Prefectura Constanța a organizat, ieri, ședința Colegiului Prefectural, condusă de prefectul Ioan Albu, iar principalul subiect de pe ordinea de zi a fost bilanțul sezonului estival 2017. Rând pe rând, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare, ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Serviciului de Ambulanță, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Grupării Mobile de Jandarmi, ai Gărzii de Coastă și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au prezentat, în cifre, ce a însemnat pentru fiecare instituție în parte, vara care s-a încheiat.

Dincolo de cifre – căci fiecare instituție a efectuat, în cele trei luni de vară, mii de controale, fiind constatate sute de nereguli, aplicate amenzi de sute de mii de lei și confiscate tone de produse alimentare și nealimentare, concluziile ce pot fi trase, după activitatea desfășurată de autoritățile cu rol de control din județul Constanța, după vara lui 2017 sunt: agenții economici au, în continuare, o mare problemă cu păstrarea produselor în condiții propice (de exemplu, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare au confiscat peste 3000 de kilograme de produse improprii consumului uman) și cu igiena, atât a spațiilor de cazare și a unităților alimentare, cât și a angajaților.

Prezent la Colegiul Prefectural, Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, a punctat: „Avizarea documentelor care stau la baza activității comerciale a fost obținută, de mulți dintre agenții economici, în urmă cu mult timp, dar între timp aceștia nu mai respectă prevederile legale”. Cu alte cuvinte, este necesară o re-verificare a avizelor și înnoirea lor, astfel încât să fie puse la punct unitățile, prin avizare, înainte de începerea sezonului estival.

Probleme ridică și infrastructura rutieră, după cum au reclamat inclusiv agenții economici. Dat fiind traficul aglomerat, care se „strangulează” pe șoseaua spre sudul litoralului, mulți turiști aleg să rămână în Constanța și Mamaia.

De remarcat, însă, că în vara lui 2017, nu a fost înregistrată nici un caz de toxiinfecție alimentară la unitățile de alimentație de pe litoral (spun autorităţile!) și nici un accident de muncă, cel puţin aşa susţine conducerea ITM!

De asemenea, a crescut numărul agenților economici care au angajat personal cu forme legale. Potrivit lui Eugen Bola, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, în cele trei luni de vară au fost înregistrate aproximativ 10.000 de contracte de muncă. E drept, au fost însă și cazuri în care agenții economici nu au înțeles că trebuie să respecte legea și s-au ales cu plângeri penale pentru că au angajat mai mult de cinci angajați, fără forme legale (două cazuri).

Scăderi au fost înregistrate și în ceea ce privește infracțiunile (cu aproximativ 18%, după cum a punctat comisarul șef Constantin Dancu, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța), în condițiile în care numărul turiștilor care au ales litoralul românesc a fost mai mare decât în anii trecuți.

Sezonul s-a încheiat, Administrația Bazinală Dobrogea Litoral va prelua, la începutul lunii octombrie, sectoarele de plajă de la concesionari, pentru a le pregăti pentru sezonul de iarnă. Pentru curățarea plajelor și pentru colectarea deșeurilor, reprezentanții administrației au achiziționat două utilaje moderne, ce vor intra la „lucru” cât de curând.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar TARANUL de Miu ce cauta acolo ? se atarna la mancare si bautura poate este loc de un spritz.
2
0
alt machedon cu pile mari ati angajat dl director la itm constanta! noi restu, muritorii de rand nu avem voie sa ne angajam daca nu suntem machedoni sau fratele, nevasta, sotia unuia cu pile la itm?
3
0
Dar salvamarul lovit de ski jet in mamaia nu este in categoria accidentelor de munca sau s-a musamalizat?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218