REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sf Gheorghe nu se sărbătoreşte pe 23 aprilie. Ce spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului

Sf Gheorghe nu se sărbătoreşte pe 23 aprilie. Ce spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului

Replica API 24 aprilie 2019 | 00:41 484

Anul acesta, BOR a schimbat data la care se sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Slujba prăznuirii Sf Gheorghe a fost mutată în a doua zi de Paște, pe 29 aprilie, din rațiuni liturgice, deoarece sărbătoarea Sfântului Gheorghe a coincis cu săptămâna Sfintelor Patimiri, slujba acesteia fiind mutată imediat după Înviere. Săptămâna Mare, a Sfintelor Pătimiri, este cea mai densă perioadă duhovniceasca din an, o perioadă de post intens dedicată exclusiv pregătirii pentru Învierea Domnului.

Nu este vorba de o modificare definitivă a datei sărbătorii, ci doar de mutarea slujbei acesteia în contextul liturgic din acest an, spune reprezentanţii bisericii.

"Această rânduială a bisericii este veche, nu este invenţia Sfântului Sinod. Când sărbătoarea Sfântului Gheorghe pică în Săptămâna Patimilor, cum suntem acum, pentru că există această stare de căinţă şi pocăinţa în faţa răstingnirii Domnului, nu sărbătorim cu bucurie, şi atunci se cinsteşte a doua zi de Paşte. Nu se mută, rămâne pe 23 aprilie, dar se cinsteşte pe 29 aprilie, a doua zi de Paşte”, a explicat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. Nici tradiţionalul” La mulţi ani!” nu ar trebui spus pe 23 aprilie, deoarece “urarea are o încărcătură spirituală şi ar trebui să ne orientăm mai mult spre săptămâna patimilor”, după cum a completat Tănăsescu.

În calendarul ortodox aprilie 2019 figurează ziua de 23 aprilie ca Sfânta şi Marea Marţi, cu mențiunea „Slujba Sf. Mare Mucenic Gheorghe se va săvârși luni, a doua zi de Paști”

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
din moment ce legea hotilor nu se aplica la spagoveanu asa orice lege fie ea si milenara se poate schimba la vointa lui daniel si al pidosnicului
0
1
dintotdeauna pe 23 aprilie s-a sarbatorit sf Gheorghe .Voi din prea multa lene n-ati putut tine o slujba in cinstea sf Gheorghe ,de ce ? Cum schimbati voi sarbatorile fixe ? Noi ,poporul ortodocs suntem nedumeriti ! Acum veniti cu pastele ! Pentru cerseala aveti timp ? Oricum BOR ,sunteti neseriosi si credeti ca poporul e prostul vostru si-i jecmaniti cum vreti voi ! E corect ?
3
0
Se cunoaste cine este satana spurcata
1
2
o alta scorneala a popilor!...sa va intre bine in cap: nu puteti voi schimba, satanelor, ceea ce Dumnezeu a infaptuit!!
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614