REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sfârșitul școlii tradiționale? La Constanța se vorbește de certificarea educației în familie

Sfârșitul școlii tradiționale? La Constanța se vorbește de certificarea educației în familie

Replica API 12 iunie 2015 | 00:00 269

Conceptul de homeschooling (școală acasă – trad.) ajunge și pe meleagurile românești. În țara în care se vorbește de un sfert de secol de reformarea Educației românești mai avem o propunere: copilul educat de părinți. Joi, la colegiul „Constantin Brătescu”, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a organizat o dezbatere publică în acest sens, la care au participat părinți, cadre didactice și elevi.

„Este a treia dezbatere dintr-o serie pe care Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și Asociația Română de Dezbatere, Oratorie și Retorică le organizează între mai și octombrie 2015. Este vorba de cinci dezbateri, pe teme de interes pentru învățământul românesc. Ierarhia acestor teme a fost stabilită printr-un sondaj. Până acum am avut două dezbateri, la Cluj și la Bacău. (…) Două teme avem astăzi, una se referă la libertatea profesională a cadrului didactic, cât de liber este să stabilească obiective pentru educația pe care o oferă și aici vor apărea și drepturile elevilor. Cealaltă o reprezintă alternativele educaționale. Noi așteptăm ca discuția cea mai aprinsă să fie pe această educație la domiciliu. (…) În unele țări s-a eliberat dreptul părintelui de a opta ca să facă el acasă educația pentru copilul lui sau se asociază cu alți părinți, ca să facă împreună educația copiilor lor. Fie că așa consideră ei, fie că nu au școală în împrejurimi, fie din alt motiv. Ei (copiii – n.r.) se prezintă pentru evaluare și certificare la unități de învățământ acreditat. Există acest sistem de evaluare pentru ei, care poate fi făcut prin prezență sau la distanță, online. De exemplu, Australia are această tradiție de educație la distanță. (…) Este o temă de discuție. Una dintre întrebările noastre se referă la dacă părintele trebuie să aibă o calificare formală sau să fie și el certificat, așa cum sunt cadrele didactice”, a spus președintele ARACIP, Șerban Iosifescu, pentru Replica.

Homeschooling este o variantă educațională în care părintele își asumă și rolul de profesor, iar cei de la ARACIP consideră că în România alternativa educațională respectivă este controversată, în timp ce în alte țări occidentale este legală.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218