REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sfaturi de la ISU Dobrogea pe perioada caniculei

Sfaturi de la ISU Dobrogea pe perioada caniculei

Replica API 22 iulie 2015 | 00:26 184

Administraţia Naţională de Meteorologie informează că, în această perioadă, în judeţul Constanţa vremea va fi caniculară, indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi, frecvent, pragul critic de 80 al disconfortului termic, iar temperaturile vor atinge 35 – 36 grade celsius, local 37 – 38 grade. De aceea, temperaturile ridicate pot afecta persoanele care se expun timp îndelungat la soare şi pot favoriza producerea incendiilor de mirişti, a vegetaţiei uscate sau a fondului forestier.

În vederea evitării unor astfel de evenimente, care pot pune în pericol viaţa oamenilor, bunurile materiale şi mediul, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, recomandă respectarea următoarelor reguli şi măsuri de prevenire şi protecţie, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită: este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie; restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive; asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră; prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor. Este necesar ca persoanele vârstnice, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, cardiace și respiratorii, să evite deplasările în aer liber, între orele 11:00 – 18:00, dar și locurile aglomerate. În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbracăminte subțire, preferabil din țesături naturale și în culori deschise). Se recomandă creșterea consumului de apă și evitarea alimentației bogată în grăsimi, în special de grăsimi animale şi a consumului de cafea sau băuturi alcoolice. Echipajele SMURD ale I.S.U. Constanţa sunt pregătite să intervină pentru acordarea primului ajutor medical calificat, iar celelalte echipe de intervenţie vor acționa pentru limitarea efectelor produse de aceste schimbări ale vremii.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102