REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, într-o icoană veche de la Muzeul de Artă Populară Constanța

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, într-o icoană veche de la Muzeul de Artă Populară Constanța

Replica API 28 iunie 2018 | 00:34 411

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe care Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește în fiecare an pe 29 iunie, se bucurau de mare cinste în rândul țăranului român, dovadă în acest sens fiind icoanele pictate pe sticlă în care apar reprezentați.

O astfel de icoană se află în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară din Constanța. Realizată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la Gherla, unul dintre cele mai vechi și vestite centre de iconari din țară, este deosebită prin frumusețea coloritului, precum și prin modul simplu, dar îngrijit în care este pictată.

Sfântul Apostol Petru ține în mână cheiele Raiului, iar Sfântul Pavel, o sabie. Culorile predominante sunt roșul și verdele de China. Între cei doi sfinți, pe un fundal bleu, apare turla zveltă a unei biserici. Întreaga compoziție este încadrată de celebrul chenar de ruje roșii supradimensionate, specific centrului de iconari din Gherla.

În tradiția populară, despre Sânpetru se zice că este mâna dreapta a lui Dumnezeu. Despre el se mai spune că ține nu doar cheile Raiului, ci și pe cele ale încăperilor și curții dumnezeiești. El este cel care patronează ploaia și căldura. De aceea, dacă cineva îi nesocotește ziua, Sânpetru îi trimite peste semănături grindina, care este piatra pe care el o fierbe în cer, pentru a o mărunți.

În această zi se împart mere dulci sau acre, colaci și lumânări. Se spune că nicio femeie nu trebuie să mănânce mere până în această zi fără a-i supăra pe cei răposați. După această zi, doar femeile tinere pot mânca mere, iar cele în vârstă trebuie să mai aștepte până la Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie.

Cei care doresc să admire icoanele pictate pe sticlă din expoziția permanentă sunt așteptați la Muzeul de Artă Populară Constanța, zilnic, între orele 9,00 și 20,00. Prețul unui bilet este de 5 lei, iar elevii, studenții și pensionarii plătesc doar 2,5 lei.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Piei necuratule!
0
0
Despre vechimea ,,icoanei'', ce-ar fii de zis - ca este un argument ca sa si faca minuni ? Ca este o investitie care aduce bani cacalau ? Ce reprezinta poza ? Doi zombie's tristi , care vin din cazanul cu smoala , sau se afla dupa o betie , cand si-au macelarit parintii ? Incetati circul cu icoanele in institutiile statului , ca suntem satuli de icoanele care plang si canta si se caca prin manastiri , de miros asa , ca sa aduca arginti popalailor si calugarilor ...
1
4
foarte frumoasa ,adica sa-ti transmita un sentiment ,o o realitate am vazut-o in penitenciar ,cu MAICA DOMNULUI intr-0adevar ,daca l-ai fii vazut pe detinutul care a pictat-o ai fii zis ca nu-i capabil e un criminal si un bolnav ,dar vazand icoana m-m apropiat si am intrebat ,,cine a realizat-o ? deja purtam un dialog cu asa zisul pictor sau confectionar ,fiind intrerupta de un ofiter : nu ai voie sa stai in prejma lor...poti sa cumperi daca-ti plac... regret ca nu am cumparat-o
1
2
Superba icoana, frumos comentariu.Felicitari celei caruia i a venit ideea sa mai aflam si lucruri interesante
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614