REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sfinții Împărați Constantin și Elena, cinstiți la Constanța. PROCESIUNE RELIGIOASĂ și Festivalul Național de Artă Corală!

Sfinții Împărați Constantin și Elena, cinstiți la Constanța. PROCESIUNE RELIGIOASĂ și Festivalul Național de Artă Corală!

Replica API 18 mai 2019 | 00:16 912

Cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, duminică, 19 mai, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din parohia Florica (Argeș), slujbă urmată de Taina Sfântului Botez pentru prunca Ana, al șaptelea copil al pr. Alexandru Panciuc (originar din Bucovina de nord) și al preotesei Olga (originară din Basarabia). Părintele Alexandru Panciuc este doctor în Teologie al Universității "Ovidius" și inspector în Departamentul Social al arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Tot duminică, de la ora 16.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Medgidia. Aici va fi adus spre cinstire veșmântul Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, începând de duminică, ora 8.30, până marți, 21 mai, ora 15.00.

Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Cu acest prilej, în seara zilei de duminică, 19 mai, de la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanța se va desfășura Festivalul Național de Artă Corală. Acesta va cuprinde două secțiuni: muzică religioasă și folclor.

Concertele vor fi susținute de către corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul bizantin "Sfântul Ierarh Vasile cel Mare" al parohiei "Sf. Vasile" din Constanța, Corala "Sf. Ap. Andrei" a protopopiatului Fetești precum și de Corala "Sfinții Îngeri" a parohiei "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Constanța.

Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Casa de Cultură. Intrarea va fi liberă.

Luni, 20 mai, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va conduce procesiunea cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, pe traseul: Str. Arhiepiscopiei, Bdul. Regina Elisabeta - Str. Termele Romane - Str. Traian - Str. Mircea cel Bătrân – Bdul. Mamaia – Str. Mihai Viteazu – Str. Călugăreni – Str. Ștefan Mihăileanu – biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” (str. Mihăileanu, nr. 104).

Marți, 21 mai 2019, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, așezământ de cult care își cinstește ocrotitorii spirituali.

Sfinții Împărați întocmai cu apostolii Constantin și mama sa Elena sunt primii împărați creștini și protectori ai creștinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337. Ei sunt socotiți întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcați prin mari fapte care au susținut activ creștinismul. Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creștinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313. Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, și unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credință.

La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena, este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Totodată, ea a inițiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creștinismului, printre care biserica „Învierii” din Ierusalim, biserica „Nașterii Domnului” din Betleem și biserica „Tatăl nostru” de pe Muntele Măslinilor.

După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează și alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creștin de răsărit, devenit ulterior Bizanțul, și întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraș Istanbul.

Sf. Împărați Constantin și Elena sunt și ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanța. În secolul IV, vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Prima sărbătorire a Zilei Constanței a fost în anul 2002, când s-a decis instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanța în data de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena, prin HCL 116 / 28.03.2002.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bine cuvbanatre ? Cine ? Sapagobveanu ?
0
0
care va sa zica nuti a gasit lemnul pe care a fost crucificat isus cu 300 de ani inainte este incredibil,basca baba era data Dracului cand a crapat supusii au transmis ca a murit fiara
0
1
Nu ne-a mai ramas decat sa ne rugam la sfinti sa-l bage pe satana spagoveanu la parnaie. Ca judecatorii au luat spaga necuratului !!! Muie la toti !!!
5
1
Armonia... muzicii bizantine ? SUnteti glumeti,... cernitilor
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102