REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Shakira, la tribunal pentru plagiat. Cum a încercat să-l convingă pe judecător

Shakira, la tribunal pentru plagiat. Cum a încercat să-l convingă pe judecător

Replica API 1 aprilie 2019 | 00:00 371

Shakira şi Carlos Vives

Shakira şi Carlos Vives au avut prima înfăţişare în faţa judecătorilor în cadrul procesului în care sunt acuzaţi că au plagiat părţi din melodia „La Bicicleta”. Un artist cubanez susţine că cei doi au copiat bucăţi dintr-un cântec pe care de fapt el l-a lansat în 1997. Înfăţişarea a avut loc la Madrid, iar cântăreaţa a refuzat să stea de vorbă cu presa.

Melodia „La Bicicleta” pentru care Shakira şi Carlos Vives sunt acuzaţi de plagiat a primit două trofee la premiile Grammy Latino din 2016, pentru cel mai bun cântec și cea mai bună înregistrare a anului. Videoclipul piesei are peste 1 miliard de vizualizări pe YouTube şi mai mult de 300 de milioane de accesări pe Spotify.

Shakira şi Carlos Vives au negat acuzaţiile de plagiat venite din partea artistului cubanez Livan Rafael Castellano Valdes. Acesta susţine că „La Bicicleta” conţine versuri şi ritmuri similiare cu cele ale unei melodii de-ale sale, „Yo te quiero tanto” care a fost lansată în 1997.

Livan Rafael Castellanos a depus plângere împotriva columbienilor Shakira şi Carlos Vives în urmă cu doi ani.

Potrivit El Pais, cântăreaţa a răspuns întrebărilor avocatului acuzării calm şi cu zâmbetul pe buze.

„Nu sunt psiholog”, a repetat ea de câteva ori în încercarea de a se apăra de acuzaţiile de plagiat. „Sunt o cântăreaţă şi nu ştiu ce ar crede autorul celuilalt cântec ca să spună că «La Bicicleta» este plagiat, însă cele două compoziţii nu au nicio legătură. Stilul nu are nicio legătură. A mea este vallenato, iar a lui este salsa”.

Cântăreţul cubanez, cunoscut ca Livám, este convins că Shakira şi Carlos Vives au copiat fragmente din piesa lui. El a fost prezent miercuri la audiere, însă a fost discret.

„Cântecul meu nu are nicio legătură cu Cuba, ci cu Barranquilla (oraş din Columbia, n.r.)”, a mai spus Shakira.

Cântăreaţa, îmbrăcată sobru, a făcut eforturi să explice că ea a compus melodia împreună cu prietenul Vives, gândindu-se mereu la Columbia şi la ritmurile tradiţionale.

În sala de judecată a fost făcută o analiză amănunţită a piesei. În plus, Shakira a ţinut ritmul cu palmele pentru a demonstra diferenţa dintre salsa şi vallenato. A interpretat şi piesa în cauză, fără să pronunţe prea bine cuvintele, dar cu suficient aplomb cât să îl amuze pe judecător, scrie News.ro.

„Niciodată nu am fost condamnată pentru plagiat. În 30 de ani de carieră, de la 8 ani, când am început să cânt în casa mea din Columbia, niciodată nu am fost acuzată”, a adăugat Shakira.

Avocatul acuzării a amintit de cazul din 2014, de la New York, când un judecător a considerat că piesa ei „Loca” a fost plagiată după un cântec dominican al lui Ramón Arias Vázquez, însă artista a replicat că, după un an, un alt tribunal american a decis că Vázquez a minţit pe parcursul procesului.

Carlos Vives a fost citat pentru joi, însă a ţinut să o însoţească miercuri pe Shakira: „Eu am schimbat istoria muzicii ţării mele şi am crescut printre menestrelii de pe stradă. Munca mea a constat în modernizarea muzicii tradiţionale columbiene. Lumea îmi spune Regele stilului vallenato. Am reuşit cu dragoste şi dăruire pentru muzică. Iar muzica mea este unică, nu o face nimeni. Eu am inventat-o”.

Cubanezul Livám a argumentat în plângerea lui că i-a trimis lui Vives, prin Sony ATV, „o mostră” a cântecului pentru a-l cânta, însă columbianul a decis să reproducă „un fragment” din aceasta fără aprobarea lui.

El Pais mai scrie că Shakira şi Vives au ajuns în centrul Madridului cu o furgonetă, care a fost parcată pe pista pentru biciclete.

digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367