REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Și-au pregătit patronii de restaurante din Constanța noile meniuri, impuse de ANPC?!

Și-au pregătit patronii de restaurante din Constanța noile meniuri, impuse de ANPC?!

Virgil STOIAN 29 noiembrie 2022 | 00:00 2590

Conform Ordinului 201/2022 emis de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este obligatorie inserarea informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă. Astfel, din data de 20 decembrie, toate localurile trebuie să aibă în meniu informații precum valoarea energetică, cantitățile de grăsimi, zaharuri, sare etc. Reporterii Replica au vorbit cu patronii câtorva restaurante din Constanța pentru a afla dacă s-au aliniat deja la această obligație sau dacă o vor face în viitorul apropiat.

Ordinul ANPC a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 septembrie 2022, și se referă la ”furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă, noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparatele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.”


Prin această măsură se dorește venirea în sprijinul consumatorului dar și prevenirea cazurilor de obezitate, care sunt din ce în ce mai multe, clientul putând ști ce consumă și cât consumă, chiar din meniul restaurantului.

România, singurul stat European care a aplicat această propunere

Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo, a declarat că o să se alinieze la această măsură, dar a ținut să sublinieze că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a aplicat această propunere: ”Termenul limită este pe 20 decembrie, ne vom alinia, nu avem ce să facem. Problema e că trebuie să vorbim cu un nutriționist, să calculăm grăsimile, lipidele, glucidele. Pui preparatul, pui ingredientele, pui alergenii posibili, pui produsele congelate... a fost o discuție în Comisia Europeană, dar a fost doar în stadiul de propunere, de analiză. Singurul stat european care a aplicat această propunere este România. Nu i s-a impus, nu a fost nimeni obligat. Lasă Italia, Spania, Franța să implementeze, acolo unde au rulaj, unde PIB-ul este din turism. Noi, care nu știm cum să facem să ne vină constănțenii la masă în weekend... oricum nu o să fie citită chestia asta. Nu au fost citiți alergeni, produsele congelate. Omul când vine, se uită la preț. Dacă este același preț, e fericit și mulțumit. Să vedem cum o să fie în seara de Revelion. Tu îi oferi clientului meniuri în seara de Revelion? Îi spui cât are de plată, și ce i se oferă. Sau unde servim bufet Suedez, faci o masă frumoasă, ce? Îi oferi meniuri clientului? Asta este... ce să facem? Trecem și peste asta.”

Filicori

Nici Sterică Paris, patronul de la Filicori, nu este foarte încântat de această regulă însă o va respecta: ”Da, sunt în lucru meniurile. Trebuie să respectăm legea. Le facem, e o muncă în plus după părerea mea, nu vreau să mă pronunț, suntem „mai catolici decât Papa”. Ne pui să muncim, și ce-o să înțeleagă omul? E puțin exagerată măsura. Înțeleg că trebuie să ai curat, să nu ai alimente mucegăite, să nu îmbolnăvești lumea, dar în halul acesta? O să ne conformăm. Nu avem ce face. Trebuie să funcționăm. Măsurile sunt ori amenzi, ori închidere, nu ne expunem la așa ceva”.

În concluzie patronii de restaurante vor respecta legea și vor adăuga câteva pagini bune la meniu, pentru ca locuitorii din Constanța să știe câte grame de grăsime are vita de Argentina, sau în ce acvarii s-a scăldat crevetele din Marea Mediterană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnu de mai jos, nu mai compara te rog frumos, locatiile de top, precum MIO, ANTURAJ, LEUF, BETA etc, care au cifre impresionante si fac rulaj adevarat , cu amaratul ala de Paris…. Mare lucru…. Face si el 2 milioane cu 10-12 locatii horeca si inca 2 din blocuri pe an #saracie. Prea bagati in seama toti sarmanii…
0
0
Domnu de mai jos, nu mai compara te rog frumos, locatiile de top, precum MIO, ANTURAJ, LEUF, BETA etc, care au cifre impresionante si fac rulaj adevarat , cu amaratul ala de Paris…. Mare lucru…. Face si el 2 milioane cu 10-12 locatii horeca si inca 2 din blocuri pe an #saracie. Prea bagati in seama toti sarmanii…
1
0
Acest patron de la filicorii , impreuna cu fiul lui, sunt cei mai mari dusmani si sifoni ordinari ai orasului constanta. Cum vrea cineva sa deschida ceva si este in apropiere, face reclamatii la politia locala, opc, itm, primarie, si alte institutii ..numai sa le trimita controale pe cap..Asa a facut si de curand cu vecinii, in trecut cu MIO, cu Entourage, Beta,,,si acum sigur o sa urmeze STARBACKS, ca a deschis in diagonala cu el , si ai face concurenta, deja la el era gol si la starbacks era full, deci sigur urmeaza controalele. Nu va mai ajunge mai fomistilor, mancati cu 10 guri,de ce faceti numai rau?Salarii la angajati nu stiti sa da-ti pe masura , va bateti joc de ei cu te miri ce, si faceti pe patronii cinstiti si corecti., Sa va fie rusine ....sifoanelor ordinare
2
2
La preturi in restaurant ne apropiem cu Londra și Paris Diferența la noi calitate alimente
3
0
Horia Constantinescu, un latrau ! A dat cu horeca de pamant de cand e bugetar
5
1
bai, lumea nu mai are bani, o sa inchida astia pe capete
6
0
La noi toate hotelurile sunt de 4 si 5 stele. Despre ce vorbim...
2
0
Eu as clasifica restaurantele precum hotelurile, ca, 9din 10 folosesc produse ARO de la Metro, cele mai ieftine si jalnice produse, a regleaza ei din condimente... si dai cat nu face, controlul calitatii nu al alergenilor, seful ... sefilor, un agent madanez, stie doar sa latre
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920