Și-au pregătit patronii de restaurante din Constanța noile meniuri, impuse de ANPC?!
Și-au pregătit patronii de restaurante din Constanța noile meniuri, impuse de ANPC?!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestConform Ordinului 201/2022 emis de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este obligatorie inserarea informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă. Astfel, din data de 20 decembrie, toate localurile trebuie să aibă în meniu informații precum valoarea energetică, cantitățile de grăsimi, zaharuri, sare etc. Reporterii Replica au vorbit cu patronii câtorva restaurante din Constanța pentru a afla dacă s-au aliniat deja la această obligație sau dacă o vor face în viitorul apropiat.
Ordinul ANPC a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 septembrie 2022, și se referă la ”furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă, noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparatele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.”
Prin această măsură se dorește venirea în sprijinul consumatorului dar și prevenirea cazurilor de obezitate, care sunt din ce în ce mai multe, clientul putând ști ce consumă și cât consumă, chiar din meniul restaurantului.
România, singurul stat European care a aplicat această propunere
Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo, a declarat că o să se alinieze la această măsură, dar a ținut să sublinieze că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a aplicat această propunere: ”Termenul limită este pe 20 decembrie, ne vom alinia, nu avem ce să facem. Problema e că trebuie să vorbim cu un nutriționist, să calculăm grăsimile, lipidele, glucidele. Pui preparatul, pui ingredientele, pui alergenii posibili, pui produsele congelate... a fost o discuție în Comisia Europeană, dar a fost doar în stadiul de propunere, de analiză. Singurul stat european care a aplicat această propunere este România. Nu i s-a impus, nu a fost nimeni obligat. Lasă Italia, Spania, Franța să implementeze, acolo unde au rulaj, unde PIB-ul este din turism. Noi, care nu știm cum să facem să ne vină constănțenii la masă în weekend... oricum nu o să fie citită chestia asta. Nu au fost citiți alergeni, produsele congelate. Omul când vine, se uită la preț. Dacă este același preț, e fericit și mulțumit. Să vedem cum o să fie în seara de Revelion. Tu îi oferi clientului meniuri în seara de Revelion? Îi spui cât are de plată, și ce i se oferă. Sau unde servim bufet Suedez, faci o masă frumoasă, ce? Îi oferi meniuri clientului? Asta este... ce să facem? Trecem și peste asta.”
Nici Sterică Paris, patronul de la Filicori, nu este foarte încântat de această regulă însă o va respecta: ”Da, sunt în lucru meniurile. Trebuie să respectăm legea. Le facem, e o muncă în plus după părerea mea, nu vreau să mă pronunț, suntem „mai catolici decât Papa”. Ne pui să muncim, și ce-o să înțeleagă omul? E puțin exagerată măsura. Înțeleg că trebuie să ai curat, să nu ai alimente mucegăite, să nu îmbolnăvești lumea, dar în halul acesta? O să ne conformăm. Nu avem ce face. Trebuie să funcționăm. Măsurile sunt ori amenzi, ori închidere, nu ne expunem la așa ceva”.
În concluzie patronii de restaurante vor respecta legea și vor adăuga câteva pagini bune la meniu, pentru ca locuitorii din Constanța să știe câte grame de grăsime are vita de Argentina, sau în ce acvarii s-a scăldat crevetele din Marea Mediterană.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News