REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Și procurorii constănțeni au aderat la Rezoluția Magistraților Români pentru Apărarea Statutului de Drept

Și procurorii constănțeni au aderat la Rezoluția Magistraților Români pentru Apărarea Statutului de Drept

Replica API 31 mai 2018 | 01:34 365

Sursa foto: Digi 24

Magistratii din Romania și-au unit forțele pentru a-și apăra profesia și statul de drept, cerând Guvernului și parlamentarilor să oprească atacurile la adresa justiției. Astfel, în urmă cu o săptămână și câteva zile, a luat naștere ”Rezoluţia magistraţilor români pentru apărarea statului de drept”, document făcut public de către Forumul Judecătorilor din România şi iniţiat sâmbătă, 19 mai, în timpul protestului din faţa Palatului de Justiţie, la care au participat peste o sută de judecători şi procurori. La această ”mișcare de rezistență” au aderat, inițial, peste 900 de magistrați, iar numărul acestora a tot crescut în fiecare zi. Până marți, 29 mai, ora 18:00, numărul total al magistraților semnatari a ajuns la 1861.

Nici magistrații constănțeni nu au stat deoparte, cu privire la aceste demersuri. Potrivit unui comunicat, ”în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au aderat, în unanimitate, la Rezoluția Magistraților Români pentru Apărarea Statutului de Drept”.

Magistrații cer factorilor politici, printre altele, încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept și a judecătorilor și procurorilor din România, consultarea urgentă a Comisiei de la Veneția asupra modificării Codurilor penale și suspendarea imediată a dezbaterilor Comisiei parlamentare speciale până la data primirii avizului Comisiei.

Lista de revendicări:

”1. Solicităm insistent factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România. România este şi trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al corupţiei şi fărădelegii.

2. Solicităm Preşedintelui României, Preşedintelui Senatului şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor consultarea urgentă a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi unele aspecte conexe, fiind necesară suspendarea imediată a dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia.

3. Solicităm amânarea luării oricăror decizii, din partea tuturor autorităţilor competente, în privinţa ”legilor justiţiei”, până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia şi până la punerea de acord a textelor de lege cu solicitările Comisiei Europene şi ale GRECO. Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenţa unor anumite garanţii faţă de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independenţa şi imparţialitatea magistratului.

4. Solicităm consultarea reală a corpului magistraţilor cu privire la pachetele legislative care vizează activitatea lor, prin Adunările Generale din cadrul instanţelor şi parchetelor. Consiliul Superior al Magistraturii nu reprezintă magistratura dacă ignoră punctul de vedere al miilor de magistraţi români. Propunerile legislative ale Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovate netransparent şi nu pot reprezenta voinţa a 5-6 membri. Solicităm consultarea reală a societăţii civile, ale cărei reacţii trebuie să fie avute în vedere în cadrul dezbaterilor legislative.

5. Solicităm condiţii demne de muncă. Realizarea unui act de justiţie de calitate presupune alocarea timpului minim necesar studierii cauzelor, analizării problemelor de drept şi a legislaţiei în continuă modificare, iar nu pronunţarea unor soluţii ce pot fi afectate de inadecvarea condiţiilor de lucru, de lipsa de timp şi supraîncărcare.

6. Solicităm Ministrului Justiţiei să se abţină de la acţiunile care intimidează procurorii şi afectează statul de drept şi independenţa justiţiei.

7. Solicităm Ratificarea Protocolului nr.16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, al cărui text a fost adoptat de Comitetul Miniştrilor la data de 10 iulie 2013 şi care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg. Protocolul nr. 16 prevede posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ Curţii Europene a Drepturilor Omului, atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale.

8. Solicităm membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să condamne imediat şi cu fermitate atacurile la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România. Implementarea unor criterii interactive de evaluare anuală, de către corpul magistraţilor, a activităţii curente desfăşurate de membrii CSM, precum şi revizuirea procedurii de revocare a acestora sunt imediat necesare.

9. Solicităm puterii legislative şi Consiliului Superior al Magistraturii să adopte măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independenţa justiţiei”.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
am incredere ca eu ca om simplu, fara avocat am avut un prim succes in fata instantei,cu un proces verbal transformat in avertisment pe motiv ca politistii au apreciat disproportionat.bun,aceasta concluzie permite continuarea dosarului pen impotriva politistilor.2.pe fondul cauzei,instanta a retinut ceea ce eu am spus in intentarea actiunii,permitandu-mi ca la apel sa il desfintez pe parat.3.pe 4 iulie raman in pronuntare cu decizia in speta civila cu politistu,parat, judecat pe 252 cod civil.4.va zic data viitoare cu politistu de la locala,in raspundere delictuala
3
0
Sigur ca da. Altceva nu mai doriti? Au ajuns judecatorii si procurorii niste cetateni superprivilegiati, cu superdrepturi de care nu se mai bucura nimeni in Romania si cu niste megasalarii de parca sunt supergenii. Au pensii superspeciale caci ei au fost superoameni. Au distrus destine, au ruinat afaceri, au pus pe butuci o tara intreaga. Si acum au gura mare. Vreau sa raspunda profesional, financiar, penal si personal pentru orice eroare juridica pe care o fac.
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367