REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Siegfried Mureșan: „De 3 ori mai puțini turiști străini în România decât în Bulgaria”

Siegfried Mureșan: „De 3 ori mai puțini turiști străini în România decât în Bulgaria”

Replica API 9 mai 2017 | 01:54 474

România a avut de trei ori mai puțini turiști străini decât Bulgaria în primele trei luni ale anului 2017, iar aceasta este încă una din dovezile clare ale guvernării dezastruoase a PSD din ultimii 5 ani în sectorul turistic, consideră deputatul european Siegfried Mureșan (PMP / PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European.

„România a avut de 3 ori mai puțini turiști străini în primele trei luni ale anului (peste 414.000 de turiști străini în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2017, potrivit datelor Institutului Național de Statistică), decât Bulgaria în aceeași perioadă (peste 1,19 milioane de turiști străini, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică al Bulgariei și de ministrul bulgar al Turismului, Stela Baltova). De ce dovadă mai clară avem nevoie pentru guvernarea dezastruoase a PSD din ultimii 5 ani în sectorul turistic? De la instalarea în funcție a Guvernului Ponta în 2012 și până în prezent, domeniul turismului a fost condus exclusiv de membri numiți de PSD, chiar și în lunile în care executivul a fost coordonat de Guvernul Cioloș, Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a fost condusă de persoane numite de PSD. Astăzi vedem clar rezultatele după 5 ani de management PSD asupra turismului: chiar și în extrasezonul estival, o țară de două ori mai mică decât România și cu o diversitate a peisajului și un patrimoniu istoric și cultural mai puțin variat are de trei ori mai mulți turiști decât noi. În ceea ce privește litoralul Mării Negre, autoritățile par să se fi resemnat de demult cu faptul că Bulgaria ne dă lecții și atrage un număr de turiști la care România nici nu-și mai permite să viseze. Dar, chiar dacă vorbim numai spre turismul montan, România are o zonă montană de aproape trei ori mai mare decât cea a Bulgariei. Cum se explică faptul că, într-o perioadă în care turismul poate fi orientat preponderent spre destinațiile care oferă facilități pentru sporturile de iarnă, Bulgaria, cu aproape de trei ori mai puțini munți decât România, are de trei ori mai mulți turiști? Explicația nu poate fi decât una singură: managementul PSD și în turism arată incompetența acestui partid de a valorifica resursele pe care România le are”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Dincolo de incompetență în administrarea domeniului turismului, guvernarea PSD arată și că, pentru ei, turismul este doar o vacă bună de muls și un izvor spre banul public, așa cum arată Curtea de Conturi în Raportul de audit al performanței fondurilor alocate prin bugetul Autorității Naționale pentru Turism pentru dezvoltarea și promovarea turistică a României pentru perioada 2013 - 2015. Raportul Curții de Conturi a identificat nereguli grave în structurile Autorității Naționale pentru Turism în perioada Guvernului Ponta, bugete create artificial - după placul funcționarilor, nu după nevoile reale -, achiziții supraevaluate, inutile și nejustificate, deconturi fictive, chirii de mii de euro pe lună pentru birourile și locuințele angajaților în reprezentanțele externe, chirii care au ajuns să reprezinte aproape 70% din totalul cheltuielilor efectuate în perioada 2013 - 2015. Ce dovadă mai mare ne trebuie că turismul este pentru PSD o vacă de muls și nu un sector cu un potențial deosebit care poate fi valorificat spre beneficiul românilor?”, a mai declarat Siegfried Mureșan.

„Guvernul PSD al României trebuie să înceteze de îndată, în mod real, și nu doar declarativ, căpușarea fondurilor destinate dezvoltării turistice și să realizeze un plan integrat de investiții și promovare turistică în condițiile în care nu mai este în vigoare Planul de marketing strategic şi operațional pentru România 2011 - 2015. Turiștii străini care au vizitat în ultimii ani țara noastră au fost atrași exclusiv datorită eforturilor operatorilor privați din turism, statul român este inexistent în acești ultimi ani și în ceea ce privește investițiile, și în ceea ce privește promovarea României ca destinație turistică, iar operatorii privați nu pot duce singuri povara dezvoltării turistice, mai ales acolo unde România suferă cel mai mult, infrastructură de transport slab dezvoltată, infrastructură turistică încă precară și lipsa investițiilor în exploatarea destinațiilor turistice. De aceea, îi cer ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre, să pună capăt jafului PSD din fondurile destinate domeniului pe care îl gestionează, nu numai în birourile externe de promovare turistică, așa cum a promis că o va face, ci și în celelalte sectoare, și, apoi, în consultare cu industria turistică, să realizeze și să implementeze un nou plan strategic de promovare a României ca destinație turistică adaptat la realitatea de astăzi. România nu mai trebuie să îndure umilința de a primi an de an lecții de turism de la o țară de două ori mai mică și cu resurse turistice mult inferioare”, a mai spus eurodeputatul român.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da,pentru ca pe litoral gibonii proveniti din Albania au distrus statiunile ,au luat hotelurile cu japca si din ospatari semi-analfabeti au ajuns patroni.Tiganii si machidonii au pus pe butuci si Satul de Vacanta din mamaia.Va place cum arata?Nicaieri nu vezi asa dezastru.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367