REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

SIF Transilvania, în pragul puciului? Acţionarii anonimi cumpără în draci sute de mii de acţiuni

SIF Transilvania, în pragul puciului? Acţionarii anonimi cumpără în draci sute de mii de acţiuni

Replica API 12 octombrie 2012 | 00:00 129

EXCLUSIV: Război pentru o avere de sute de milioane de euro

EXCLUSIV: Război pentru o avere de sute de milioane de euro

Puciul, deocamdată blocat de instanţă, de la SIF Muntenia, unde vechea conducere a fost înlocuită în urma unor modificări dramatice a structurii acţionariatului, sub coordonarea discretului miliardar Gheorghe Iaciu, are efect de contagiune pe piaţă. Probabil cel mai mare şi mai bogat SIF din România, SIF Transilvania, pare a se îndrepta în aceeaşi direcţie, cel puţin din perspectiva tranzacţiilor bursiere din ultimele zile. Fără comunicate de presă, fără ştiri oficiale şi fără reacţii din partea unui CNVM care oricum pare din ce în ce mai futil, din moment ce a permis o mega escrocherie gen Cristian Sima, SIF Transilvania îşi modifică galopant acţionariatul. Numai în ultimele zile, mai exact între 8 şi11 octombrie, au avut loc 27 de tranzacţii pe BVB, prin care mici acţionari au cumpărat câteva sute de mii de acţiuni.

Spre comparaţie, în luna octombrie, septembrie şi august a fost linişte, în iulie au avut loc 2 tranzacţii, iar în luna mai, alte 5. În mod evident, ceva se întâmplă la SIF Transilvania, iar miza este una de câteva sute de milioane de euro. Stăpânul absolut al SIF Transilvania, de la înfiinţare până în zilele noastre, este controversatul Mihai Fercală. În ultimii ani, supremaţia acestuia a fost contestată de foarte mulţi investitori, cel mai acid adversar fiind fostul arbitru constănţean Constantin Frăţilă. Războiul dur dus de acesta cu Fercală, în privinţa COMCM şi SCUT Constanţa, pare a accede deja la un nivel superior. Frăţilă este, oricum, cel mai mare investitor privat la SIF Transilvania, cu peste 1%, dar piaţa spune că fostul arbitru controlează deja mult peste 5%. Ca un remember, Iaciu a preluat puterea în SIF Muntenia pornind de la aceeaşi cotă de 5%, care i-a dat puterea de a detrona fosta conducere, unul din interpuşii plasaţi la şefia SIF Muntenia fiind milionarul constănţean Daniel Pandele. Revenind la SIF Transilvania, piaţa nu a "răsuflat" încă scenariul unui puci asemănător, deşi presa de specialitate spunea, încă din iulie, când a avut loc răsturnarea şefiei SIF Muntenia, că avem de-a face cu un precedent care poate fi urmat şi de celelalte societăţi de investiţii. Numai ieri, 11 august, au avut loc nu mai puţin de 15 tranzacţii, prin care mici acţionari au cumpărat aproape 200.000 de acţiuni. Cu două zile în urmă, alţi mici acţionari au cumpărat alte peste 20.000 de acţiuni. Per total, raportate la cele 1.092.143.332 de acţiuni ale SIF Transilvania, cele câteva sute de mii de acţiuni cumpărate în ultimele zile nu înseamnă nimic. Dar, ţinând cont de faptul că astfel de tranzacţii nu au mai avut loc niciodată în ultimii ani, coroborat cu precedentul SIF Muntenia şi războiul dintre Fercală şi Frăţilă, este foarte probabil să avem de-a face cu o mişcare de forţă între acţionari, care să marcheze un puci precum cel de la SIF Muntenia. Miza este colosală, SIF Transilvania fiind una din cele mai mari companii din România, cu 238 de firme în portofoliu şi afaceri de miliarde de euro pe an. Numai în 2011, SIF Transilvania, care este şi cel mai mare operator turistic din România şi din Constanţa, a declarat un profit net 207.730.000 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369