REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Siguranţa cetăţeanului este o problemă în judeţul Constanţa"

"Siguranţa cetăţeanului este o problemă în judeţul Constanţa"

Replica API 22 aprilie 2011 | 00:00 107

Palaz nu-l slăbeşte pe Catană:

Palaz nu-l slăbeşte pe Catană:

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, susţine că nu există o raportare corectă a situaţiei privind siguranţa cetăţeanului din judeţul Constanţa, la Bucureşti. Potrivit acestuia, indicatorii raportaţi de şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Dumitru Catană, nu pot fi exacţi, atâta timp cât din judeţ prefectului i se semnalează numeroase cazuri pe care oamenii legii nu le înregistrează, pentru a nu avea astfel de dosare cu autori necunoscuţi. Aceasta este una dintre problemele pe care Palaz susţine că le consideră majore, alături de cele de legile proprietăţii, pe care încearcă să le rezolve rapid, şi cu ajutorul audienţelor pe care le ţine în judeţ. Prefectul a declarat, în replică la acuzaţiile reprezentanţilor Consiliului Judeţean Constanţa, că acţiunile sale nu reprezintă campanie electorală, atâta timp cât de această manieră s-a manifestat din prima zi de când este reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Reporter: Domnule prefect, ce ne puteţi spune despre situaţia de la Cernavodă? Se mai face referendum de schimbare a primarului sau nu?

Claudiu Palaz: După cum evoluează la ora aceasta lucrurile, faptul că a fost obţinută o decizie a Parchetului prin care s-a stabilit că cei care au strâns semnături pentru declanşarea referendumului nu sunt vinovaţi de fals, deci nu s-a început urmărirea penală împotriva acestora, aşadar semnăturile sunt valide, iar acţiunea prefectului a fost declarată constituţională, din punctul meu de vedere înseamnă că trebuie să se ţină acest referendum la Cernavodă. Şi se va ţine. Deci, doamna primar Mariana Mircea şi domnul preşedinte al CJC Nicuşor Constantinescu trebuie să comunice oamenii care fac parte din comisia de organizare a referendumului. Ştiţi foarte bine că, în momentul în care au refuzat acest lucru, am formulat plângere penală şi împotriva Marianei Mircea şi a lui Nicuşor Constantinescu.

Rep.: Bun, şi dacă dânşii refuză în continuare, ce se va întâmpla?

C.P.: Dacă dânşii refuză în continuare, sunt convins că instituţiile statului care se ocupă de abuzul în serviciu îşi vor face treaba. Mai departe, acţiunile care sunt pe instanţă sunt convins că le vom câştiga şi îi vom obliga pe cei de la Consiliul Judeţean şi Primăria Cernavodă să-şi desemneze membrii.

Rep.: Şi la Mangalia se înregistrează o situaţie delicată. Ne-aţi spus că veţi ataca în continuare orice hotărâre va fi adoptată de consiliul local în formula actuală. Pe de altă parte, dânşii nu reuşesc să se întrunească în şedinţe, după cum am văzut în ultima perioadă. Există riscul ca acest consiliu să fie sub ameninţarea dizolvării a doua oară?

C.P.: Dacă vor încălca legea sau dacă legea va impune dizolvarea lui, o voi face, fără nici un regret.

Rep.: Aţi organizat mai multe audienţe în judeţ. Le veţi continua? Detaliaţi-ne problemele pe care le-aţi rezolvat cu ocazia acestor audienţe.

C.P.: Vreau să vă spun că strategia mea de a organiza audienţe în judeţ a fost salutată de toţi cei cu care m-am întâlnit. Le voi continua, aşa cum am promis, şi în următoarea perioadă, nu aşa cum spunea lumea la început: "măcar să se ţină de cuvânt"... N-am început şi m-am oprit, aşa cum poate au făcut alţii. Eu am început şi le continui. Le recomand şi altora să facă la fel, pentru că este un lucru bun pentru cetăţean. Problemele majore sunt cele legate de legile proprietăţii, sub diferite forme: terenurile de sub locuinţe, acordarea de despăgubiri pentru cei care nu mai pot primi terenurile fizic în judeţul Constanţa, iar cealaltă problemă pe care mi-am impus-o este siguranţa cetăţeanului, sub toate formele ei - furturi, tâlhării, comportament abuziv al Poliţiei şi multe alte asemenea aspecte. Faptul că stăm bine în indicatori la Bucureşti, mă refer la Poliţia Constanţa, prin domnul inspector Dumitru Catană, a spus că suntem pe locul trei în ţară sau ceva de genul acesta, în ceea ce priveşte numărul de plângeri, pe mine nu mă încântă cu nimic. Eu vă spun problemele reale ale judeţului şi faptul că Poliţia nu îşi face treaba în anumite localităţi. Sunt şi poliţişti care îşi fac treaba, am toată stima pentru ei, dar sunt şi poliţişti care fac abuzuri, care nu înregistrează plângeri ale oamenilor, pentru că li se par prejudicii prea mici - că s-a furat o găină şi aşa mai departe. În aceste situaţii, pentru a nu înregistra furturi cu autori necunoscuţi şi pentru a nu li se da de muncă, nu înregistrează plângerile. Automat, neînregistrându-se aceste plângeri, stăm bine în indicatori. Eu vă spun problemele reale: oamenii din judeţ mi s-au plâns că nu sunt băgaţi în seamă şi nu sunt înregistrează dosarele. Siguranţa cetăţeanului este o problemă în judeţul Constanţa, asta este clar.

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102