REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Silviu COŞA: Am fost FELICITAŢI pentru felul cum am REUŞIT ținerea sub CONTROL a PANDEMIEI!

Silviu COŞA: Am fost FELICITAŢI pentru felul cum am REUŞIT ținerea sub CONTROL a PANDEMIEI!

Replica API 21 octombrie 2020 | 00:20 3441

Silviu Coșa, noul prefect al județului Constanța, a acordat primul interviu pentru cotidianul Replica de la investirea în funcție, în cadrul căruia au fost abordate cele mai arzătoare probleme ce țin de evoluția epidemiei COVID-19 pe plan local. Silviu Coșa a vorbit despre noua provocare pe care a acceptat-o, despre prima localitate din județ în care locuitorii sunt obligați să poarte tot timpul mască în aer liber, cât și despre eforturile care se fac pentru a gestiona o problemă cu care autoritățile nu s-au mai înfruntat niciodată, cea de a face față unei epidemii de o asemenea anvergură.

Secție ATI la Mangalia până la sfârșitul lunii

Fostul director adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanțelor Publice Constanța a fost curtat și în trecut pentru a ocupa postul de prefect, în anii 2014 și 2019, dar de fiecare dată a refuzat. Silviu Coșa a acceptat de această dată pentru a simțit că este în fața unei provocări profesionale și personale, poate cea mai mare de până acum. Noul prefect consideră că autoritățile nu au ce să-și reproșeze, cel puțin la nivelul județului Constanța.

„Am avut timp să mă acomodez cu ceea ce înseamnă funcția de prefect din punct de vedere al responsabilității, al încărcării și să iau contact cu principalele probleme cu care se confruntă județul Constanța astăzi. Am fost felicitați pentru că s-a reușit ținerea sub control a pandemiei din punct de vedere medical, dar și pentru faptul că am oferit suport unor bolnavi veniți din alte județe, care nu puteau fi internați în localitățile și județele din care proveneau. Am avut o întâlnire cu managerii de spitale și și-au manifestat o disponibilitate foarte mare de a participa la efortul de tratare și combatere a pandemiei. Spitalul Județean Constanța a pus la dispoziție personal, astfel încât să putem da drumul până la sfârșitul acestei luni unei secții ATI la Mangalia, de 6 paturi, care să ajute și mai mult în eventualitatea nefericită a creșterii ratei de incidență.”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

„La Fântânele trebuie purtată mască de protecție în permanență”

În prezent, la nivelul județului Constanța, sunt disponibile 25 de locuri ATI. Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, a ținut să remarce rezultatele bune și activitatea oamenilor legii, care verifică zilnic atât persoanele fizice, cât și cele juridice, dacă respectă legea în privința protejării împotriva infectării cu SARS-CoV-2. Asta, în condițiile în care municipiul Constanța a depășit rata de incidență de 1,5 la mie, ceea ce înseamnă că unitățile de alimentație publică nu pot fi mai încărcate de 30% din capacitate, iar programul nu poate depăși ora 23:00. Singura localitate din județ în care cetățenii sunt obligați să poarte permanent mască de protecție la ieșirea din casă este Fântânele.

„Municipiul Constanța are în acest moment o incidență la mia de locuitori de 2,13. Fiind în scenariul între 1,5 și 3 la mie, masca încă nu trebuie purtată în toate spațiile publice. Dacă vom trece de 3 la mie, așa cum s-a întâmplat cu București, atunci Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va constata acest lucru și în Constanța vor intra în vigoare aceste măsuri cu portul măștii în toate spațiile publice. Acest lucru s-a întâmplat în momentul de față la Fântânele, unde incidența a depășit 6 la mia de locuitori și aici trebuie purtată masca de protecție în permanență. Există anumite criterii care trebuie îndeplinite pentru a se lua măsuri ulterioare de carantinare locală sau zonală. În momentul de față, împreună cu DSP urmărim evoluția acestor parametri, dar nu există toate premisele pentru a se lua alte măsuri suplimentare.”, a mai precizat Silviu Coșa.

„Suntem aproape de capacitatea maximă în privința testării”

Județul Constanța, asemenea restului țării, testează insuficient pentru perioada în care ne aflăm, la mai bine de șase luni de la izbucnirea epidemiei în România. Spre exemplu, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 175 de teste RT-PCR. Silviu Coșa ne-a dezvăluit că este la curent cu aceste informații și că va face eforturi pentru creșterea capacității de testare, însă nu a dorit să avanseze cifre sau promisiuni în acest sens. „Suntem aproape de capacitatea maximă în privința testării. Bineînțeles că oriunde există loc de mai bine. Doamna Schipor, cu toate că era în concediu, sâmbătă a venit la Prefectură și am stat puțin de vorbă vizavi cu ceea ce mai putem face. Vom încerca să creștem această capacitate de testare, nu vă pot promite cifre acum, dar vom face eforturi în acest sens.”, a mai adăugat Sivliu Coșa, prefectul județului Constanța.

Marți, 20 octombrie, instanța de judecată a comunicat încheierile prin care s-au validat mandatele aleșilor locali/județeni, motiv pentru care, zilele următoare, Silviu Coșa va emite un ordin de convocare pentru unitățile administrativ teritoriale.

Mai multe detalii despre acest subiect și nu numai, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614