REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Simptome atac de panică: cum le recunoști în stadiu incipient și cum le oprești

Simptome atac de panică: cum le recunoști în stadiu incipient și cum le oprești

Replica API 24 septembrie 2020 | 00:00 1117

Multe persoane care suferă un atac de panică au senzația că se simt rău din cauza unei probleme de sănătate necunoscute, fapt care nu face altceva decât să le sporească anxietatea, intensificând astfel simptomele resimțite. Pe de altă parte, însă, dacă pacientul își da seama că este vorba despre un atac de panică, va înțelege că viață nu îi este pusă în pericol și anxietatea se va estompa treptat.

Întrebarea este însă: cum îți dai seama că e un atac de panică? Ei, bine, este destul de simplu – dacă ai avut deja un atac de panică, înseamnă că știi deja care sunt simptomele și de fiecare dată când acestea apar, primul tău gând ar trebui să fie că ai de-a face cu un episod anxios, nicidecum cu o altă problemă de sănătate, scrie doc.ro.

Dacă nu ai avut un alt atac de panică sau nu ai identificat unul până acum, trebuie să îți monitorizezi starea și să tragi anumite concluzii – de pildă, dacă simptomele persistă între 5 și 20 de minute, iar apoi dispar subit ori dacă se ameliorează când ieși dintr-un context neplăcut, sunt șanse mari să fie vorba despre un atac de panică. E recomandat, totuși, să mergi la medic pentru stabilirea diagnosticului, astfel încât să excluzi alte probleme de sănătate, precum afecțiunile cardiace sau boli ale glandei tiroide.

Cum recunoști simptomele unui atac de panică în stadiu incipient

Este bine să depistezi simptomele imediat ce apar, altfel acestea se vor propagă, tu te vei speria, hrănind anxietatea, și vei avea de-a face cu un atac de panică foarte intens.

Simptomele atacului de panică sunt următoarele:

Bătăi rapide ale inimii

Senzația de sufocare

Transpirații abundente, reci

Greață, crampe abdominale și diaree

Senzația de leșîn, confuzie, amețeli

Agitație, neliniște

Furnicături la nivelul mâinilor și nu numai

Tremuratul mâinilor

Gânduri negre, senzația iminentă că ceva rău se va întâmplă

Uscăciunea gurii.

Este foarte important să faci imediat asocierea între aceste simptome și atacul de panică – în acest fel, vei înțelege că este vorba despre anxietate, ceea ce înseamnă că vei știi că, indiferent de cât de înfricoșătoare sunt simptomele resimțite, viață ta nu este pusă în pericol.

După ce identifici atacul de panică, îl poți opri cu câteva tehnici la îndemână. Controlul respirăției este, însă, cea mai eficientă metodă de a opri un atac de panică. Pe măsură ce anxietatea te cuprinde, ai tendința de a respira din ce în ce mai rapid și superficial, ceea ce înseamnă că te hiperventilezi.

Hiperventilația este responsabilă pentru accentuarea simptomelor atacului de panică, dar și pentru declanșarea unor simptome precum amețelile. Așadar, dacă vrei că atacul de panică să se oprească instantaneu, e suficient să îți controlezi respirația.

Inspiră adânc, lent, în timp ce numeri până la 4. Menține apoi respirația blocată 3-4 secunde, apoi expiră aerul inspirat la fel de lent, numărând până la 4. Concentrându-ți atenția asupra acestui exercițiu, nu numai că vei regla respirația și vei combate astfel tendința de a te hiperventila, însă totodată vei reuși să îți distragi atenția de la gândurile negative.

O altă modalitate prin care poți reduce intensitatea simptomelor până când atacul de panică se încheie este metodă jurnalului. Ține la ține în permanentă o agenda și, când simptomele atacului de panică apar, deschide agenda și notează-le rapid. În timp ce vei descrie simptomele resimțite, îți vei da seama că lucrurile nu sunt deloc grave și îți vei obligă subconștientul să înceteze.

Și mișcarea te poate ajută să te simți mai bine dacă ai de-a face cu un atac de panică. Imediat că atacul debutează, organismul secretă cortizol în exces, cunoscut și sub denumirea de hormon al stresului, dar și adrenalină – de aici tremuratul și senzația de agitație ce apar odată cu anxietatea. Poți scapă de adrenalină în exces făcând mișcare – așadar, dacă te confrunți cu simptomele unui atac de panică, ieși rapid la o plimbare în ritm alert și te vei simți mai bine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
deci nu merg la vot...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367